Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

Koeajo: Porsche Taycan 4 Cross Turismo – kirsikanvärisiä unelmia

Porsche Taycan 4 Cross Turismon koeajo oli historiallinen. Se oli ensikontakti Porscheen ratin takana, mutta myös kallein koeajamamme auto.

Välillä on mukava käydä koeajolla ihan vain kutittelemassa erilaisia unelmia, vailla minkäänlaisia ostohousuja tai edes autonhankintaan liittyviä järkisyitä. Ihan hyvä juttu, sillä pienenä salaisuutena kerrottakoon, että moni tekemämme koeajo saa aikaan ainakin jonkinlaisia ostohaluja.

Tällä kertaa koeajomme päätyi astetta prameampi automerkki, nimittäin saksalainen Porsche. Vaikka Koeajolle.comissa on useita Porsche-aiheisia artikkeleita aina Ladan ja Porschen yhteistyöstä aina Audi RS2:n kautta historian erikoisimpiin superautoihin, Porsche-koeajo meiltä vielä puuttui. Niin puuttui myös kuljettajalta, joka on aiemmin tutustunut Porscheihin vain pelkääjän paikalta käsin.

Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Porsche Taycan – kansan-Porsche?

Koeajon osalta pohdimme hetken, pitäisikö mukaan napata täyssähköisen Taycanin vai kenties Cayenne E-Hybrid. Päädyimme vaihtoehdoista tällä kertaa ensiksi mainittuun, sillä se on noussut nopeasti yllättävänkin merkittäväksi Porsche-malliksi.

Porsche Taycan on saksalaismerkin ensimmäinen täyssähköinen auto, joka esiteltiin yleisölle syksyllä 2019. Auto sai välittömästi valtaisan suosion, sillä ennen varsinaista lanseerausta auto oli ehtinyt kerätä jo yli 30 000 ennakkovarausta. Porschen ensimmäisen täyssähkön lisäksi auto herätti kiinnostusta vastakkainasettelusta, sillä auton pahin kilpailija oli monien mielestä Tesla Model S.

Taycanin tuotanto alkoi syyskuussa 2019 ja Porsche juhlisti 100 000. Taycan-yksilön valmistumista jo marraskuussa 2022. Tuotantolukemat ovat huiput ihan jo siitäkin syystä, että Taycan-tuotannon alkuvuosia vaivasi mm. komponenttipula, eikä Porsche ole tavallisesti profiloitunut “massa-autojen” tuotantoon.

Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Monien mahdollisuuksien Porsche Taycan

Ensimmäisessä sähkö-Porschessa on hauskaa myös se, että Taycan-malliston mahdollisuudet ovat kasvaneet hyvin nopeasti varsin suuriksi – monellakin mittarilla mitattuna. Mallia on saatavilla kolmessa korimallissa; urheilullinen Taycan Sport Saloon, urheilullinen farmari Taycan Sport Turismo ja korotetun maavaran farmari Taycan Cross Turismo.

Porsche Taycan-mallisto on esiteltävissä kaikista helpoiten seuraavan listauksen avulla. Kolmen korimallin alta löytyy kustakin neljä eri vaihtoehtoa.

Porsche Taycan Sport Saloon – mallivalikoima

 • Porsche Taycan Sport Saloon (takaveto, 408 hv)
 • Porsche Taycan 4S Sport Saloon (neliveto, 544 hv)
 • Porsche Taycan Turbo Sport Saloon (neliveto, 884 hv)
 • Porsche Taycan Turbo S Sport Saloon (neliveto, 952 hv)

Porsche Taycan Sport Turismo – mallivalikoima

 • Porsche Taycan Sport Turismo (takaveto, 408 hv)
 • Porsche Taycan 4S Sport Turismo (neliveto, 544 hv)
 • Porsche Taycan Turbo Sport Turismo (neliveto, 884 hv)
 • Porsche Taycan Turbo S Sport Turismo (neliveto, 952 hv)

Porsche Taycan Cross Turismo – mallivalikoima

 • Porsche Taycan 4 Cross Turismo (neliveto, 435 hv)
 • Porsche Taycan 4S Cross Turismo (neliveto, 598 hv)
 • Porsche Taycan Turbo Cross Turismo (neliveto, 884 hv)
 • Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo (neliveto, 952 hv)
Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

Porsche Taycan 4 Cross Turismo on virallisesti farmari, vaikka shooting brake -tyyppinen korimalli hieman rajoittaakin käytännöllisyyttä.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Koeajossa Porsche Taycan Cross Turismo 4

Sitten siirrytäänkin puheissa koeajoyksilöömme, joka oli Porsche Taycan Cross Turismo 4. Käytännössä koeajoauto oli siis korotetun farmarin halvin perusmalli, joka oli kuitenkin hinnat alkaen -statuksestaan huolimatta nelivetoinen ja tarjoili yli 400 hevosvoimaa – eli ei tuntunut hirveästi “perusmallilta”.

Niin ikään “perus”-liitteet voi unohtaa siinä, että sähköisten farmareiden vaihtoehdot ovat yhä varsin rajalliset, joten siinä mielessä Porsche kykenee erottumaan Taycanilla monesta muusta sähköautosta – olkoonkin, että shooting brake -tyyppinen coupemainen farmari ei kuitenkaan mässäile tavaratilan määrällä. Takana tavaratilaa on 446 litraa ja edessä 84 litraa, joilla pärjää jo ihan kivasti arkielämässä.

Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

Arjen käytännöllisyyksiin liittyy myös auton lataaminen. Porsche Taycanissa on hauskasti latausluukut molemmin puolin autoa, joskin pikalataus onnistuu ainoastaan meikäläisittäin apparin puolelta. Toimintamatka WLTP:llä mitattuna autolle on 613 kilometriä.

Kuten auton nimikin jo kertoo, Porsche Taycan Cross Turismo on aina nelivetoinen. Nelivetoisuutta korostaakseen Porsche on lisännyt autoon niin sanotut “seikkailumuovit”, eli mustat muovilistat. Samanlaisia on nähty aiemminkin muissa korotetuissa nelivetofarmareissa, kuten Skoda Octavia Scoutissa tai Volvo V70 Cross Countryssa.

Auton suurin maavara ilmajousilla on 146 millimetriä, joka on 19 millimetriä “korottamattomia” sisariaan suurempi. Korotetulle maavaralle voi Porsche Taycanin tapauksessa olla ihan oikea tarve, sillä auto on saanut vähän negatiivisempaa uutisointia siitä, että pohjakosketusriskin vuoksi osa vakuutusyhtiöistä ei suostu vakuuttamaan autoa.

Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

Cherry Metallic -väri kiilsi kauniisti Suomen kylmässä talvipäivässä.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Kirsikkaväri ei liene sattumaa

Ensimmäisenä koeajoautossa pistää silmiin sen väri, Cherry Metallic. Ensituntumalta väri tuntuu vähän omituiselta valinnalta Porscheen, mutta pieni pohdinta kirsikan mytologiaan avaa ehkä paremmin Porschen ajatuksia. Kirsikat nimittäin symboloivat onnea ja vaurautta. Tästä syystä kirsikat ovat myös monen yksikätisen rosvon, eli hedelmäpelin perinteisistä voittosymboleista.

Koeajoyksilö oli Advantage Edition, jonka perimmäinen agenda jäi meille epäselväksi. Varusteet autossa olivat kuitenkin jopa Porschen mittakaavassa hyvät: autosta löytyi mm. kiinteä panoraamakatto, LED Matrix-ajovalot, lämpöpumppu, 14-suuntaiset sähkösäätöiset etuistuimet muistitoiminnolla ja adaptiivinen vakionopeudensäädin.

Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

Etupenkeillä kuljettaja uppoutuu penkkeihin todella hyvin, mikä antaa itseluottamusta vaikka vähän vauhdikkaampaankin menoon.

Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

Koeajoauto oli rekisteröity 4+1 henkilölle, mutta takapenkillä tilat käyvät hyvin nopeasti ahtaaksi – ainakin aikuismatkustajien osalta.

Vaikka Porsche Taycan Cross Turismo on korotettu farmari, hieman paradoksaalisesti sen kyytiin joutuu kuitenkin laskeutumaan. Ajoasento on jokseenkin urheiluautomainen, vaikka autoon tai autosta nouseminen ei tällä kertaa vaadikaan sen suurempaa akrobatiaa. Kuljettajan istuimeen istuutuu tukevasti, ja olemusta korostaa se, että Porsche kiristää turvavyöt tuntuvasti heti, kun nopeus nousee ryömimisnopeuden ylle.

Porsche tunnetaan myös pienistä yksityiskohdistaan, joita niin ikään riitti koeajoautossa. Punaista väriä löytyi sisätiloista mm. turvavöistä ja nahkasisustan tikkauksista. Etuistuimien niskatukeen oli painettu Porsche-logot, jotka löytyivät myös valonauhoista. Perinteisiin Porsche-yksityiskohtiin lukeutuvat myös kojelaudan kompassinäyttö ja virtalukko vasemmalla puolella rattia.

Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

Jotain tuttua Porschea. Virtanappi löytyy mistäpä muualta, kuin ratin vasemmalta puolelta.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Lähes arktisia kokemuksia

Porsche Taycan 4 Cross Turismon koeajo päästiin suorittamaan hyvinkin talvisissa, melkein jopa arktisissa olosuhteissa. Edellisyönä pakkanen oli hätyytellyt 30 astetta ja keskipäivän aurinkoisen sään ansiosta lämpötila nousi alle 20 pakkasasteen. Koeajoa suoritettiin siis varsin koleassa kelissä.

Niin ikään talviset olosuhteet pystyi näkemään teiden kunnosta. Etenkin kaupunkien risteysalueet ja erilaiset parkkipaikat olivat täyttyneet korkeista polanteista, joka vaati erityistä tarkkuutta ajamiseen. Porsche Taycanille korkeatkaan polanteet eivät kuitenkaan asettaneet sen kummoisempia haasteita. Kiitos suurikokoisten renkaiden ja korkean maavaran, polanteiden yli mentiin että heilahtaa.

Talvisen kelin vuoksi emme päässeet kunnolla testaamaan Taycanin suorituskykyä. Vaikka nelivedon ja tuoreiden kitkarenkaiden ansiosta pitoa löytyi maanteillä hyvin, ei kovassa pakkaskelissä ajaminen antanut edellytyksiä suuremmalle revittelylle.

Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

Ajotiloja kuljettajalla on valittavanaan viisi eri mallia.

Sport Plus -ajotilan kytkemällä olisi voinut toki maksimoida suorituskyvyn myös pakkasessa, sillä kyseiseen ajotilaan kuuluu mm. akun lämmittäminen. Ajotilan kytkeminen myös jäykistää auton jousitusta, laskee maavaraa lähemmäs tietä ja antaa kaasupolkimen vasteeseen mukavaa terävyyttä.

Kylmä pakkaskeli aiheutti osaltaan myös sen, että auton range laski koeajon aikana yllättävän paljon. Porsche Taycan ei ole muutenkaan kovin nuukan auton maineessa, vaan sen kulutus nousee jopa himmailemallakin melko suureksi. Pakkanen osaltaan korosti tätä ilmiötä entisestään.

Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

Vaihdevalitsin on vuorostaan sijoitettu ratin oikealle puolelle – johon se muuten katoaa aika lahjakkaasti ratin taakse.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Hieman erilaista sähköautoilua

Ajaessa Porsche Taycan erosi moneen muuhun sähköautoon sillä, että jalan nostaminen kaasupolkimelta ei saanut aikaan selvää vauhdin hidastumista. Ilmeisesti auto lataa akkuja moottorijarrutuksen regeneroinnissa muiden sähköautojen tapaan, mutta se tekee sen hyvin huomaamatta. Siinä missä monia muita sähköautoja lähestulkoon ajetaan “yhden polkimen tilalla”, Porsche Taycanilla saa painaa myös jarrua.

Koeajon aikana ei juuri ongelmatilanteita tai omituisuuksia nähty. Aina raportoimisen arvoinen juttu oli se, että kuvaustauolla kuljettajan puolen takaoven ikkuna temppuili hieman. Koska Porsche Taycanissa on niin sanotut karmittomat ikkunat, aina ovia aukoessa ja sulkiessa auton lasit liikkuvat hieman ajas ja ylös, jotta ikkuna pysyy tiiviinä. Kiitos kovan pakkasen, takaoven puolella ikkuna selvästi jumitti, vaan parin yrityksen jälkeen tokeni myös Suomen sydäntalvessa.

Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

Koeajetusta Porschesta löytyi panoraamakatto, joka voi olla uhka tai mahdollisuus.

Vähän samoihin käytännönläheisiin fiiliksiin tuli tartuttua, kun ihastelimme talvista maisemaa panoraamakaton läpi. Panoraamakatot ovat kieltämättä hienoja yksityiskohtia autossa, mutta tekeekö niillä loppujen lopuksi yhtään mitään? Kuten kaikkien muidenkin ikkunoiden kohdalla, ne ovat melkoisia “energiasyöppöjä” – kesäisin ja talvisin.

Ottaisinko omaan autooni panoraamakattoa, joka arvatenkin kesäkuumalla ja talvipakkasilla laskisi auton toimintamatkaa? Todennäköisesti en ottaisi. Porsche ei ole panoraamakattojensa kanssa mitenkään poikkeus, vaan samanlaisia pohdintoja on aiheuttanut mm. Polestar 2, jossa monessa mallissa katto on mallia panoraama.

Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

Porsche Taycanin LED-matriisiajovalot ovat yksi auton tunnistettavimpia yksityiskohtia.

Kenelle Porsche Taycan 4 Cross Turismo sopii?

Otsikon kysymys on mehevä, eikä siihen löydy ihan suoraa vastausta. Selvää lienee ainakin se, että Porsche Taycan sopii vain maksukykyiselle autoilijalle, sillä näitä ei tahdo uutena (eikä ihan heti käytettynäkään) saada alle kuusinumeroisen hintalapun. Vähän konfiguroinnista riippuen Porsche Taycanin hinnan saa aika helposti nousemaan jopa 150 000 euron kalliimmalle puolelle.

Sitten taas toisaalta, onko siistiä omistaa kallis auto, joita jopa meillä Suomessa riittää yllättävänkin paljon? Trafin tilastojen mukaan vuoden 2023 lopulla maahamme oli rekisteröity peräti 873 Porsche Taycania. Se on lähes yhtä paljon kuin Porsche Panamera -malleja, joita oli rekisterissä 902 kappaletta. Porsche-tilaston selkeä ykkönen on kuitenkin Porsche Cayenne kaikkine malleineen, joita on noin 2150 kappaletta.

Kun otetaan huomioon se, että Cayennen tuotanto on alkanut vuonna 2002 ja Panameran vuonna 2009, voidaan helposti todeta, että Porsche Taycan on ottanut nopeasti rajun otteen sähköautomarkkinoista myös meillä Suomessa – onhan auton valmistus alkanut vasta syksyllä 2019. Puheet “kansan Porschesta” on siis helppo allekirjoittaa.

Koeajo Porsche Taycan 4 Cross Turismo kokemuksia

Mielestämme Porschen imagoon kuuluu jonkinasteinen uniikkius. Esimerkiksi se, että naapurustossa ei tulisi ainakaan samanlaista autoa vastaan. Onneksi Porsche Taycania on mahdollisuus räätälöidä sen verran paljon, että vaikka naapuri sattuisi valitsemaan saman automallin, vaatisi aika suurta lottovoittoa, että autot olisivat jokaista yksityiskohtaa myöten samanlaiset. Se on onneksi yhä Porschen valttikortti.

Siinä mielessä Porsche Taycan 4 Cross Turismon soveltuvuus Suomeen on helppo allekirjoittaa. Me olemme tunnetusti farmarikansaa, ja tässä tuhansien mökkiteiden luvatussa maassa ylimääräinen maavara on yleensä autolle siunaus. Näillä eväillä auto lienee vielä vuosien ajan vakiopaikka maksukykyisten suomalaisten sähköautoilijoiden suosikkilistalla.

Porsche Taycan 4 Cross Turismo Advantage Edition
 • Vuosimalli: 2023
 • Moottori: 0-litrainen sähkö (320 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Neliveto
 • Mittarilukema: 850 km
 • Koeajon tarjosi: Porsche

Lähteet: Porsche

Nyt luetuimmat