Koeajo Peugeot e208 kokemuksia sähköauto

Peugeot e208 – sähköautoilua pienellä sport-mausteella

Peugeot e208 soveltuu hyvin pientä sähköautoa harkitsevalle autoilijalle. Mutta kestääkö se vertailun legendaariseen 205 GTi -malliin?

Olen haaveillut iät ja ajat legendaarisen Peugeot 205 GTin omistamisesta. Suomessa hyväkuntoisia 1,9 litran yksilöitä vain harvemmin on myynnissä ja niidenkin hinnat ovat nousseet jo pilviin. Auto on myös kroonisesti epäluotettavaa sorttia siinä missä muutkin 1980- 1990-luvun Peugeotit.

Sähköinen e208 on kuitenkin lähimpänä legendaarista 205 GTitä mitä uusilla Peugoteilla pääsee. 136 hevosvoiman sähkömoottori mikä vääntää peräti 260 nm on pikkuautolle sellainen voimanpesä, että pieni auto taatusti liikahtaa valoista. 0-100 km/h auto kiihtyy alta 8 sekunnin.

Koeajo Peugeot e208 kokemuksia sähköauto

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Peugeot e208:n kantama riittää

Kantamaa sähköautolle on luvattu noin 340 kilometria yhdellä latauksella, mikä on riittänyt omiin tarpeisiini enemmän kuin hyvin. Työmatka-ajossa akku riittää helposti arkiviikon menoihin.

Suurimpana haasteena autossa kuitenkin on käsittämättömän epätarkka kantamamittari. Taajamanopeuksissa mittari on suurimmaksi osaksi tarkka, mutta maantienopeuksissa mittariin ei voi luottaa ollenkaan. Sähköautossa luonnollisesti tämä on kenties tärkein instrumentti, joten tilanne ei ole ihanteellinen.

Oikean kantaman oppiituntemaan ajokokemuksella eri olosuhteissa, mutta epäluotettava mittari on kyllä sellainen rajoite mitä en soisi kenellekkään.

Auton Suomi-versioissa on päädytty tehokkaampaan 11kW sisäiseen AC-laturiin Suomeen tuotavissa autoissa, joten julkinen lataaminen on nopeampaa verrattuna eurooppalaisiin 7kW malleihin. Parhaimmillaan akun saa tyhjiltään täyteen pikalaturista noin puolessa tunnissa ja koti -tai työpaikkalaturista noin 6-8 tunnissa.

Koeajo Peugeot e208 kokemuksia sähköauto

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Halpaa huoltoa

Peugeot myöntää akustolle 8 vuoden tai 160 000 kilometrin takuun, luvaten että akusta säilyttää vähintään 70% kapasiteetistaan tämän ajan. Muulle autolle Peugeot tarjoaa 3 vuoden tai 100 000 takuun, mitä on mahdollista pidentää 5 vuoteen ja 150 000 laajennetulla lisätakuulla, jonka ehtoina on mm. määräaikaishuoltojen teettäminen merkkiliikkeessä.

Huoltokustannukset eivät silti päätä huimaa, ensimmäiselle 25 000km huollolle hintaa kertyi noin 50 euroa ja 50 000km huollolle reilu 200 euroa, jolloin autosta mm. vaihdetaan raitisilmasuodatin sekä jarrunesteet.

Lue myös: Peugeot e208 – Voiko sähköautolla ajaa oikeasti Lappiin?

Koeajo Peugeot e208 kokemuksia sähköauto

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Laadukas ensituntuma

Ensituntuma autossa tuntuu laadukkaalta, laadukkaammalta kuin mihin olen aikaisempien vuosimallien Peugeotissa tottunut. Sisätilan listat ovat tyylikkäitä, samoin vaihdekeppi ja ratin vieressä olevat napit.

Itse ratin napit tuottavat välillä hankaluuksia, esimerkiksi musiikkia kuunnellessa kappaleen vaihto tapahtuu pientä rullaa pyörittämällä. Ero vaikkapa takavuosien 207 autoon on järkyttävän suuri, ja olennaisesti parempaan suuntaan on menty.

Sisätilat tuntuvat omaan käyttöön riittävän tilavilta, pieni miinus on vain peräkontin pienet puutteet. Peräkontissa ei ole erillistä tilaa latauskaapeleille, minkä vuoksi kaapelit pyörivät kontin lattialla.

Peräkontin tilavuus on 265 litraa, eli aika kompaktista autosta on kyse. Penkit kaatamalla kuitenkin tilavuutta saadaan noin 1160 litraa, ja näillä spekseillä on saatu kuljetettua esim kapeita 2,5 metrisiä levyjä ja peräkontti on saatu kiinni.

Koeajo Peugeot e208 kokemuksia sähköauto

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Tasaista ajotuntumaa

Sitten ajoon. Sähkömoottori tekee autosta hiljaisen tottakai, mutta rengasmelukaan ei ole mielestäni erityisen kovaa, mutta auton pienestä koosta johtuen silti sellaista minkä kyllä valitettavasti huomaa.

Kaupunkiajossa auto on hyvin ketterä ja näppärä ja pyörittely pienellä ratilla tekee ajamisesta hauskaa. Etupilari rajoittaa ikävästi kuljettajanpaikan näkyvyyttä risteyksissä, joten kannattaa varautua kääntelemään päätä useammassa eri kohdassa.

Maantiellä auto toimii myös ja ajaminen tuntuu hyvin tasaiselta. Sähköautoilussa on hyvä huomata myös kantaman tippuminen korkeammissa nopeuksissa sekä pakkasessa. Peugeotit ovat kieltämättä surullisen kuuluisia pakkasenkestävyydestään, ja tässäkin yksilössä -20 asteen pakkanen pahimmillaan leikkaa kantamasta omien ajokokemusten perusteella peräti 20 prosenttia.

Kylmä ei kuitenkaan tule, auton lämmitysjärjestelmä on toteutettu 5 kW:n lämmityselementin lisäksi lämpöpumpun avulla ja auto lämpeää kovassakin pakkasessa yllättävän nopeasti.

Koeajo Peugeot e208 kokemuksia sähköauto

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Esilämmitystä etänä

Auto ja akusto on mahdollista esilämmittää joko esimerkiksi auton etähallintaan suunnitellulla MyPeugeot-älypuhelinsovelluksella, mikä on käyttökokemukseltaan täysi susi, mutta ilmeisesti näistä on muillakin autovalmistajilla vielä opittavaa. Lämpimät akut lataavat nopeammin eikä akun virtaa tarvitse käyttää lämmitykseen mikäli auto on lataamassa, joten tämä kannattaakin tehdä ennen pitkälle matkalle lähtöä.

Alusta on hyvin jäykkä, mikä toisaalta tuo sporttista fiilistä mutta kuopissa ja tietyömailla selkä antaa välitöntä palautetta epätasaisesta tienpinnasta. Vaikka auto akustoineen painaakin julmetusti, hauskaa kyllä, tämä ei lainkaan tunnu kaarteissa vaikka auto painaakin polttomoottoriversiota 300 kiloa enemmän.

Sähköauton taattu kova 260 nm vääntö tuo lisää sporttista tuntua, jopa ennen Sport-moden käyttöönottoa, ja Sport-mode se vasta hurjalta tuntuukin. Tätä lähemmäs ei tosiaan vanhaa 205 GTi-fiilistä taida päästä.

Koeajo Peugeot e208 kokemuksia sähköauto

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Peugeot e208 – pientä sähköautoa harkitsevalle

Yksi selkeä miinus autossa on jarrutuntuma. Poljintuntumu tuntuu vaihtelevan paljonkin ja tällöin poljinta joutuu painamaan eri voimalla aina tilanteen mukaan. Nopeissa jarrutuksissa etenkin vasta liikkeellelähtiessä polkimesta tuntuu katoavan tunto kokonaan, mikä voi aiheuttaa hieman epävarmuutta. Jarrut sinällään toimivat kuitenkin kuten pitää, mutta tuntuma on sangen heikko.

Loppujen lopuksi auto tuntuu tarjoavan juuri sen mitä lupaakin. Mukavaa ja tyylikästä sähköautoilua pikkubudjetilla ja pienellä rallihöystöllä. Ulkoakin autoa katsettaessa pienet rallifiilikset tulevat pintaan auton korkeudesta, mustista pyöräkaarista ja mustasta spoilerista.

Pientä sähköautoa harkitseville e208 on mielestäni erittäin varteenotettava ja verrokkeihinkin kilpailukykyinen vaihtoehto rajoitteistaan huolimatta. Kuitenkin vakavasti sähköautoiluun siirtyviä suosittelisimme katsomaan muita vaihtoehtoja kantamamittarin epäluotettavuuden vuoksi, mikä voi antaa sähköautoilusta huonon ja karvaan ensivaikutelman. Auton lähtöhinnat ovat noin 38 800 eurossa, joten erityisen halvasta hankinnasta ei siltikään ole kyse.

Peugeot e208
 • Vuosimalli: 2021
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (100 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: 45000 km
 • Koeajon tarjosi: Yksityinen

Nyt luetuimmat