Tältä näyttää täysin dekontaminoitu Mercedes-Benz.

Auton mekaaninen dekontaminaatio – näin tehdään maalipinnan savestus

Kun auton maalipinnalta on poistettu piki ja rauta, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen: auton maalipinnan savestus viimeistelee puhtaan auton.

Edellisessä autonhoitoartikkelissa perehdyimme auton kemiallinen dekontaminaatioon, eli raudan- ja pien poistoon. Tällä kertaa jatkamme siitä mihin viimeksi jäimme, eli auton mekaaniseen dekontaminaatioon, ja perehdymme miten tehdään niin sanottu savestus.

Kemiallisella dekontaminaatiolla pääsee pitkälle, mutta puhtaimman ja sileimmän lopputuloksen saamiseksi täytyy myös suorittaa mekaaninen dekontaminaatio, eli savestus. Kuten nimi sen kertoo, tähän viimeiseen puhdistusvaiheeseen käytetään savea. Savestukseen tarvitaan puhdistussavi, saven liukuainetta ja kärsivällisyyttä.

Mekaanisen dekontaminaation tavoite on poistaa maalipinnan karheudet ennen myllytystä tai suoja-aineen asentamista. Maalipinnan karheutta näkee harvoin, mutta sormia liikuttelemalla maalipinnalla sen voi kuulla ja tuntea. Ruostetäplät ovat yleensä ainoa näkyvissä oleva karheus, ja voivat hyvällä tuurilla savestuksen ansiosta pienentyä.

Pahimmassa tapauksessa maalipinta voi tuntua lähes hiekkapaperilta. Nämä likahiukkaset voivat myllytyksen tai vahauksen aikana naarmuttaa maalipintaa ja vahingoittaa vahan levitintä tai myllytyslaikkaa.

Tältä näyttää täysin dekontaminoitu Mercedes-Benz.

Tältä näyttää täysin dekontaminoitu Mercedes-Benz. Seuraavaksi lisää siitä, miten tähän tilanteeseen päästiin.

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Savimateriaalit

Perinteinen puhdistussavi kuten King Carthur Clay Bar tai Gyeon Clay ovat yleisimpiä savestuksessa käytettäviä välineitä. Näissä savipaloissa on kovuuseroja, jotka ulottuvat erittäin pehmeästä kovaan. Turvallisinta on valita pehmeä savi, joka on hellävarainen ja helppo käyttää.

Savipalat ovat tehokkaita nyppimään pois epäpuhtauksia, mutta koko auton savestaminen savipallalla kestää todella kauan niiden pienen pinta-alan takia. Jos savipala sattuu putoamaan lattialle on se heitettävä roskiin, koska se on poiminut soraa lattialta mukaansa ja sillä ei voi enää jatkaa savestusta.

Ruostetäplät kuvattuna raudan- ja pienpoiston jälkeen.

Ruostetäplät kuvattuna raudan- ja pienpoiston jälkeen.

Nykyään on saatavilla vaihtoehtoja kuten saviliinoja, savikintaita ja savestussieniä. Synteettinen dekontaminaatioväline on yleissana näille vaihtoehtotuotteille ja itse käytän rei’itettyä synteettistä saviliinaa. Ne ovat kehittyneet todella hyvälle tasolle ja ovat hyvä vaihtoehto, jos haluaa olla ajankäytön kanssa tehokkaampi. Niillä on suurempi pinta-ala, ovat uudelleen käytettävissä ja pestävissä. Toistaiseksi on kaksi saviliina ylitse muiden, jotka ovat The Rag Company Ultra Clay Towel ja DIY Detail Fine Grade Clay Towel.

Puhdistussavet eivät hio maalipintaa vaan poimivat epäpuhdet pois ja upottaa ne itseensä. Tämä periaate koskee kaikkia savimateriaaleja. Maalipinnan karheus katoaa samalla kun savea liikutetaan maalipinnalla ja tuottaa sileän lopputuloksen. Savestusmenetelmät ovat myös samat riippumatta millä savimateriaalilla pesun suorittaa.

Kuvassa saviliina ja liukaste.

Kuvassa saviliina ja saviliukaste.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Saven liukuaine

Puhdistussaven kanssa käytetään saviliukastetta, jotta savi liukuisi tehokkaasti maalipinnalla. Tämä liukaste voi olla lähes mikä tahansa liuos, joka muodostaa liukuvan kalvon saven ja maalipinnan väliin. Ilman liukastetta savi aiheuttaa mikronaarmuja maalipinnalle eikä ole yhtä tehokas puhdistuksessaan.

Saviliukasteena suositellaan tehtävään tarkoittettua ainetta kuten Gyeon Clay Lube, jota esim. itse käytän. Vaihtoehtona voi käyttää autoshampoota tai No-rinse shampoota, kuten Optimum No Rinse. Shampoosta täytyy silloin tehdä vähän vahvempi liuos, koska liian laimea liuos ei tuo esille shampoon liukasteita.

Lue myös: Autonhoitotuotteet halvalla netistä – kokemuksia Autoduden verkkokaupasta

Saviliukasteen suihkutusta.

Saviliukasteen suihkutusta.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Savipalan alustaminen

Savipalasta otetaan noin kahdeksasosan nokare, jota työstetään niin, että siitä tulee venyvä ja muovattava. Liukuaineen tai lämpimän veden ruiskuttaminen saviapalalle auttaa tässä prosessissa. Kun savipala on hyvin muovailtavissa, litistetään se pannukakuksi, jota voi liu’uttaa joko sormenpäillä tai kämmennellä.

Synteettinen savestusväline alustetaan kastelemalla väline kosteaksi ja ruiskuttumalla liukuainetta lasipinnalle, esim. tuulilasiin. Välinettä liu’utetaan lasilla ja askel toistetaan kunnes koko savestusvälineen pinta-ala on alustettu. Lasipinnat on savestettu samalla, kun väline on tehty hellävaraiseksi ja kosteaksi liukuaineesta.

Savipalan tulee olla venyvä ja muovattava.

Savipalan tulee olla venyvä ja muovattava.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Savestus

Kun savi tuntuu hyvältä ruiskutetaan savestettavalle pinnalle saviliukastetta, kunnes se on märkä ja sitten voi savea alkaa liu’uttaa maalipinnalla. Savea ei saa painaa pinnalle, sitä pelkästään kuljetetaan hellävaraisesti. Jos savi alkaa töksähtelemään pinnalla, lisätään saviliukastetta ja jatketaan liu’uttamista. Aina on parempi työskennellä pienellä alueella parhaimman lopputuloksen saamiseksi.

Savestuksen aikana huomaan kun karheus ja sen tuottama ikävä ääni katoaa, kun savea liu’utetaan ulkopintoja pitkin ja puhdistussavi nostaa viimeiset likahiukkaset maalipinnalta savelle. Kun karheus ja ääni on kadonnut, voi siirtyä seuraavalle paneelille ja toistaa edellä olevat askeleet. Alustusta ei tietenkään tarvitse tehdä uudestaan.

Savipalaa kuljetetaan hellävaraisesti pinnalla.

Savipalaa kuljetetaan hellävaraisesti pinnalla.

Savipalaa kannattaa savestuksen aikana tarkastella, että onko siihen uponnut paljon epäpuhtauksia. Savipala kannattaa muovailla uudelleen puhtaan pinnan saamiseksi, jotta siihen uponneet hiukkaset eivät vahingoita maalipintaa. Synteettistä savivälinettä voi huuhdella, kun puoli autoa on savestettu, joka irrottaa siihen uponneet hiukkaset.

Kun koko auto on käyty läpi saviliinalla tai savella, huuhdellaan pois auton pinnalle jäänyt liukuaine ja auto kuivataan. Tässä kohdassa pitäisi maalipinnan olla täysin puhdas ja kontaminaatio olla pelkästään muisto, joka tuntuu olkapäässä. Saviliina kannattaa aina huuhdella savestuksen jälkeen ja savipalan voi joko heittää roskiin tai laittaa takaisin laatikkoon.

Savipalassa kannattaa seurata siihen uponneiden partikkeleiden määrää.

Savipalassa kannattaa seurata siihen uponneiden partikkeleiden määrää.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Täytyykö kiillottaa savestuksen jälkeen

Vaikka saven on tarkoitus nostaa pois lika eikä hioa maalipintaa, on savi kuitenkin hankaava pesuväline ja voi jättää peräänsä jälkiä. Marring on englanninkielinen termi näille jäljille ja näkyvät etenkin tummilla maalipinnoilla auringonvalossa. Perinteiset savipalat aiheuttavat marring -jälkiä riippumatta siitä kuinka paljon liukuainetta on saven ja maalipinnan välissä. Pehmeät saviliinat/kintaat ovat tähän hyvä vaihtoehto, koska ne eivät jätä marring -jälkiä yhtä herkästi.

Savestuksen jättämien jälkien takia saviaskeleen jälkeen suositellaan usein myös maalipinnan kiillottamista. Sen tärkeys korostuu varsinkin tummilla maalipinnoilla. Jos ei näe tarvetta kiillottaa maalipintaa voi nyt suojata maalipinnan vahalla tai keraamisella pinnoitteella. Vaihtoehtoisesti voi käyttää vahaa sisältävää kiillotusainetta, jolla saadaan pois marring -jäljet ja suojaa auton pinnalle. Parasta on, että näitä aineita voi levittää käsin.

Saviliinan käyttöä.

Saviliinan käyttöä.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat