Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Koeajo: Audi Q8 e-tron SUV 55 Land of quattro S line – Katumaasturien kuningas? 

Koeajo sen paljasti: Audi Q8 e-tron saattaa olla sähköisten katumaasturien kruunaamaton kuningas.

Audi kuuluu saksalaiseen Volkswagen-konserniin, joka on maailman vanhimpia autonvalmistajia. Audi on tunnettu korkealaatuisista huippuluokan suorituskykyisistä premium-autoistaan, joita se on valmistanut aina vuodesta 1909 lähtien.

110 vuotta yrityksen perustamisen jälkeen, Audi toi markkinoille uuden keskikokoisen sähköisen katumaasturin Audi Q8 e-tronin. Audi Q8 e-tron on kokenut kasvojenkohotuksen sekä nimenvaihdoksen viimeisen kahden vuoden aikana, mikä on selkeyttänyt mallien nimiä, parantanut ajettavuutta sekä tuonut myös lisää kantamaa akun energiatiheyden paranemisen myötä. 

Audilla on aina ollut paikka allekirjoittaneen sydämessä siitä lähtien, kun ostin ensimmäisen ”kunnollisen” auton itselleni eli Audi A3:n, josta kirjoittelin aikaisemmin tänne Koeajolle.com sivustolle. ”Audimiehenä” halusin ehdottomasti lähteä koeajamaan mahdollisuuden tullessa tätä lippulaiva Audia, joka on varusteltu viimeistäkin mutteria myöden. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Audi Q8 e-tron koeajo oli niin hyvä kuin saattoi odottaa 

Audi Q8 e-tron on varusteltu avaimettomalla käynnistyksellä, kuten hyvin monet kilpailijoiden vastaavat sähköautot. Kuitenkin yhtenä omasta mielestäni hyvänä asiana on se, että kuljettajan pitää ihan itse painaa start/stop -painiketta auton käynnistämiseksi sen sijaan, että auto itse automaattisesti tunnistaisi ajon alkaneeksi kuljettajan istahtaessa penkille. Ei ehkä tulisi heti ajatelleeksi, mutta jos auto tunnistaa ajon alkaneeksi vain kuljettajan istumisesta, auto saattaa sammuttaa itsensä siksi aikaa, kun nouset skrapaamaan ikkunoita. 

Kuljettajan paikalle istuminen tuo välittömästi kuninkaallisen fiiliksen, koska kuljettajan istuin on kuin istuisi mukavalle valtaistuimelle. Tilaa löytyy vaikka muille jakaa ja penkin mukavuus on ihan omassa luokassaan. Penkki on ergonominen ja sen asentoa pystyy muokkaamaan melkein loputtomasti penkin vasemmalta laidalta löytyvistä painikkeista. 

Auton käynnistämisen jälkeen vaihteelle asettaminen tapahtuu keskikonsolissa sijaitsevasta metallinhohtoisesta vivusta vetämällä tai työntämällä, jos tarkoituksena on ensiksi peruuttaa. Käsijarrulta auto lähtee itsestään, joten P-painiketta ei tarvitse erikseen painaa. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Audi Q8 e-tron kuljettajan istuimen säästäminen onnistuu sähköisesti penkin vasemmalta reunalta 

Näyttäessä jalkaa kaasupolkimella, päästää auto allekirjoittanutta miellyttävää ääntä, joka muistuttaa pikkuisen suihkumoottoria. Rehellisesti sanottuna äänen kuvaaminen on todella vaikeaa, joten suosittelen itse varaamaan koeajon ja kokemaan sen reaalimaailmassa artikkelin tekstin sijaan.

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Q8 e-tronin vaihteelle asettaminen onnistuu poikkeuksellisen erikoisesta vivusta 

Vaikka auto on massiivisen kokoinen ja myös ke autoa painavampi, tehokas moottori pitää huolen siitä, että auto lähtee liikkeelle verkkaisesti. Välittömästi liikkeelle lähdön jälkeen huomaa myös sen, että renkaiden ääntä ei kuule lainkaan ohjaamoon, joka tuli vielä erikseen varmistettua moottoritiellä. Ohjaamon äänieristys on siis toteutettu onnistuneesti! Äänieristyksen lisäksi on pakko antaa lisäpisteitä auton jousitukselle, koska huonokuntoisilla Turun teillä ajaminen ei saanut autoa hievahtamaankaan. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Audi Q8 e-tron S line on näyttävä myös takaapäin 

Koeajon ensimetreillä katse kiinnittyy niin informaation täytteiseen ajotietokoneeseen kuin tuulilasiin heijastuvaan HUDiin eli kavereiden kesken tuulilasin heijastusnäyttöön. Heijastusnäyttö on kohtuullisen uusi tuttavuus allekirjoittaneelle, sillä olen nähnyt sen aikaisemmin vain Skoda Enyaq iV:ssä sekä Volkswagen ID.7:ssa.

Tuulilasiin heijastuu ajon aikana niin nopeus, adaptiivisen vakionopeuden säätimen myötä edessä ajavan auton etäisyys sekä muuta tietoa ympäristöstä ja autosta. Tuulilasin heijastusnäytön kuvaaminen tekstissä on yhtä vaikea tehtävä kuin kuvata punaisen värin sokealle, joten suosittelen kokemaan tämän itse. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Audi Q8 e-tronissa on informaation täytteinen ajotietokone. 

Monitoimiohjauspyörä (porilaisille selvennykseksi tämä on ratin toinen nimi) on itselleni tuttu, koska se on identtinen nykyisen autoni, 2021 vuosimallin Audi A3:n kanssa. Ainoa ero oman autoni ratin ja Q8 e-tronin ratin välillä on se, että näistä vain toinen on lämmitettävä ja se ei löydy minun autostani. Ratin vasemmalla puolelta löytyivät ajotietokoneen näkymien vaihtaminen, puhelimeen vastaaminen ja oikealta puolelta niin äänenvoimakkuuden säätö kuin radiokanavien selaaminen.

Tuttuun tapaan ratin vasemmalta puolelta takaa löytyy niin vilkkujen käyttö (Huomio: Jos sellaisia Audikuskina siis käyttää) kuin adaptiivisen vakionopeuden säätimen käyttö. Sen verran rikoin audikuskien hiljaista sääntöä ja käytin vilkkua varmistaakseni, että sen ääni on miellyttävä. Ja olihan se! 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Audi Q8 e-tronin monitoimiohjauspyörään on tuotu kaikki tarpeellinen 

Koska olen jo aikaisemmin ajanut Q4 e-tronia, niin osasin odottaa sitä seikkaa, että tästäkään autosta ei löydy yhden polkimen ajoa eli One Pedal Drivea. Odotukseni osuivat oikeaan ja jouduin koko koeajon ajan painamaan jarrua ihan itse. Niin se elämä potkii päähän, vaikka kaveri makaa jo maassa.

Audin puolustukseksi pitää kuitenkin mainita, että Audi Pre-sense toimii kuitenkin erinomaisesti, joten jarrupolkimen painaminen ei aina ollut pakollista, jos edessä oleva auto alkoi olemaan liian lähellä.  

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Punaisiksi maalatut etu- ja takajarrusatulat näyttävät todella hyvältä 

Auto on kuitenkin varusteltu regeneratiivisella jarrutusjärjestelmällä, mutta sen toimintaa on mielestäni hyvin vaikea huomata (joka on toisaalta positiivinen asia). Regeneratiivisen jarrutusjärjestelmän asian ydin on kerätä jarrutusenergiaa auton kantaman parantamiseksi. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Audi Q8 e-tron on tyylikäs ilmestys, katsoi sitä mistä tahansa suunnasta 

Auton painosta on tullut jo moneen kertaan mainittua, mutta olin ällikällä lyöty, että auto kiihtyi silti nollasta sataan aivan älyttömän nopeasti. Paperilla kiihtyvyys on ”nollasta sataan” 5.6 sekuntia, jota allekirjoittanut ei lähtenyt varmentamaan teiden liukkauden vuoksi koeajopäivänä, mutta jonkin verran jalka eksyi kaasupolkimelle koeajon aikana normaalia enemmän. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Q8 e-tronista löytyy niin audio-visuaalista peruutustutkaa kuin peruutuskameraa. 

Peruuttaminen oli niin vaivatonta kuin saattoi odottaa. Autosta löytyi niin audio-visuaalista peruutustutkaa kuin peruutuskameraa. Auto oli varusteltu myös automaattisella parkkeerauksella, mutta en rehellisesti sanottuna sitä uskalla lähteä testaamaan ensimmäistä kertaa yli 100 000 euron autolla. Varmasti toimii oikein hyvin, mutta luotan ajamisessa silti vielä enemmän itseeni kuin johonkin robottiin. 

Tekninen ominaisuus Arvo 
Istuimet 
Leveys 1937 mm 
Korkeus 1633 mm 
Pituus 4915 mm 
Perävaunun enimmäispaino 750 kg (jarruton), 1800 kg (jarrullinen) 
Paino 2585 kg 
Akun kapasiteetti 114 kW 
Huippunopeus 200 km/h 
Kiihtyvyys (0-100 km/h) 5.6 s 
Sähköenergian kulutus 21.5 kWh / 100 km 
Suurin teho 300 kW 
Tavaratilan tilavuus 569 L, 1637 L (takapenkit kaadettuna) 

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Muotoilu on ulkoa ja sisältä premium-autojen aatelia 

Audi Q8 e-tron on autosuunnittelijoiden taidonnäyte, koska sisustuksessa on onnistuneesti yhdistetty tyylikkyys, mukavuus ja huippuluokan teknologia. Suurelle SUV:lle tyypilliseen tapaan auton ohjaamo on tilava ja hiilikuituiset yksityiskohdat luovat autoon eksklusiivisen tunnelman niin kuskille kuin kanssamatkustajille. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Hiilikuituiset somistelistat olivat todella tyylikkäät 

Penkkien verhoiluna on käytetty Valcona-nahkaverhoilua, joka tuntuu niin istuessa kuin kosketettaessa erittäin mukavalta. Ainakaan näin kauniina kevät päivänä penkkien hiostavuus loisti poissaolollaan. Toisaalta reilun 100 00 euron autossa olisin odottanut huomattavasti enemmän näyttäviä yksityiskohtia penkkeihin, mutta niitä ei ollut. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Keulasäleikössä on uusia elementtejä jäähdytysilman ohjaamiseen. Ne myös näyttävät pirun hyvältä. 

Audi Q8 e-tronin keskikonsolista löytyy tällä kertaa poikkeuksellisesti kaksi kosketusnäyttöä, josta alimmaisesta onnistui muun muassa lämpötilan säätö, ja penkkien lämmityksen kytkentä. Ylempi suurempi kosketusnäyttö on tarkoitettu sitten kaikkea muuta varten niin auton ominaisuuden muuttamisesta mediasoittimen kautta navigaattoriin.

Q8 e-tronissa, kuten muissakin uusissa Audeissa, löytyy Audi Connect -palvelu, jonka kautta voit kytkeä auton puhelimeesi. Tämän kautta sinun on mahdollista saada tietoa niin kantamasta, huollon tarpeesta ja mahdollisista vikailmoituksista. Audin kosketusnäytössä käytettävä käyttäjäliittymä on mielestäni yksi helpoimmista käyttää, joten siihen totuttelu vie keneltä tahansa hyvin vähän aikaa. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Audi Q8 e-tron keskikonsolissa on poikkeuksellisesti kaksi kosketusnäyttöä. 

Audi Q8 e-tron on keskikokoinen katumaasturi, jonka takapenkeillä on tilaa matkustaa niin korkeus- kuin leveyssuunnassa. Takapenkeillä on kaksi normaalia istumapaikkaa, mutta keskellä olevan juomatelineen ollessa ylhäällä, matkustajia mahtuu kolme. Omasta mielestäni tässä autossa olisi hyvin voinut olla kolme istumapaikkaa suoraan, koska tilaa on riittämiin isommallekin matkaseurueelle.

Istuessani takapenkillä, päälakeni ja katon väliin jäi niin valtavasti ilmatilaa, että uskallan sanoa kenen tahansa mahtumaan istumaan siellä mukavasti ehkä Suomen koripallojoukkueen pelaajia lukuun ottamatta. Takapenkkien keskikonsolista löytyi kaksi USB-latauspistoketta kanssamatkustajien tekniikan lataamista varten, mutta myös ilmastoinnin säätö. Viimeisenä, auton molemmilta puolilta takapenkeistä löytyi Isofix kiinnityspaikat turvaistuimille. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Audi Q8 e-tronin takapenkeillä kelpaa matkustaa pidemmänkin matkan isolla seurueella 

Tavaratilaa Audi Q8 e-tronissa on takana 569 litraa, jonka lisäksi auton keulaltakin löytyy vielä 62 litran kuljetusmahdollisuus esimerkiksi latauspistokkeille ja tuulilasinpesunesteelle. Takapenkkien kaatamisen jälkeen tavaratila kasvaa massiiviseen 1637 litraan, jonka jälkeen saat takuulla soittoja kaikilta tutuilta Ikeareissun tavaroiden kuljetusta varten.

Tavaratilojen suuruudesta on vaikea saada selvää pelkästään numeroiden valossa, joten konkreettisena esimerkkinä voin antaa sen, että auton tavaratiloissa kulkee vaivatta useampikin iso matkalaukku kesän ulkomaanmatkoja ajatellen. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Audi Q8 e-tron tavaratilat ovat massiiviset 

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

114 kWh akusto tarjoaa 555 kilometrin kantaman 

Valmistajan tietojen mukaan akkukapasiteetti on bruttona 114 kW. Yhdistetty keskikulutus (WLTP) autolle on 21.5 kWh/100 km, joten paperilla autolla pitäisi päästä 555 kilometriä. Auto oli koeajossa poikkeuksellisesti vain 30 minuutin ajan, joten täydellistä varmennusta yhdistetylle keskikulutukselle ei pystynyt tekemään lämpimänä kevätpäivänä, mutta ei niin taloudellisella ajolla puolet maantiellä ja puolet kaupungissa ajaen keskikulutus asettui hyvin lähelle luvattua tasoa. Ottaen huomioon auton massiivisen koon ja painon, on mielestäni kulutus yllättävän pieni. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Audi Q8 e-tron on älyttömän hyvän näköinen 

Audi Q8 e-tronista löytyy niin AC- kuin DC-latauspaikka, joka on poikkeuksellisesti asennettu oikean eturenkaan yläpuolelle. Valmistajan mukaan AC-latauksella (11 kW, Type 2) täysin tyhjän akun lataaminen täyteen kestää 690 minuuttia. DC-pikalatauksella (170 kW, CCS) 10 prosentin varauksesta 80 prosentin varaukseen lataaminen kestää 31 minuuttia, joka on ripeää toimintaa näin suurella akulla.

Pienempi akkuisempi versio Audi Q8 e-tronista sallii vain 150 kW pikalatauksen, mutta tässä isompi akkuisessa parhaiten varustellussa mallissa pikalataus onnistuu jopa 170 kW teholla. Valmistajan mukaan autosta ei löydy akuston esilämmitystä, mutta sille ei kuulemma ole myöskään tarvetta uuden akkukemian vuoksi. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Audi Q8 e-tron S line on hyvin sporttinen ilmestys 

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Miten paljon Audi Q8 e-tron Land of quattro S line 55 maksaa? 

Koeajossa olleeseen Audi Q8 e-troniin pystyt tutustumaan Audin sivustojen kautta ja pystyt katsomaan sen varustetasoa Audi-koodilla A97TNJ46. Tällä varustetasolla auton myyntihinta on 106 270 euroa, joten autoa ei ole tarkoitettu kansanautoksi. Pikkuisen, jos pudottaa varustelutasoa, niin hinnasta saa niistettyä noin 6 000 euroa. 

Audi Q8 e-tron on selkeä valinta niille, jotka arvostavat korkealaatuista viimeistelyä, tehokasta moottoria, quattro-nelivetojärjestelmän hallittavuutta, hienostunutta muotoilua ja monipuolisia mukavuusominaisuuksia. Ja niille, joilla lompakossa on tavallista tallaajaa enemmän painetta. 

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Audi Q8 e-tron sähköauton valoja hallitaan kojelaudan vasemmalta reunalta 

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Oliko ajokokemuksessa tai autossa moitittavaa? 

Yli sadan tuhannen sähköautosta on todella vaikeaa keksiä mitään negatiivista. Siinä missä aikaisemmin ajamani Audi Q4 e-tron jätti minut pikkuisen kylmäksi koeajon jälkeen, sitä ei todellakaan käynyt tämän auton kohdalla.

Ymmärrän täysin, miksi joku varakas ostaa itselleen kyseisen auton, koska onhan se aivan hemmetin hyvä ajaa. Ainoa puute autossa on mielestäni yhden polkimen ajon, One Pedal Drive, puute. Jos se vielä tuotaisiin Audeihin, niin tämä auto olisi saanut itseltäni arvosanaksi täyden kympin! 

Lue myös: Audi Q2 1.4 TFSI – Audin pienimmän Q-sarjalaisen tarina päättyy

Koeajo Audi Q8 e-tron sähköauto kokemuksia

Koeajossa ollut Audi Q8 e-tron oli malliston parhaiten varusteltu S line 

Audi Q8 e-tron SUV 55 Land of quattro S line 

Nyt luetuimmat