Ulkopesussa tärkeintä on hyvä esipesu, joka poistaa suurimmat liat.

Auton kemiallinen dekontaminaatio – raudan- ja pien poisto

Dekontaminaatiopesu on auton ulkopintojen epäpuhtauksien poisto monessa eri pesuaskeleessa.

Dekontaminaatiopesu on auton ulkopintojen epäpuhtauksien poisto monessa eri pesuaskeleessa. Epäpuhtauksien kuten suolan ja raudan poistamisen jälkeen on maalipinta täysin puhdas, jonka jälkeen maalipinnan voi kiillottaa ja vahata.

Auton pesu on hauska ja helppo tapa ylläpitää oman menopelin kuntoa ja samalla sen arvoa. Ulkopesu on hyvä suorittaa säännöllisin väliajoin, jotta lika ei pääse pinttymään ja pahimmassa tapauksessa vaurioittamaan maalipintaa. Autonpesua ei tarvitse missään tapauksessa pelätä ja alkuun pääsee hyvin esim. näillä aineilla.

Auton ulkopesun voi suorittaa lyhyen tai pitkän kaavan mukaan. Ulkopesussa tärkeintä on hyvä esipesu, joka poistaa suurimmat liat. Tämän jälkeen auto huuhdellaan ja suoritetaan käsinpesu laadukkaalla kintaalla ja autoshampoolla. Sitten on vain enää huuhtelu ja kuivaus. Auton ylläpitoon suunnattu käsinpesun askeleet löytyvät tästä. Siinä käydään läpi myös eri menetelmät ja aineet.

Ulkopesussa tärkeintä on hyvä esipesu, joka poistaa suurimmat liat.

Ulkopesussa tärkeintä on hyvä esipesu, joka poistaa suurimmat liat.

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Syväpuhdistavat esipesuaineet

Jos ollaan pedanttisia, niin onhan käsinpesu myös auton maalipinnan dekontaminaatiota. Siinähän poistetaan kaikki pinnalla oleva irtolika. Esipesu sinäänsä voidaan oikeasti laskea dekontaminaatioaskeleeksi, etenkin jos käytössä on tehokas esipesuaine. Pitkän kaavan pesun ensimmäisenä aineena on aina hyvä käyttää syväpuhdistavaa esipesuainetta.

Syväpuhdistavat esipesuaineet ovat usein emäksisiä ja ne levitetään joko vaahdottimella tai ruiskupullolla koko auton pintaan. Tämäntyyliset esipesuaineet ovat vesiliukoisia ja laimennetaan veden kanssa. Näin saadaan myös pesutehoa säädettyä tarpeen mukaan. Hyviä emäksisiä esipesuaineita löytyy m.m. Bilt Hamberilta ja Koch-Chemieltä.

Lika valuu esipesuvaahdon mukana.

Lika valuu esipesuvaahdon mukana.

Jos ei löydy vaahdotinta, voi esipesuaineena käyttää myös sitruspohjaista esipesuainetta tai rasvanpoistoaineetta (eng. cold degreaser). Sitruspohjaiset aineet voidaan laimentaa veteen, mutta rasvanpoistoaineet suihkutetaan suoraan ostopullosta. Rasvanpoistajat ovat tehokkaita ja voivat myös poistaa muitakin epäpuhtauksia maalipinnalta, kuten polttoaineroiskeita ja tiefilmiä. Rasvanpoistajaa tai sitrusaineitta voi käyttää yhdessä vaahtoavan esipesuaineen kanssa, jolloin esipesusta tulee erittäin tehokas.

Esipesuaineena voi käyttää myös sitruspohjaista esipesuainetta tai rasvanpoistoaineetta (eng. cold degreaser).

Esipesuaineena voi käyttää myös sitruspohjaista esipesuainetta tai rasvanpoistoaineetta (eng. cold degreaser).

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Auton tehokas esipesu ja käsinpesu

Auton voi huuhdella vedellä ennen esipesuaineen levittämistä, mutta se ei ole tarpeellista. Vaahdottimella suoritettu esipesu on tehokkainta, koska esipesuaine pysyy pinnalla kauemmin. Aineen kannattaa antaa vaikuttaa noin 5 minuuttia ennen poishuuhtelua, joka suoritetaan alhaalta ylös.

Esipesuaineen huuhtelun jälkeen suoritetaan käsinpesu normaalilla autoshampoolla ja tietenkin kahden ämpärin tekniikkaa käyttäen. Shampoon on hyvä olla liukas ja hyvin vaahtoava kuten esim. Gyeon Bathe tai CarPro Reset.

Käsinpesun jälkeen on aika suorittaa maalipinnan kemiallinen dekontaminaatio, eli raudan ja pien poistoon. Nämä ovat suoraan auton pinnalle suihkutettavia aineita, jotka reagoivat auton maalipinnalla olevien epäpuhtauksien kanssa.

Seuraavaksi maalipinnalle ruiskutetaan raudanpoistoainetta.

Seuraavaksi maalipinnalle ruiskutetaan raudanpoistoainetta.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Raudanpoisto

Kemiallinen dekontaminaatio kannattaa suorittaa kahdesti vuodessa tai niin usein, kun on tarve. Tähän tietysti vaikuttaa auton käyttömäärä, olosuhteet ja säilytys. Dekontaminaatio aloitetaan raudanpoistolla. Rauta päätyy maalipinnalle esim. jarruista ja rautatiestä. Jos rautapölyä ei poista maalipinnalta, syntyy maalipinnalle ruostetäpliä, jotka voivat olla pahan ruosteongelman alku.

Raudanpoistoainetta suihkutetaan auton oviin, takaluukkuun, konepeltiin ja vanteille. Aluetta rajataan ikkunoiden alareunoihin koska rautahiukkaset lentävät todella harvoin ikkunoihin tai katolle asti.

Raudanpoistoainetta voi suihkuttaa myös vanteille.

Raudanpoistoainetta voi suihkuttaa myös vanteille.

Raudanpoistoainetta voi suihkuttaa märälle tai kuivatulle maalipinnalle. Märkä pinta saattaa laimentaa ainetta hieman ja tätä kautta heikentää aineen vaikutusta. Tämän takia itse suihkutan ainetta kuivalle pinnalle. Kun ainetta on suihkutettu, huomataan nopeasti raudanpoistoaineen ainutlaatuinen ominaisuus. Se reagoi maalipinnan rautahiukkasten kanssa muuttuen violetiksi, jota kutsutaan autopesumaailmassa sanalla “bleeding”, eli vuotamiseksi.

Raudanpoistoaine reagoi maalipinnan rautahiukkasten kanssa muuttuen violetiksi, jota kutsutaan autopesumaailmassa sanalla “bleeding”, eli vuotamiseksi.

Raudanpoistoaine reagoi maalipinnan rautahiukkasten kanssa muuttuen violetiksi, jota kutsutaan autopesumaailmassa sanalla “bleeding”, eli vuotamiseksi.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Raudanpoistoaineen kemiaa

Tämä violetti vuotaminen on merkki siitä, että aine on reagoinut rautahiukkasten kanssa syövyttäen sen teräviä reunoja. Rauta muuttaa tämän reaktion ansiosta muotoaan sileäksi, jolloin se on helppo huuhdella pois. Kuten kaikkien kemikaalien kanssa täytyy käyttöohjeet lukea tarkkaan, mutta yleensä annetaan raudanpoistoaineen vaikuttaa maalipinnalla noin 3-5 minuuttia ennen kunnollista huuhtomista. Aineen vaikutusta voi tehostaa levittämällä raudanpoistoainetta hellävaraisesti kemikaaleja kestävällä sudilla tai mikrokuituliinalla.

Huomioitavaa on myös, että raudanpoistoaine haisee usein pahalle. Aineen aktiivinen ainesosa tioglykoolihappo on tämän hajun aiheuttaja ja haju on täysin normaalia. Siksi on hyvä tehdä tämä pesuaskel hyvin ilmastoidussa tilassa tai ulkona, mutta ei koskaan suorassa auringonpaisteessa. Hyviä raudanpoistoaineita ovat mm. Bilt Hamber Korrosol, ValetPro Dragons Breath ja Gyeon Iron.

Tältä Mercedes-Benz näyttää pienpoiston jälkeen.

Tältä Mercedes-Benz näyttää pienpoiston jälkeen.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Pienpoisto

Pienpoisto on yleisnimike pesuaskeleelle, jossa poistetaan piki, terva, mahla sekä polttoaine- öljy- rasva- ja asfalttiroiskeet. Näiden epäpuhtuksien poisto onnistuu usein vain yhdellä pienpoistoaineella. Kun rauta on poistettu ja raudanpoistoaine huuhdeltu pois runsaalla vedellä, voi auton jälleen kuivata tai ruiskuttaa pienpoistoainetta suoraan märälle pinnalle.

Pikihiukkaset ovat ruskeita tai mustia täpliä maalipinnalla ja ovat usein ovien alareunoissa, lokasuojissa ja puskureissa. Pienpoistoainetta voi suihkutta pelkästään suoraan pielle, mutta tämä toimii vain vaaleanväriisin autoihin. Tummille autoille on suositeltavaa suihkuttaa ainetta edellä mainituille alueille.

Pienpoistoaine reagoi pikitäplien kanssa hajottaen ne, jolloin pikitäplät alkavat liueta ja valuvat tummana viiruna pitkin maalipintaa.

Pienpoistoaine reagoi pikitäplien kanssa hajottaen ne, jolloin pikitäplät alkavat liueta ja valuvat tummana viiruna pitkin maalipintaa.

Pienpoistoaine reagoi pikitäplien kanssa hajottaen ne, jolloin pikitäplät alkavat liueta ja valuvat tummana viiruna pitkin maalipintaa. Samat periaatteet ja menetelmät ovat käytössä pienpoistossa kuin raudanpoistossa. Luetaan aineen käyttöohjeet, annetaan aineen vaikuttaa, tehostetaan aineen vaikutusta levittämällä ja sitten huuhdellaan pois. Pienpoistoaine saattaa tarvita enemmän sudilla tai mikrokuituliinalla levittämistä kuin raudanpoistoaine, jotta sen teho saadaan maksimoitua.

Pienpoistoaineen kunnollisen huuhtelun jälkeen on auto kemiallisesti dekontaminoitu. Maalipinta kannattaa tarkistaa, jos jossain saattaa vielä olla tummia hiukkasia, jotka vaativat lisäiskun ainetta. Hyviä pienpoistoaineita ovat esim. ValetPro Citrus Tar & Glue Remover, Gyeon Tar ja MacSerien Prick Bort.

Raudan- ja pienpoisto kannattaa suorittaa ennen kuin ruostetäpliä alkaa muodostumaan maalipinnalle.

Raudan- ja pienpoisto kannattaa suorittaa ennen kuin ruostetäpliä alkaa muodostumaan maalipinnalle.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Puhdas maalipinta sitoo vahaa paremmin

Pienpoistoaineen huuhtelun aikana voi huomata, että auton maalipinta hylkii vettä tehokkaammin ja on sileämpi kuin aikasemmin. Nämä ovat merkkejä hyvin suoritetusta raudan- ja pienpoistosta. Auto kuivataan huolellisen huuhtelun jälkeen, ja sitten voidaan jatkaa auton pesua savestuksella tai lopettaa tähän levittämällä maalipinnalle suojakerroksen vahalla tai muulla suoja-aineella.

Raudan- ja pienpoisto kannattaa suorittaa ennen kuin ruostetäpliä alkaa muodostumaan maalipinnalle. Täysin uudelle autolle on dekontaminaation suorittaminen myös tärkeää. Raudan ja pien määrä mikä voi tarttua maalipinnalle pelkästään auton kuljetuksessa on yllättävä. Vaha myös sitoo itsensä paremmin maalipinnalle, kun raudan ja pien kaltaiset epäpuhtaudet ovat poistettu.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat