Mercedes-Benzin GLC:n koeajo ei tarjonnut tällä kertaa Uudenkaupungin tuotosta, mutta matala kulutus pisti silti hymyilyttämään.
GLC on Mercedes-Benzin vuodelle 2016 julkistama mallisarja, joka korvasi GLK-luokan. GLC on pieni SUV, joka vastaa mersun C-luokkaa. GLC kirjainyhdistelmä juontuukin saksankielisestä maastoautoa tarkoittavasta sanasta Geländewagen, ja L linkkaa sen C-luokkaan.
Osa GLC-luokan autoista on valmistettu Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa, kun yhtiön valmistuskapasiteetti Saksassa ei riittänyt vastaamaan vuotuisiin 130 000 auton myyntimääriin. Harmillisesti juuri tämä koeajettu yksilö ei ollut made in Uusikaupunki.
Plug-in hybridinä
Koeajettu auto on vuoden 2017 GLC 350 E eli se on kahden litran bensamoottorilla varustettu plug-in hybridi. Sähköllä auto kulkee noin 30 kilometriä.
Kaatumaasturiksi autossa istutaan yllättävän matalalla. Autosta on kuitenkin hyvä näkyvyys ja erityisesti suuren takalasin kautta näkymä taakse on avara. Ajotuntuma on moottoritiellä tyypillisen jämäkkä, mutta huonokuntoisemmalla tiellä löytyy myös pehmeyttä.
Matalilla nopeuksilla auto käy sähköllä ja liikkuminen on lähes äänetöntä. Moottoritiellä ohjaamo on oikein hiljainen. Koeajetun auton 13-kaiuttimen Burmeister äänentoistojärjestelmä pitää kuitenkin kuljettajan hyvin hereillä.
Seitsemänportaiselle automaattivaihteistolle on valittavissa neljä käyttömuotoa aina ekologisesta sport plussaan. 211 hevosvoimaa pitää huolta, että autosta löytyy riittävästi rivakkuutta normaalilla comfort-asetuksellakin.
Lue myös: Volvo XC40 Recharge – Täyssähkö katumaasturi erinomaisella ajokokemuksella
Mainiosti varusteltu mersu
Autossa on business premium tason varustelu. Runsaat lisävarusteet kohentavat niin ajomukavuutta, turvallisuutta kuin ulkonäköä.
Ylvästä ulkonäköä ehostavat ja takamatkustajien mukavuutta lisäävät tummennetut takalasit, jotka heijastelevat lämpösäteilyä. Vanteet ovat komeat, mutta sinisten jarrumekanismien sopivuudesta harmaantyylikkääseen mersuun voi olla montaa mieltä. Vuoden 2017 malli on ulkonäöltään ajan tasalla eikä eroa suuresti uusimmasta mallista.
Mercedes-Benzin Distance pilot pitää sujuvasti sopivan etäisyyden edellä menevään ja sitä on helppo käyttää vasemman viiksen alapuolelta. Adaptiivinen kaistavahti pitää auton loivissa mutkissa kaistalla, mutta muistuttaa aktiivisesti oikeasta käsien asennosta ohjauspyörällä.
Moottoritiellä aktiivinen kaistavahti huomauttaa varoitusäänellä, jos kuljettaja on lähdössä ohittamaan ja takaa rinnalle on tulossa toinen ohittava auto.
Mersun harkitut yksityiskohdat eivät tuota pettymystä
GLC:n nahkapenkit ovat mukavat ja jämäkät, eivätkä istumalihakset väsy parissa tunnissa. Istuimen sähköiset säädöt ovat monipuoliset ja säätöä varten on sekä kuljettajan että matkustajan ovessa valikoima painikkeita. Osasta nappeja sekä istuin että ohjauspyörä liikkuvat samanaikaisesti, toisista pelkkä istuin. Säädöt toimivat nopeasti mutta tarkasti.
Keskipaneelissa olevaa ajotietokonetta ohjaava kosketuslevy herättää ensin epäilyksiä. Sen käytön kuitenkin omaksuu nopeasti. Lisäksi valikoita voi ohjata rullalla, mikä lisää ajoturvallisuutta. Uusimmasta GLC sukupolvesta löytyy jo kosketusnäyttö.
Perinteisen nopeus- ja kierroslukumittariston välissä olevasta digitaalisesta näytöstä löytyy kaikki kuljettajalle olennainen tieto, eikä saksalaisinsinööri ole rakentanut turhia valikkorakenteita.
Tilavuutta riittää, mutta USB-portit ärsyttivät
Auto on yllättävän tilava. Pitkäkin kuljettaja saa penkin riittävän taakse ja jalkatila takapenkillä on kohtuullinen. Takapenkit kallistamalla kuljetustilaa syntyy runsaasti.
Sisätiloissa ainoaksi miinukseksi nousee USB-porttien piiloleikki. Vuonna 2017 valmistetussa autossa ne ovat sijoitettu syvälle keskikonsolissa olevaan säilytystilaan, jonne monilla kuljettajilla tapaa kertyä monenlaista pikkutavaraa.
Kännykän latauskaapeli on pujotettava kaksiosaisen kannen välistä ja se jää siihen herkästi jumiin. Kansi ei myöskään ole säätyvä, joten sopivan tuen löytäminen oikealle kyynärpäälle voi olla haastavaa.
Mercedes-Benz GLC:n kulutus hymyilyttää
Koeajon jälkeen valmistajan ilmoittama 2,5 litran kulutus sadalla pistää hymyilyttämään. Pääasiassa moottoritiellä ajetun koeajon keskikulutus on 8,6 litraa ja ajotietokoneeseen tallentuneen 1000 kilometrin keskikulutus on ajotietokoneen mukaan ollut 8,2 litraa noin 50 kilometrin keskituntinopeudella.
Kokonaisuutena GLC on erinomainen auto, joka sopii pitkille matkoille ja mukana kulkee runsaasti harrastusvälineitä ja matkatavaraa.
Nyt luetuimmat