Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

Koeajo: BYD Atto 3 – kiinalaisten vastaisku ID.4:lle 

Koeajoimme BYD Atto 3:n, joka on yksi lukuisista markkinoille hiljattain tulleista halvoista kiinalaisista sähköautoista.

BYD Auto on kiinalainen täyssähkö- ja hybridiautoja valmistava yritys, joka kuuluu osaksi konglomeraatti teollisuuskonsernia BYD Companya. BYD Auto on perustettu vuonna 2003 Wang Chuanfun toimesta ja se on tällä hetkellä maailman suurin sähköautojen valmistaja ohittaessaan Teslan vuoden 2023 viimeisellä kvartaalilla myytyjen autojen määrässä mitattuna.

BYD tuli ensimmäisen kerran länsimaalaisille tunnetuksi vuonna 2008, kun Warren Buffetin luotsaama Berkshire Hathaway osti osuuden yrityksestä. BYD aloitti Euroopan valloituksen vuonna 2020 tuodessaan ensimmäisenä crossover SUV Tang -sähköauton Norjaan, minkä jälkeen muitakin automalleja on tuotu suurimpaan osaan Euroopan maista.

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

BYD Atto 3 – markkinoiden edullisimpia SUV-sähköautoja

Vuonna 2023 BYD toi kompaktin SUV sähköauton Atto 3 Eurooppaan ja sitä myötä myös Suomeen, joka on samalla yksi markkinoiden edullisimpia SUV sähköautoja. Atto 3 on suora kilpailija ominaisuuksilta Volkswagen ID.4, Volkswagen ID.5, Hyundai Ioniq 5, Hyundai Kona Eletricille ja Kia Niro EV:lle sähköautoille. 

BYD Atto 3 on kompakti ja kohtuullisen tehokas SUV sähköauto, joka on ulkonäöltään poikkeuksellisen modernin näköinen, jollei jopa pikkuisen futuristinen. BYD Atto 3 on myös autovalmistajan ensimmäinen sähköauto, joka on valmistettu uudelle yhtiön e-Platform 3.0 -alustalle. Halvan hinnoittelun vuoksi Koeajolle.com toimitus halusi lähteä myös testaamaan näitä Kiinan ihmeitä ja esitellä auton lukijoillemme. 

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

BYD Atto 3 sähköautossa on käytetty tyylikästä modernia muotoilua 

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Koeajokokemus oli kaksijakoinen 

BYD Atto 3 tunnistaa ajamisen automaattisesti alkaneeksi kuljettajan penkille istahtamisen jälkeen, jonka jälkeen auton saa käyntiin avaimettomalla käynnistyksellä. Sähköautoille harvinaisesti tässä autossa on vaihdekeppi keskikonsolissa, jonka käyttäminen on aluksi totuttelua vaativaa. Turvallisuuden takia, tässä vaihdekepissä on lapsilukitus, joten vaihteelle asettaminen vaatii samalla painikkeen painamista, jota en ensiksi huomannut ja koeajoni meinasi päättyä ennen kuin kerkesi edes alkamaan. 

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

BYD Atto 3 keskikonsolista löytyi pikanäppäimet osalle auton ominaisuuksista ja vaihdekeppi. Vaihdekepin vasemmalla reunalla on painike, jota pitää painaa pohjassa vaihteelle vaihdettaessa 

Auton asetuksien muuttaminen onnistuu noin 12 tuuman kosketusnäytöstä, jonka asentoa pystyy myös poikkeuksellisesti vaihtamaan pystyasennosta vaaka-asentoon, mikä on mielestäni aivan turha ominaisuus.

Valitettavasti tässä sähköautossa ei ole lainkaan yhden polkimen ajoa, mutta auton asetuksista oli mahdollista säätää regeneratiivisten jarrujen voimakkuutta, jota auto käyttää akun lataamiseksi ja täten kantaman pidentämiseen. Rehellisyyden nimissä minun on sanottava, että en huomannut mitään eroa näiden kahden eri jarrutusvoimakkuuden välillä, mutta ehkä se johtuu vain porilaisuudestani. 

Koeajo toteutettiin kuitenkin kokonaisuudessaan voimakkaalla jarrutusenergian talteenotolla seilatessa normaalin ja sporttisen ajotilan välillä. En huomannut maantieajossa tai kaupunkiajossa myöskään näiden kahden ajotilan välillä mitään eroa, joka tuli itselleni yllätyksenä. Yleensä kiihtyvyydessä on huomattavia eroja, mutta se jäi itselläni kokematta. 

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

BYD Atto 3 ohjauspyörään oli viety paljon asioita, mutta käytettävyys oli erittäin huonoa 

Valmistajan mukaan kiihtyvyys nollasta sataan on 7.3 sekuntia, joka on ripeätä, mutta muihin sähköautoihin verrattuna kuitenkin melkoisen hidasta toimintaa. Ajotuntuma kiihdyttäessä oli kohtuullisen hyvä, mutta olisin toivonut pikkuisen napakampaa ja tukevampaa ohjausvastetta, joka oli esimerkiksi Volvo EX30 todella paljon parempi.  

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

BYD Atto 3 asetuksissa oli niin paljon eri asioita, että varmaan puolet voisi poistaa ilman vaikutusta ajokokemukseen 

Ajotuntuma kaupunkiajossa on miellyttävä, koska pahemmankin  ”käsipäivän” pitämisen jälkeen salilla jaksaa tätä rattia kääntää vaikka yhdellä sormella. Mutta kuten mainittua, itselle kevyt ohjattavuus ei ole plussaa vaan enemmänkin negatiivista, koska pienet aivoni assosioivat tukevan ohjausvasteen parempaan turvallisuuteen. 

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

BYD Atto 3 kosketusnäytön asennon pystyi vaihtamaan vaaka- tai pystyasentoon kosketusnäytön alareunassa olevasta painikkeesta 

Muutaman kilometrin ajamisen jälkeen kaksi asiaa alkoi ärsyttämään allekirjoittanutta niin kuin Li Anderssonia vaalitappion jälkeen. Ensinnäkin se, että jos asetit sisälämpötilan 21 asteeseen, niin ilmastointi lähti viilentämään sisälämpötilaa. Vasta asettaessani sisälämpötilan 26 asteeseen, aloitti ilmastointi lämmittämään auton sisäilmaa. Ilmeisesti kiinalaisille lämpötila-asteet ovat pikkuisen erilaisia kuin meille länsimaalaisille.

Toinen erityistä harmitusta aiheutti vilkkujen ääni, joka oli yhtä mukavaa kuunneltavaa kuin pienten lasten vanhemmille Baby Shark Dance neljännen kymmenen tuhannen soittokerran jälkeen. 

Kun selvisin edellisistä ensimmäisen maailman ongelmistani, niin päädyin testaamaan auton peruutusta ja siihen liittyviä avustimia. Peruuttamisesta oli tehty erittäin helppoa, koska autosta löytyy niin audio-visuaalinen peruutustutka, peruutuskamera kuin myös 360 asteen kamera.

Harmi vaan, että lähestyvästä kohteesta varoittava ääni on rehellisesti sanottuna niin raivostuttava, että kuuntelisin mieluummin loputtomalla toistolla Jim Carreyn Dumb & Dumber ”The most annoying sound in the world” kohtausta kuin sitä. 

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

BYD Atto 3:sta löytyy audio-visuaalinen peruutuskamera kuin 360 asteen kamera 

Viimeisenä testin kohteena oli kuljettajan avustimien testaaminen eri maastoissa ja nopeuksissa. Valitettavasti mukautuvan vakionopeudensäätimen käyttö oli tehty maailman vaikeimmaksi, että onnistuin ymmärtämään sen toiminnan vasta puolen toista tunnin ajamisen jälkeen. Poikkeuksellisesti en kerro miten se toimii, vaan voitte koittaa tehdä paremman epävirallisen maailman ennätyksen siinä, että ymmärrätte nopeammin sen toiminnan kuin allekirjoittanut. 

Auton turvallisuuteen on panostettu huolella, koska karvalakkimallistakin löytyy aimo määrä aktiivisia ja passiivisia varusteita, joista mainittakoon mukautuva vakionopeudensäädin, katvealueen valvonta ja varoitin, kaistanvaihtovaroitin, etutörmäysvaroitin, liikennemerkkien tunnistus ja aikaisemmin mainitut pysäköintitutkat.

Näistä varusteista pitää kuitenkin mainita, että liikennemerkkien tunnistus ei toimi kunnolla, koska noin 80-90 prosenttia kerroista auto näytti väärää nopeusaluetta. Ehkä kameratunnistuksen lisäksi se ottaa nopeuden myös paikannuksen avulla, mutta en tiedä varmaksi.

Turvallisuus oli huomioitu myös auton ovien kahvoissa, jotka pelkääjän paikalla aukeavat vasta toisella avausyrityksellä ”lapsilukon” vuoksi. Oven kahvat ovat myös pikkuisen erikoiset valinnat, vaikka toimivatkin hyvin.  

Tekninen ominaisuus Arvo 
Istuimet 
Leveys 1 875 mm (2 050 mm peilien kanssa) 
Korkeus 1 615 mm 
Pituus 4 455 mm 
Perävaunun enimmäispaino 0 kg 
Paino 1 750 kg (kuormaamaton massa) 2 160 kg (suurin massa kuormattuna) 
Akun kapasiteetti 60.48 kWh 
Huippunopeus 160 km/h 
Sähköenergian kulutus 15.6 kWh / 100 km (WLTP) 

BYD Atto 3 oli toimituksen koeajossa poikkeuksellisesti yhden illan ajan, mutta harmillisesti auton ajokokemus ei ollut niin erityinen, että sillä olisi jaksanut ajaa kahta tuntia pidempään. 

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Futuristinen sisätila ei vakuuttanut Star Wars fania 

Aloitetaan tämä osio mainitsemalla kaksi faktaa, joista ensimmäisenä sen, että allekirjoittaneella ei ole mitään aikaisempaa kokemusta täysin kiinalaisista autoista. Toisena pitää mainita se, että meikä mandoliini pitää aina kaikesta modernista ja joka kesälomaan kuuluu kaikkien Star Wars -leffojen katsominen, joten kaikki futuristinenkin lämmittää kylmettynyttä sydäntäni. 

BYD Atto 3 sisätiloihin astuttaessa huomaa, että modernisuutta on priorisoitu melkein kaikkialla paitsi ”nahkamaisissa” yksityiskohdissa, jotka palauttavat auton johonkin 80-luvulle. Auton sisätiloissa on käytetty verhoilussa vegaanista nahkaa, joka mielestäni vanhentaa autoa todella paljon, mutta makuasiat ovat tietysti yksilöllisiä.

Näiden upeiden nahkaverhoilujen lisäksi kaikki muoviset yksityiskohdat (erityisesti ratin painikkeet) tuntuivat omaan sormeen joltain maailman halvimmalta muovisekoitukselta, jota en itse käyttäisi edes näin edullisessa automallissa. 

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

BYD Atto 3 kosketusnäyttö lukitsee katseen 

Atto 3 on varusteltu panoraamalasikatolla, joka tuo mukavasti valoa sisätiloihin niinä kolmena päivänä vuodessa, kun Suomessa paistaa aurinko. Panoraamalasikatot jakavat takuulla paljon mielipiteitä, mutta itse olen niiden vannoutunut ”fan girl”. Ymmärrän kuitenkin samalla sen, että ne myös hukkaavat lämpöä tehokkaasti kasvattaen sähkönkulutusta autossa, joka ei varmasti ole kaikille maailman pelastajille mikään positiivinen asia. Tästä samaisesta aiheesta kirjoitettiin juuri uudessa Porsche Taycan tekstissä, jonka suosittelen ottamaan lukulistalle. 

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

BYD Atto 3 ajotietokoneesta näkee reaaliaikaisen kulutuksen, kantaman, nopeuden ja ajotilan 

Auton sisätiloissa ovat eri sävyin välkkyvät tunnelmavalaistukset, jotka näyttävät tyylikkäältä varmaan ensimmäisen 1 minuutin ajan, minkä jälkeen luulet olevasi reiviluolassa, ja päässäsi alkaa soimaan Haloo Helsinki samaa nimeä kantama hitti ja erityisesti kohta ”eat sleep rave repeat” kaikui allekirjoittaneen, jo taantuneen, bileporilaisen korvissa.  

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

Kuljettajan istuimen säätö onnistui penkin vasemmalta kyljeltä sähköisesti 

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Tilaa oli, mutta oliko tarpeeksi?

Kuljettajan penkki on ergonominen ja säätömahdollisuus kuuteen eri suuntaan löytyi penkin vasemmalta kyljeltä. Penkin asento oli jo lähdettäessä hyvässä asennossa itselle, joten en keskittynyt eri ominaisuuksiin koeajon aikana muuta kuin testaus mielessä. Vegan-nahkaverhoillut istuimet olivat koko koeajan ajan mukavia istua ja hyvän istuma-asennon löytäminen oli minun kokoiselle ihmiselle helppo löytää.

Pitää kuitenkin sanoa, että jos et ole samanlainen 174 senttinen (kavereiden kesken 175 cm) jamppa kuin minä, sanoisin kuljettajan jalkatilan tulevan sinulle nopeasti pieneksi. 

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

BYD Atto 3 takapenkit olivat riittävän tilavat suurimmalle osalle 

Takapenkeillä on kaksi kunnollista istumapaikkaa ja keskellä olevan mukitelineen ollessa ylhäällä tilaa on myös kolmannelle matkustajalle. Takapenkeillä on riittävästi tilaa niin turvaistuimelle kuin ainakin yhdelle kanssamatkustajalle. Kattokaan ei tule aivan heti vastaan, paitsi jos elopituutta sinulla on 190 senttiä tai enemmän. 

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

BYD Atto 3 on auton kokoon nähden pieni tavaratila 

Niin valmistaja kuin automyyjä kehui auton suurta tavaratilan kokoa, mutta ilmeisesti kumpikaan ei ole koskaan käynyt ajamassa toista SUVia tai käyttänyt Googlea. Jos ottaa huomioon auton koon, niin siinä on pienempi tavaratila kuin esimerkiksi Volkswagen ID.5:ssä, mutta samankokoinen kuin Volvo XC40 Rechargessa. Toisin sanoen se kyllä riittää pienelle perheelle, mutta isojen rattaiden tai kahden suuren koiran kuljetuksen kanssa alkaa tulemaan jo ongelmia. 

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

Takaapäin BYD Atto 3 näyttää hyvältä 

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

60 kWh akusto tarjoaa 420 kilometrin kantaman 

Valmistajan teknisten tietojen perusteella auton yhdistetty sähkön kulutus (WLTP laskennalla) on koeajossa olleelle Comfort mallille 15.6 kWh / 100 km. Koeajossa ollut BYD Atto 3 oli kerryttänyt kilometrejä jo melkein 14 000 kilometrin verran, jonka aikana pitkäaikaiseksi keskimääräiseksi kulutukseksi oli tullut 18.0 kWh / 100 km, jota mielestäni voidaan pitää erinomaisena suorituksena. 

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

BYD Atto 3 keskimääräinen pitkän aikavälin sähkönkulutus on yllättävän lähellä luvattua 

Atto 3:sta löytyy latauspaikka niin AC- kuin DC-lataukselle. Valmistajan tietojen mukaan 11 kW:n AC-latauksella (Type 2) nollasta sataan lataaminen kestää 6 tuntia ja 30 minuuttia, joka on piirun verran nopeampaa kuin kilpailijoilla lähinnä pienemmän akuntilavuuden takia. 80 kW:n DC-pikalatauksella (CCS2) akun varaustehon kasvattaminen 10 prosentista 80 prosenttiin kestää 44 minuuttia, joka huomattavasti hitaampaa kuin kilpailijoiden, koska useat sähköautot tukevat 150-175 kW DC-pikalatausta.

Latausajoissa on hyvä huomata, että nämä on toteutettu 30 °C:n lämpötilassa, joten pakkasella näihin ei tulla pääsemään. Latauspaikka sijaitsee auton oikealla kyljellä eturenkaan yläpuolella. 

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

Latauspistoke sijaitsi poikkeuksellisesti auton oikealla kyljellä eturenkaan yläpuolella 

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Miten paljon BYD Atto 3 Comfort maksaa ja millaisia rahoitustapoja oli saatavilla? 

BYD Atto 3 on saatavilla kahdessa eri varustelutasossa, jotka ovat Comfort ja Design. Koeajossa oli näistä vähemmän varusteltu versio Comfort, joka on tällä hetkellä saatavilla 38 690 euron hintaan. Vaikka kyseessä onkin automallin karvalakkiversio, niin varustelutaso on kiitettävän monipuolinen. 

Koeajo BYD Atto 3 kokemuksia

BYD Atto 3 kylkeen on tuotu erikoiselta näyttävä muotoilu 

BYDillä on tällä hetkellä uusiin Atto 3 sähköautoihin erinomainen rahoitustarjous, jossa rahoituksen kiinteänä korkona on 0.99 prosenttia ja kulut päälle. Tämä on yksi alhaisimpia mitä olen lähiaikoina nähnyt, joten pakko antaa siitä propsit BYDille.

Rahoitustapoja löytyi normaalin osamaksusopimuksen lisäksi myös yksityisleasing ja käteismaksu, mutta itse keskityin tällä kertaa vain rahoituksen yksityiskohtiin, koska hankin autoni aina sillä tavalla. BYD tarjoaa Atto3 sähköautoihin myös poikkeuksellisen pitkän takuun, joka on 6 vuotta tai 150 000 km ja erikseen akulle 8 vuoden tai 200 000 km takuun. 

Oliko ajokokemuksessa tai autossa moitittavaa? 

BYD Atto 3 oli ensimmäinen ajamani sähköauto, jonka koeajo oli hyvin kaksi jakoinen. Ensinnäkin koeajossa löytyi autosta niin paljon moitittavaa, että jouduin siistimään tätäkin tekstiä paljon, jotta se olisi edes jotenkin neutraali.

Vaikka koeajossa auton negatiiviset ominaisuudet nousivatkin tasaisen tappavaan tahtiin esille, niin on autossa hyvääkin. Ja se on auton ja rahoituksen hinta. Samaan hengenvetoon on kyllä silti pakko sanoa, että jos BYD Atto 3 pikkuisen suuremmat tilat verrattuna esimerkiksi Volvo EX30 eivät ole pakolliset, niin kuka ihme valitsisi tämän auton Volvon sijaan? 

Kun kaikki auton ominaisuudet otetaan huomioon, niin auto ei pääse allekirjoittaneen ”paras sähköautolistan” millekään sijalle. 

BYD Atto 3 SUV sähköauto on ulkopuolelta ihan tyylikäs ilmestys 

BYD Atto3 Comfort 
 • Vuosimalli: 2023
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (150 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: 14000 km
 • Koeajon tarjosi: Autokeskus, Raisio

Lähteet: BYD

Nyt luetuimmat