Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

Koeajo: MG4 Electric Standard – täyssähköinen hatchback järkihintaan

Kiinasta kajahtaa jälleen sähköauton muodossa. Tällä kertaa koeajossa on halvahko sähköauto nimeltään MG4 Electric Standard.

MG Motor on brittiläinen automerkki, joka tunnetaan erityisesti urheiluautoistaan. Alun perin MG (lyhenne sanoista Morris Garages) perustettiin vuonna 1924 Oxfordissa, ja se oli aluksi erikoistunut autojen virittämiseen ja muokkaamiseen. MG-autot ovat saaneet mainetta sporttisista malleistaan, kuten MG MGB:stä.

Vuonna 2005 kiinalainen Nanjing Automobile Group osti MG:n ja vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen se lopulta fuusioitiin kiinalaiseen SAIC Motor yrityksen kanssa. Nykyään MG Motor on osa SAIC Motor -konsernia, ja se on laajentanut toimintaansa valmistamalla myös sähköautoja ja hybridimalleja. MG ZS EV on yksi heidän tunnetuimmista sähköautoistaan, mutta heiltä löytyy myös useita muita sähköautoja.

Vuonna 2022 MG Motors julkaisi Euroopan markkinoille suunnatun kompaktin hatchback perheauton MG 4 Electricin, jonka valmistus tehdään Kiinassa, vaikka niitä markkinoidaankin brittiläisellä automerkillä. MG4 on sähköisten kompaktien perheautojen edullisimpia vaihtoehtoja Suomen automarkkinalla, minkä vuoksi Koeajolle.com toimituskin halusi lähteä tutustumaan autoon. MG4 on myös ensimmäinen MG:n sähköauto, joka on rakennettu uudelle Nebula-alustalle.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

MG4 Electric Standard sähköauton koeajo oli positiivinen yllätys

MG4 tunnistaa ajamisen alkaneeksi automaattisesti kuljettajan istahtaessa penkille ja painamalla jalkansa jarrupolkimelle. Autossa ei ole Start/stop-painiketta ja avaimia ei missään vaiheessa tarvitse ottaa pois taskusta. Vaihteelle laittaminen onnistui keskikonsolissa sijaitsevasta rullasta, jonka käyttäminen oli alun haasteiden jälkeen ihan näppärää. Ajon päättyessä, riittää että auton laittaa P-tilaan, lukitsee ovet avaimesta, minkä jälkeen auto sammuu.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

Koeajo toteutettiin puoliksi normaalissa ajotilassa voimakkaalla regeneratiivisella jarrutuksella ja puoliksi Sport-ajotilassa voimakkaalla regeneratiivisella jarrutuksella. MG4:n regeneratiivinen jarrutustila muistutti valtavan paljon yhden polkimen ajoa, sillä erolla, että ajaessa joutuu kuitenkin aina käyttämään pikkuisen jarrupoljinta ainakin kaupunkiajossa. Vaikka MG4:n ”yhden polkimen ajo” ei täyttänytkään aivan kaikkia kriteereitä, niin ajokokemus tässä tilassa oli kuitenkin hyvin positiivinen.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

MG4 kuljettajan istuimen säätö on mekaaninen

Auton kiihtyvyys on paperilla heikohko (7.7 sekuntia nollasta sataan), kun vertailee muihin markkinoilla oleviin sähköautoihin, mutta Sport-ajotilassa auto lähti valoista kuitenkin kuin suomalainen Rosson pöydästä, kun kuulee raastepöydän kuuluvaan tilattuun annoksen. Jonneille selvennyksen vuoksi tämä tarkoittaa nopeasti ilman kursailua. Normaalitilassa auto ei tietysti ole aivan yhtä nopea kiihtymään kuin Sport-tilassa, mutta kuitenkin se on riittävä nopeaan ja turvalliseen lähtöön liikennevaloista.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

MG4 on takaapäin ihan tyylikäs ilmestys

Ohjausvaste ratissa oli kohtuullisen napakka, joka on ehdottomasti plussaa alkukantaisille aivoilleni, jotka assosioivat korkeamman ohjausvasteen turvallisuuden kanssa. Samaan hengenvetoon voi sanoa, että tukeva ajotuntuma ei ollut mitenkään haitallinen kaupunkiajossa, jossa kolmanneksen koeajosta suoritin.

Maatieajossa auto on yllättävän hiljainen, vaikka koeajettavasta autosta löytyi alta nastarenkaat. Jos tätä vertaa viime kerralla ajossa olleeseen BYD Atto 3, niin tämän auton hiljaisuus oli aivan toisella tasolla. Tästä ehdottomasti suuri plussa MG4:lle.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

Kuten BYD Atto 3:ssa, myös MG4:ssä sisälämpötila piti asettaa vähintään 24-25 asteeseen, jotta auton lämpötila olisi mukava eikä liian kylmä. Meidän pitää lähettää Kiinaan Pekka Pouta kertomaan miten meillä länsimaissa toimii lämpötila-asteet, kun ne näyttävät olevat erilaisia Aasiassa.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

MG4 Electric sähköautosta löytyi useampi eri ajotila ja myös regeneratiivisten jarrujen voimakkuutta pystyi muokkaamaan.

Valmistajan kotisivujen mukaan Standard-mallista pitäisi löytyä adaptiivinen vakionopeuden säädin, mutta vaikka itselleni tyypilliseen tapaan painoin kaikkia mahdollisia painikkeita 300 kertaa, niin en saanut mitään vakionopeuden säädintä päälle. Uskallan siis väittää, että ainakaan tämän vuosimallin Standard-malli ei sisällä vakiovarusteena vakionopeuden säädintä. Jouduin siis koko koeajon ajan painamaan itse kaasupoljinta, joka sai allekirjoittaneen miettimään elämänsä valintoja.

Vaikka vakionopeussäädintä ei löytynytkään, on autossa sekä kaistavahti että liikennemerkkien tunnistus, joka toimi kohtuullisen hyvin noin 60-70 prosentissa tapauksista.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

Karvalakkimalli Standardista ei löydy muita avustimia peruuttamiseen kuin audio-visuaalinen peruutustutka, joka ajoi kuitenkin asiansa testattaessa. Jos siis koet tarvetta kameratutkalle, niin sinun pitää harkita paremmin varusteltua versiota autosta.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

MG4 Electric Standard mallista löytyy vain peruutustutka

MG4 oli koeajossa reilun tunnin ajan, jonka aikana testasin auton ominaisuuksia niin moottoritiellä kuin taajaman ulkopuolella pikkuteillä. Auto toimi todella näppärästi kaikissa olosuhteissa, vaikka pieniä kärhämiä auton kanssa olikin.

Tekninen ominaisuusArvo
Istuimet5
Leveys1836 mm
Korkeus1504 mm
Pituus4287 mm
Perävaunun enimmäispaino500 kg (jarrullinen ja jarruton)
Paino1635 km
Akun kapasiteetti51 kWh
Huippunopeus160 km/h
Kiihtyvyys (0-100 km/h)7.7 s
Sähköenergian kulutus17.0 kWh / 100 km (WLTP)
Tavaratilan tilavuus363 L / 1177 L (takapenkit kaadettuna)

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

MG4 sisustus oli yksinkertainen ja toimiva

Istahtaessa sisään MG4 Electric kyytiin, tuntee astuneensa maailmaan, jonka on nähnyt jo aikaisemmin jossain perusautossa. Tämä ei ole missään tapauksessa negatiivinen asia, vaan se on tarkoitettu kehuna. Penkkien verhoiluna on käytetty kangasta, joka tuntuu kättä vasten mukavalta ja se ei myöskään hiostanut missään vaiheessa koeajon aikana. Joitakin sinisiä yksityiskohtia on tuotu kangasverhoiluun, mutta mitään premium-tunnelmaa ei ole yritetty luoda. Kojelaudan reunoille on lisäksi tuotu siistiltä näyttävät metalliset yksityiskohdat, jotka sopivat autoon kuin kananmuna lihapiirakan väliin (Lappeenrantalaiset tietää mistä puhun).

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

MG4 Electricin ohjaamo tavallisen näköinen, mutta toimiva.

Kuljettajan penkin säätö on poikkeuksellisesti mekaaninen ja säätöjen muuttaminen onnistuu penkin vasemmalta laidalta. Kuljettajan paikan tilat ovat mielestäni oikein riittävät minun kokoiselle hermannille, mutta veikkaisin tilan olevan aika napakka isommalle miesoletetulle.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

Sisustukseen oli tuotu metallisia yksityiskohtia

Ohjaamossa katseen vangitsee kosketusnäyttö ja sen alapuolella oleva vaihteenvaihtaja. ”Vaihdekeppiä” kääntäessä tuntee itsensä DJ:ksi Porin Punaisessa Kukossa, mutta siitä huolimatta tämä on oikein toimiva ratkaisu, vaikka koeajoa aloittaessa en ensiksi meinannut mitenkään saada vaihdetta päälle. Tämä saattaa johtua enemmänkin omista kyvyistäni kuin autosta, mutta tiedä häntä.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

MG4 kosketusnäytön kautta onnistui auton ominaisuuksien hallinta

Kosketusnäyttö oli normaalia pienempi, mutta käytettävyydeltään ihan sulava, vaikka pitääkin sanoa, että painikkeita painettaessa viive oli normaalia pidempi. Tik Tok -kansalainen ei meinaan varmasti jaksa odotella, jos vaste painamiseen on 50 millisekuntia. Kun olin saanut ”pitkän” vasteen mielessäni käsiteltyä, niin seuraava ensimmäisen maailman ongelmani tuli käännösvirheistä. Eikö ihan oikeasti isolla konsernilla ole varaa maksaa 100 euroa jollekin suomalaiselle Pirkolle, joka tarkistaisi suomennosten paikkansa pitävyyden? Käännöksiä katsottaessa vastaus on selkeästi ei, ja tässä on päätytty käyttämään jotain halppisversiota Google kääntäjästä.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

MG4 löytyy informatiivinen ajotietokone nopeuden, kulutuksen, kuljettajan avustimien ja muiden asioiden seurantaan

Minusta oli ainakin varsin huvittavaa säätää asetuksia Kenraalista, laittaa valaistukset sekä ”Seuraa minua kotiin” että ”Löydä autoni vastaus” tiloihin (älä kysy, en minäkään tiedä mitä nämä ovat) ja laittaa Energia Regen korkeaksi. Energia Regen kuulostaa joltain uudelta meditointi/joogahärveliltä eikä jarruenergian talteenoton voimakkuudeksi.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

MG4 sähköauton penkkien materiaalina oli kangas, jossa oli sinisiä yksityiskohtia

MG4:ssa on korimallille tyypillisesti varsin vähän tilaa takapenkeille, jonka huomasi hyvissä mittausolosuhteissa elopituudeltaan 175 cm oleva allekirjoittanutkin. Istuessani auton takapenkillä, päälakeni ja katon väliin jäi noin nyrkin verran ilmatilaa, joten pikkuisenkin minua pidempi jamppa alkaa jo hipomaan kattoa takana istuessaan. Takapenkeillä on kaksi kunnollista istumapaikkaa ja keskellä olevan mukitelineen ollessa ylhäällä tilaa on myös kolmannelle matkustajalle, vaikka sanoisinkin tilan käyvän nopeasti ahtaaksi tässä tilanteessa. Takapenkeille oleville kanssamatkustajille oli riidanaiheuttajaksi asennettu vain yksi USB-latauspaikka, joka on mielestäni hyvin outopaikka säästää valmistuskustannuksissa.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

MG4 takapenkeillä käytetään samaa kangasverhoilua kuin etupenkeillä

MG4 sähköauton tavaratilat ovat hatchback-malleille tyypilliseen tapaan maltilliset, koska tavaratilan tilavuus on vain 363 litraa. Tavaratilaan saa hetkellisesti enemmän tilaa kaatamalla takapenkit, milloin tavaratila on jo 1177 litraa. Tavaratilan riittävyyttä voisi kuvata niin, että yhden lapsen perheelle tila on varmasti riittävä, joka Suomen syntyvyyden kehityksen huomioon ottaen kattaakin melkein kaikkien uusien perheiden tarpeet.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

MG4 tavaratilat ovat hatchback-malleille tyypilliseen tilaan maltilliset

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

51 kWh akusto tarjoaa 350 kilometrin kantaman

Valmistajan teknisten tietojen perusteella auton yhdistetty sähkön kulutus (WLTP laskennalla) koeajossa olleelle Standard-mallille on 17.0 kWh / 100 km. Reilun tunnin koeajon aikana en kuitenkaan 5 °C ulkolämpötilassa päässyt lähellekään luvattua sähkökulutusta vaan pyörinkin enemmän 25 kWh / 100 km maastossa.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

MG4 Isofix turvaistuimen kiinnitykset olivat hienosti piilotettu penkkeihin tarroilla

MG4:stä löytyy niin AC- kuin DC-latauspaikka, jotka mahdollistavat normaalin (ja samalla hitaamman) sekä pikalatauksen. Latauspaikka sijaitsee auton vasemman takarenkaan yläpuolella. Valmistajan tietojen mukaan 6.6 kW:n AC-latauksella (Type 2, joka tulee auton mukana) nollasta sataan lataaminen kestää reilut 7 tuntia ja 30 minuuttia, joka on hitaampaa kuin kilpailijoiden autoilla, jotka käytännössä kaikki sallivat 11 kW:n AC-latauksen.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

MG4 tukee niin AC- kuin DC-latausta.

Myös MG4:n Comfort ja Luxury-mallistot tukevat 11 kW:n AC-latausta, mutta sitä ei löydy koeajetusta Standard-mallista. 88 kW:n DC-pikalatauksella (CCS2) akun varaustehon kasvattaminen 10 prosentista 80 prosenttiin kestää 37 minuuttia, joka hyvin linjassa kilpailijoiden vastaavien latausnopeuksien kanssa.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

MG4 Electric latauspaikka sijaitsee auton vasemman takarenkaan yläpuolella.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Miten paljon MG4 Electric Standard maksaa ja millaisia rahoitustapoja oli saatavilla?

MG4 Electric sähköauto löytyy poikkeuksellisen monena eri mallina, jotka ovat nimeltään Standard, Comfort, Luxury, Trophy Extended Range ja XPOWER. Mallit ovat listattuna järjestyksessä halvimmasta kalliimpaan tai toisin sanoen karvalakkimallista porvariversioon. Koeajossa oli kuitenkin karvalakkimallia edustava Standard, jonka saa itselleen 28 700 euron hinnalla ja erittäin alhaisella 1.99 prosentin kiinteällä korolla. Pitää myös sanoa, että autolainan järjestelypalkkiokin on alhaisin mitä olen koskaan nähnyt eli 299 euroa, joten automerkki/liike saa ison peukun allekirjoittaneelta.

Koeajo MG4 Electric Standard kokemuksia

Muista kuin normaalista osamaksusopimuksesta ei tullut puhetta tällä kertaa automyyjän kanssa, mutta olettaisin, että yksityisleasing sekä käteismaksu olisivat myös mahdollisia tapoja hankkia itselleen upouuden MG4 sähköauton.

Uusiin MG4 Electric sähköautoihin tarjotaan myös hyvin pitkäkestoista takuuta, joka on kirjoituksen tekohetkellä 7 vuotta tai 150 000 kilometriä. Tämän lisäksi huoltamalla auton koko 7 vuoden ajan merkkihuollossa, saat myös ilmaiseksi tieavustuksen, joka auttaa sinua auton jättäessä sinut tienposkeen.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Oliko ajokokemuksessa tai autossa moitittavaa?

Aloitetaan sanomalla se kaikille selvä asia, että näin edullisessa autossa ei voi olla kaikkia mahdollisia herkkuja mitä 2-3 kertaa kalliimmissa sähköautoissa löytyy. Autoa kommentoidessa on siis hyvä pitää tämä fakta mielessä. Mielestäni autoa voi kuitenkin verrata vaikka samasta maasta tulevaan BYD Atto 3 sähköautoon, jota kävin koeajamassa aivan vähän aikaa sitten, joka on kuitenkin 10 000 euroa kalliimpi auto kuin tämän päivän koeajoauto. Jos vertaan MG4 ja BYD Atto 3 sähköautoja toisiinsa, niin voin sanoa MG4:n olevan ainakin 10 kertaa parempi sähköauto.

Vaikka koeajosta jäikin kuljettajalle toiveita autolle ja pikkuisen parantamisen varaa, niin koeajo oli siitä huolimatta kaikin puolin positiivinen kokemus. Voidaan siis sanoa, että MG4 ylitti kovat ennakkoluuloni kiinalaisia sähköautoja kohtaan. Suosittelen siis ehdottomasti kipaisemaan lähimmälle merkkiliikkeelle ja koeajamaan MG4:n. Saatat yllättyä positiivisesti.

MG4 Electric Standard
 • Vuosimalli: 2023
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (125 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Takaveto
 • Mittarilukema: 1800 km
 • Koeajon tarjosi: Hedin Automotive, Raisio

Lähteet: MGmotor.eu

Nyt luetuimmat