Pekka Herlevi Valtra tractor pulling

Luettua: Semmosta touhua – Pekka Herlevin tarina

Semmosta touhua: Pekka Herlevin tarina niputtaa yhteen “pullinkikeisarin” elämän vaiheet, joista ei näytä vauhtia puuttuvan.

Suomalaisesta moottoriurheilumenestyksestä tulee monilla mieleen ensimmäisenä Formula 1- ja rallin maailmanmestarit. Ja mikäpä siinä, näissä lajeissa Suomi on niittänyt maailmalla suurta menestystä. On kuitenkin olemassa myös muita moottoriurheilulajeja, joissa suomalainen osaaminen on ollut pitkään maailman kärkiluokkaa.

Tractor pulling ei kerää rallin tai Formula 1:n kanssa yhtä paljon palstatilaa. Tämä on vähän harmi, sillä myös tässä lajissa kirkkaimmat palkinnot ovat usein löytäneet tiensä Suomeen – tai tässä tapauksessa Keski-Pohjanmaan Kälviälle, josta maailmalle on ponnistanut Herlevin dieselinkatkuinen mahtisuku.

Pekka Herlevin johtama Team Herlevi on monille tuttu moottoriurheilupiireistä, konetekniikasta tai sosiaalisesta mediasta. Pelkästään Facebookin puolella tiimillä on 68 000 seuraajaa, jotka saavat nauttia pääasiassa perheen tuottamasta videosisällöstä, jossa kierrokset nousevat, musta savu nousee pakoputkesta ja juttu luistaa.

Pekka Herlevi Valtra tractor pulling

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Semmosta touhua: Pekka Herlevin tarina (2023, Into Kustannus)

Muistan vieläkin ensifiilikseni, kun kuulin Pekka Herlevin tekeillä olevasta elämäkerrasta. Alkuun konsepti tuntui oudolta, sillä Pekka Herlevi ei vaikuta olevan kirjamiehiä – eihän mies osaa omien puheidensa mukaan lukea tai kirjoittaa. Mutta taas toisaalta pakassa olivat kaikki tekijät kohdallaan. Tarinaa Pekan suusta tulee varmasti, ja vuosikymmenten mittaisesta tractor pulling -urasssa riittää hehkutettavaa.

Kirjan on kirjoittanut diplomi-insinööri ja kirjailija Sanna Seiko Salo, joka on kirjoittanut aiemmin yrittäjätarinan ja elämäkerran Dildodiileri – Tea Latvalan tarina sekä tietokirjat Se – Seksipuhekirja ja Ne – Kuukautiskirja yhdessä Rosa Meriläisen kanssa. Salon kirjan aihepiiri loikkasi siis jonkin verran uuteen suuntaan.

Team Herlevin Facebook-seuraajana kirjaprojektin etenemistä oli vaikea olla seuraamatta. Itse asiassa yllätyin hieman siitä, että kirja on julkaistu “vasta” keväällä 2023 – olinhan seurannut sosiaalisen median kautta kirjan valmistumisprosessia noin 1,5 vuotta. Lopulta kirja julkaistiin missäpä muuallakaan, kuin American Car Show’ssa huhtikuussa 2023.

Oman kirjani nautin äänikirjamuodossa Nextoryn kautta. Äänikirjan lukijana toimii Arttu Kurttila. Nimenomaan äänikirjan kautta nautittuna huomionarvoista tässä kirjassa oli se, että kirja sisältää muutamia suoria Pekka Herlevin rupatteluja haastatteluvaiheesta, mikä oli mielestäni hauska lisä kirjaan. Vaikka elämäkertoja on tehty nyt 2020-luvulla hurjaa vauhtia, tämäntapainen kikka ei ollut osunut vielä omalle kohdalleni.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Tarina Herlevin perheestä

Vaikka kirja on virallisesti Pekka Herlevin tarina, niin oikeasti kirjan päähenkilönä toimii koko Herlevin perhe. Perheen kenties tärkein lenkki on Pekan vaimo Anne Herlevi, eli Tummu. Tummu tuntuu olevan Herlevin tiimissä se henkilö, joka hoitaa kaiken ruokinnasta suunnittelun kautta lippujen varauksiin.

Herlevin perhe on tractor pulling -piireissä myös siinä mielessä erikoinen lintu, että Pekka ei ole perheen ainoa urhelullinen menestyjä. Joskus palkintopallille ovat nousseet yhtä aikaa myös Pekan ja Tummun lapset, eli Matti Herlevi ja Johanna Herlevi. Etenkin Johanna on jäänyt monien mieleen vuosituhannen vaihteessa, kun miehiseksi koetussa lajissa nuori nainen saavuttaa urheilullista menestystä.

Lisäksi kirjassa on vahvasti läsnä myös Matin ja Johannan sisko, Tiina Herlevi. Näiden lisäksi kun kuvioissa on mukana myös liuta lapsenlapsia sekä kavereita, kilpakumppaneita, koulukavereita ja kylähulluja, sekä kaikilla on vielä erikoiset lempinimet, niin äkkinäinen lukija tai kuuntelija saattaa olla hetken hämillään.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Tarinaniskijä iskee – etenkin lapsuudesta

Kirja lähtee liikkeelle hieman dramaattisesti, sillä siinä kuvataan reissun päällä sattunutta vaaratilannetta, jossa Tummu on nukahtanut auton rattiin. Vaarallisen tilanteen ratkeaminen jää kuitenkin keskeen, kun kirja hyppää nykyhetkeen Käläviälle ja siitä taas muistelemaan Pekan lapsuutta. Lapsuudesta alkuun mainitaan Pekan sormille sattunut onnettomuus, joka niin ikään jätetään kuitenkin vielä avaamatta.

Kirjan alku vilisee lukuisia henkilöitä, joiden perässä on vaikea pysyä. On henkilöitä kuten “pääkallokiitäjä”, “kuussatanen” ja “krassi”. Hirveästi sattuu ja tapahtuu, kun pojankoltiaiset menevät ja tulevat. Pienestä sekavuudesta huolimatta tarinaa riittää ja sitä on hauskaa kuunnella. Olo on vähän kuin olisit puolituttujen kanssa kahvipöydässä kuuntelemassa värikästä tarinaa.

Tarina alkaa rauhoittumaan hieman, kun aletaan päästä paremmin kiinni aikuisuuteen. Pekka siirtyi jo nuorena koneyrittäjäksi, joka ajeli autolla ympäri Suomea. Ajamisen ohella yritystä työllistivät koneurakointi, mutta myös autojen ja koneiden rakentelu.

Kun 1980-luvun alussa tractor pulling tuli Suomeen, Pekka Herlevi meni katsomaan kilpailua ja jäi välittömästi koukkuun. Siitä alkoikin sitten omien koneiden kehittäminen ja niillä kilpaileminen, joka vei Herlevin perhettä ympäri maailmaa.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Yhteistyö Valmetin ja Valtran kanssa

Pekan ensimmäinen traktori oli hänen kotitilansa omistama Valmet 33 vuodelta 1957 – Pekka ja traktori olivat siis samaa vuosimallia. Jo tätä traktoria oli tupattu virittämään ennen varsinaista pulling-harrastuksen aloittamista.

Suurempi yhteistyö Valmetin kanssa alkoi 1990-luvun alussa, kun Pekka tutustui Mauno Ylivakeriin, joka toimi Valmetin Linnavuoren moottoritehtaan tuotekehityksen johtajana. Myöhemmin trion täydensi vielä Arto Tiitinen, joka vastasi Valmetin markkinoinnista.

Herlevin perheen ja Valmetin (myöhemmin nimensä Valtraksi muuttaneen) traktoritehtaan yhteistyö oli suurta. Ensiksi yhteistyö lähti liikkeelle tekniikan osalta, sillä tractor pulling on lajina eräänlainen supernopea kestotesti. Vain 15 sekunnin mittaisen suorituksen aikana on mahdollista löytää moottorin heikompia kohtia, joita joutuisi tavallisessa testissä testaamaan jopa viikkokausia.

Herlevin kisakalustossa tehtiin yhdessä Ylivakerin kanssa erilaisia kokeiluja ja onnistumisia, jotka myöhemmin päätyivät lopulta Valmetin moottoritehtaan käyttöön asti, ja sitä kautta myös kuluttajamarkkinoille suunnattuihin aivan tavallisiin maataloustraktoreihin.

Myös markkinointipuolella Herlevin perhe teki tiivistä yhteistyötä Tiitisen kanssa. Vielä 1990-luvulla Valmetin maine oli lähinnä pienemmissä ja vähemmän tehokkaissa traktoreissa, joten tractor pulling sopi erinomaisesti vahvistamaan uudenlaisia mielikuvia. Lisäksi Herlevin tiimin etuihin kuuluivat hyvä organisointi ja etenkin Johannan saama julkisuus.

Herlevin ja Valmetin yhteistyö jatkuu jossain määrin yhä. Nykyisin Valtran nimellä tunnettu brändi valmistaa traktoreitaan Suolahdessa, jonka tehtaanjohtajana toimii nykyään Tiina Herlevi.

Pekka Herlevi Volvo tractor pulling

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Loikka dieselistä digiin

Ajankohta elämäkerran tekemiselle ei ole sinänsä yllätys, sillä Team Herlevi on ottanut 2020-luvulla uudenlaisia askelia. Koronapandemia vei pulling-toiminnan tauolle, ja lisäksi lajille haasteita on tuonut alati kasvava ympäristötietoisuus. Siinä missä aiemmin traktorivalmistajat hyödynsivät lajia markkinoinnissa, niin nykyään sen merkitys on pienentynyt ympäristösyistä.

Herlevin perhe on joutunut näiden mullistuksien myötä hieman uudenlaiseen asemaan. Varsinainen kilpailutoiminta tractor pullingissa on jäänyt jo taakse, mutta tiettyjä kilpailuja kierretään yhä harrastemielessä. Lisäksi Käläviän Diesellandiassa valmistuu yhä erilaisia menopelejä. Herlevin moottoripaja on ollut myös erilaisessa oppilaitosyhteistyössä.

Kirjassa mainitaan muutamaankin otteeseen Herlevin perheen siirtymä dieselistä digiin. Helpotusta tälle digiloikalle tuo suuri someseuraajien määrä, joille on lähdetty kehittämään uudenlaista liiketoimintaa. Tiimiradio oli Herlevin perheen kokeilu kesällä 2021, joka oli käytännössä eräänlainen urheiluaiheinen podcast/videosarja.

Myös muitakin digitaalisia liiketoimintoja on syntynyt. Näistä kenties näkyvin on Tummunkauppa, eli Team Herlevin fanituotteita myyvä verkkokauppa. Digiin panostaminen on pakottanut Herlevin perheen opettelemaan uusia asioita kuten sähköpostimarkkinointia, mutta ne on tehty samalla tavalla kuin koneiden valmistaminen: kokeillaan rohkeasti ja katsotaan myöhemmin mitä tulee.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Mitä mieltä kirjasta?

Kirja oli hyvä. Tosin lähdekritiikkinä allekirjoittaneen mielipiteeseen vaikuttaa tietenkin se, että traktorit, Valtrat ja Herlevit ovat olleet vahvasti läsnä jo ennen kirjaan tarttumista. Jos aihepiiri ei kiinnostaisi pätkän vertaa, voi kirjasta olla vaikea löytää tarttumapintaa.

Hauskana yksityiskohtana kerrottakoon, että tätä arvostelua kirjoitetaan huoneesta, jonka seinällä oli lähes 25 vuoden ajan iso juliste Pekka Herlevistä ja Ceasar-traktorista Jurvan EM-kisoista 1996. Juliste joutui väistymään lapsuudenkodin seinältä koronakeväänä 2020, kun peräkammari muuttui etätyötilaksi. Mutta älkää huoliko, juliste on yhä tallessa. Tarkistin sen nimittäin kirjoitustyön lomassa.

Pieni lisänopeus äänikirjaan yhdistettynä rauhalliseen ajamiseen tarkoitti sitä, että kirja tuli kuunneltua läpi oikeastaan yhden Helsingin ja Jyväskylän välisen ajomatkan aikana. Pituudeltaan kirja oli siis ihan asiallinen, ei liian pitkä mutta ei toisaalta päässyt loppumaan aivan heti.

Pienenä kritiikkinä olisin ehkä halunnut kuulla vielä enemmän tarinaa nimenomaan tractor pullingista lajina. Lajista ei ole juurikaan suomenkielisiä kirjoja tehty, ja jos jonkun pitäisi sellaisessa kirjaprojektissa olla mukana, niin Käläviän klaanilla olisi varmasti eniten annettavaa. Mielestäni Mauno Ylivakerin ja Arto Tiitisen osuudet kirjassa olivat kirjan kantavia kohokohtia.

Toisaalta. Palautettuani kirja nimen, eli Pekka Herlevin tarinan takaisin mieleeni, niin kyllähän tämä kirjan aihe silloin oikein meni. Kirja on täynnä Pekan muistelua elävästä elämästä kaikkine kommelluksineen. Sitä on vaikea lukea tai kuunnella naama peruslukemilla, sillä satoihin tarinoihin mahtuu jos jonkinlaista hauskaa käännettä.

Semmosta touhua: Pekka Herlevin tarina toimii etenkin kevyenä kesälukemisena. Jäämme odottamaan Team Herlevin digin valloituksen seuraavia vaiheita.

Muista myös aiemmat lukemani elämäkerrat: Koneen Pekka HerlinPonssen Einari Vidgrenrallikuljettaja Jari-Matti Latvala, F1-lääkäri Aki Hintsa ja jääkiekkoilija Marko Jantunen.

Mainos: Tämä kirja on saatavilla Nextorysta joko e- tai äänikirjana. Sivuston lukijat voivat aktivoida käyttöönsä peräti 45 päivän mittaisen maksuttoman kokeilujakson. Tämä on yksi internetin parhaista tarjouksista, sillä muut sivustot tarjoavat vain 14-30 päivän maksuttomia kokeiluja. Aktivoi Nextoryn maksuton kokeilujakso.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Lähteet: Keskisuomalainen

Nyt luetuimmat