Sähköpotkulaudan huoltamisen vinkit

Sähköpotkulaudan huolto – vinkkejä sähköscootin käyttöiän maksimointiin

Myös sähköpotkulauta tarvitsee huoltoa. Pohjoismaiden suurimpiin sähköpotkulautojen jälleenmyyjiin antoi selvät huolto-ohjeet.

Sähköpotkulaudat ovat yleistyneet räjähdysmäisesti kevyessä liikenteessä 2020-luvulla. Ne tulivat kadulle kuin yhdessä yössä, mutta samalla ne tulivat myös jäädäkseen. Pienen alkuihmettelyn jälkeen sähköpotkulaudat ovatkin löytäneet paikkansa liikenteessä.

Sähköpotkulautoja on karkeasti jaoteltuna kahdenlaisia. On olemassa yleisiä sähköpotkulautoja, jotka jätetään käytön jälkeen niille sijoille, mihin lauta sattuu jäämään. Lisäksi joillakin voi olla omia sähköpotkulautoja, jolloin niistä ollaan huomattavasti enemmän vastuussa.

Julkisia sähköpotkulautojen huoltamisesta ei tarvitse kenenkään kuluttajan huolehtia, mutta oman sähköpotkulaudan huoltamisen perään kannattaa katsoa huolella. Huoltamisella, tai siis sen laiminlyönnillä kun on mahdollisuus lyhentää merkittävästi sähköpotkulaudan käyttöikää.

Seuraavat vinkit Koeajolle.comille laati Pohjoismaiden suurimpiin pienten sähköajoneuvojen jälleenmyyjiin lukeutuva E-Wheels.

Sähköpotkulaudan huoltamisen vinkit

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Rengaspaineet merkkaavat myös sähköpotkulaudassa

Aivan kuten autossa, myös sähköpotkulaudassa rengaspaineet ovat suuressa merkityksessä. Sähköpotkulautailijan tuleekin varmistaa säännöllisesti, että renkaat on täytetty oikeaan paineeseen.

Rengaspaineet vaikuttavat sähköpotkulaudassa hyvinkin samalla tavalla kuin autossa. Väärät rengaspaineet asettavat renkaat tavallista kovemman kulutuksen alle, jolloin ne kuluvat enemmän. Lisäksi liikkuminen on vaikeampaa, jolloin sähköpotkulauta ei kulje yhtä lujaa, sitä voi olla vaikeampi käsitellä tai akun varaus laskee tavallista nopeammin.

E-Wheels neuvoo oikean rengaspaineen sähköpotkulaudalla olevan 3,4-4 baarin välillä. Lisäksi jälleenmyyjä muistuttaa sähköpotkulautailijoita siitä, ettei takuu kata puhkeamisia – etenkään, jos se liittyy vääriin rengaspaineisiin.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Tarkista pulttien kireys säännöllisesti

Pienipyöräinen ja melko nopeasti kulkeva sähköpotkulauta on kovan rasituksen alla jatkuvasti. Rasitus korostuu kaupunkiliikenteessä, jossa lauta ylittää erilaisia kynnyksiä tai mukulakiviä, jotka rasittavat sähköpotkulaudan runkoa monellakin tavalla.

Sähköpotkulautailijan kannattaa ottaa rutiiniksi pulttien kireyden tarkastaminen. Seurantaa kannattaisi suorittaa niin usein, kuin myös säännöllisesti. Tarpeen tullen kiristä löystyneet pultit, jolloin laite on varmasti jämäkkä ja tukeva. Sähköpotkulautailijan kannattaa hankkia työkalupakkiinsa kierretiivistettä, jonka avulla ruuvit pysyvät paremmin kiinni.

Erityistä seurantaa kannattaa antaa sähköpotkulaudan ohjaustangolle. Jos tanko liikkuu kummallisesti tai siinä tuntuu olevan väljyyttä, ei sähköpotkulautaa saa käyttää ennen tangon korjaamista, eli yleensä kiristämistä. Ohjaustanko on myös sen verran kriittinen osa sähköpotkulaudan hallittavuutta, että mikäli et ole varma siitä, onko sähköpotkulauta käyttökelpoinen tai miten se korjataan, ota tällöin yhteyttä asiakaspalveluun.

Toisaalta huolta kannattaa antaa myös niille osille, joiden tehtävänä on liikkua. Näitä kohtia ovat esimerkiksi sähköpotkulaudan “linkku”, jonka avulla lauta kääntyy kantamiseen tai varastoimiseen soveltuvaan pienempään muotoon.

Liikkuvien osien kanssa kannattaa käyttää WD40-monitoimiöljyä, joka soveltuu esimerkiksi pultteihin ja ruuveihin. Huomaathan kuitenkin sen, ettei monitoimiöljyä tule käyttää sähköpotkulaudan muovisiin osiin.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Sähköpotkulaudan varastointi

Kun sähköpotkulautaa ei käytetä, se kannattaa varastoida huolellisesti. Paras paikka säilyttää sähköpotkulautaa on kuivassa paikassa, jossa lämpötila liikkuu 5-25 asteessa. Kannattaa välttää myös likaisia paikkoja sekä paikkoja, joihin aurinko pääsee porottamaan.

Yksi tärkeimmistä asioista varastoinnissa on akun ylläpito, sillä väärin tai huolimattomasti varastoiminen voi pahimmillaan tuhota sähköpotkulaudan akun. Akkua kannattaa ladata vähintään kerran kuukaudessa ympäri vuoden, ihan sama käytätkö laitetta vai ei.

Akun varaus ei saisi laskea missään vaiheessa alle 10 prosentin. Jos akun prosentuaalinen varaus on alhainen, on tärkeää ladata akku välittömästi.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Varmista sähköpotkulaudan jarrujen toimivuus

Ohjaustangon lisäksi toinen merkittävä hallintalaite sähköpotkulaudalle ovat jarrut. Sähköpotkulaudan jarrujen toimivuutta tulee muistaa seurata tarkasti, ja tarvittaessa sille on tehtävä säätö- ja kiristystoimenpiteitä.

Jarrut ovat sen verran kriittinen osa sähköpotkulaudan käytettävyyttä, että ne tulisi tarkistaa aina ennen tuotteen käyttöä. Erityisen tärkeää jarrujen testaaminen on silloin, kun potkulauta on seissyt pidemmän aikaa käyttämättömänä, sillä varastoinnin aikana jarrut ovat voineet löystyä. Jos sähköpotkulauta ei jarruta riittävästi, tilanne on ehdottomasti korjattava ennen tuotteen käyttöä.

Jarruja tulee muistaa myös huoltaa. Aivan kuten autoissa, myös sähköpotkulaudoissa jarruihin voi joskus joutua ostamaan uusia osia, kuten vaikkapa levyjarruilla varustetuissa tuotteissa on tarvittaessa vaihdettava jarrupalat. Varaosien saatavuus kannattaakin varmistaa jo ennen sähköpotkulaudan ostoa, mutta lähtökohtaisesti jarrupalat ovat sen verran yleinen varaosa, että niitä löytyy jokaiseen malliin.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Vesi voi pilata sähköpotkulaudan

Kuten monet ehkä tietävät, vesi ja sähkö eivät sovi hyvin yhteen. Sähköpotkulauta on suunniteltu siten, että sen kanssa on turvallista ajaa myös sateisella säällä, mutta eihän sade missään nimessä tee hyvää laitteelle. Tästä syystä sähköpotkulaudalla kannattaa välttää ajamista lätäköissä tai rankkasateessa.

Jos sähköpotkulautaan tulee ulkoisia vaurioita, kuten vaikkapa halkeamia, tuotteen vedenkestävyys heikkenee merkittävästi. Tästä syystä pienet ja mitättömänkin näköiset halkeamat saattavat koitua myöhemmin sähköpotkulaudan tuhoksi, jos niistä pääsee vettä laudan sisään.

Vettä ei kannata kuitenkaan pelätä sähköpotkulaudan kanssa, päin vastoin! Sähköpotkulautaa kannattaa pestä välillä, sillä puhdas menopeli on ensinnäkin mukavampi käyttää ja toisaalta puhtaus varmistaa laitteen pitkän käyttöiän. Sähköpotkulaudan pesuun suositellaan käytettäväksi kosteaa liinaa.

Laitteen puhdistamisen on erityisen tärkeää silloin, jos olet ajanut sähköpotkulaudalla talvisin, kun teitä ja kulkuväyliä on suolattu. Tällöin olisi erittäin tärkeää käyttää suolanpoistotuotteita, jotta sähköpotkulauta ei pääse ruostumaan.

Lähteet: E-Wheels

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat