Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Koeajo: Audi A3 Sportback MHEV (8YA) – vähäkulutteinen kevythybridi

Tavallista pidemmässä koeajossa ollut Audi A3 Sportback MHEV tarjosi saksalaismerkin näkemyksen kevythybridistä.

Audi, saksalainen premium-automerkki, on panostanut voimakkaasti hybriditeknologiaan osana pyrkimystään vähentää päästöjä ja parantaa polttoainetehokkuutta. Heidän hybridimallistonsa yhdistää sähkömoottorin ja perinteisen polttomoottorin toiminnan tarjoten sekä suorituskykyä että vähäpäästöisyyttä.  

Audin mallisto tarjoaa niin ladattavia hybridejä kuin kevythybridejä (hybridien eroista lisää täällä) monissa eri malleissa. Tällä kertaa pitkässä koeajossa on pari kuukautta sitten ostamani neljännen sukupolven Audi A3 Sportback 8YA kevythybridi.

Kevythybridissä pienen sähköakun latautuminen tapahtuu vain regeneratiivisen jarrutuksen ja energian talteenoton avulla, joten sen sähköakkua ei pysty lataamaan auton paikallaollessa pistokkeesta. Kevythybridit pitäisi olla hyvin vähäruokaisia ja tästä väitteestä otetaan tänään selvää! 

Lue myös: Volkswagen Golf MHEV – kansansuosikki kevythybridiin käärittynä

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Miksi kevythybridi eikä plug-in hybridi? 

Vuodesta 2019 lähtien olen ajanut Audi A3 Sportbackilla ja aikaisemmasta vain polttomoottorilla kulkevasta yksilöstä kirjoitin raportin myös tänne, joka kannattaa ottaa ehdottomasti lukuun.

Tänä keväänä autonvaihto tuli ajankohtaiseksi ja pohdin aktiivisesti niin Volvo EX30, Audi A3 Sportback plug-in hybridin ja Audi A3 Sportback kevythybridin välillä. Näistä Volvo EX30 on täyssähköinen katumaasturi ja se on saatavilla vain suoraan tehtaalta tilattuna, minkä vuoksi jätin sen vielä pitkän pohtimisen jälkeen tilaamatta. Todellinen kilpailu käytiin siis Audi A3 Sportback plug-in hybridin ja kevythybridin välillä. 

Plug-in hybridi, kavereiden kesken ladattava hybridi PHEV, on todennäköisesti tällä hetkellä kaikista suosituin hybridimalli, koska autosta löytyy pieni akku, jonka pystyy lataamaan edullisesti täyteen niin kotona kuin työpaikalla tehden auton käyttökustannuksista hyvin matalat.  

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Uuden sukupolven Audi A3 on virtaviivainen ja edeltäjäänsä sporttisempi 

Toimintamatka ”plugareissa” on hyvin paljon riippuvainen automallista, vuosimallista ja monesta muusta tekijästä, mutta plug-in hybridien sähköakun kantamat ovat tyypillisesti 30-70 kilometriä. Koeajolle.com on koeajanut joitakin plug-in hybridiautoja aikaisemmin ja pääset lukemaan niistä lisää mm. Volkswagen Golf GTE, BMW 330e F30 ja Hyundai Ioniq Plug-In koeajoraporteista. 

Suurin osa pienperheemme ajoista kohdistuu työpaikan ja kodin välille, mikä on edestakaisena matkana tasan 30 kilometriä. Toisin sanoen Audi A3 Sportback ladattavan hybridin sähköakku riittäisi juuri ja juuri kattamaan koko työmatkan tehden käyttökustannuksista erittäin matalat kiitos kohtuullisen hintaisen sähkösopimuksen. Tästä huolimatta päädyin valitsemaan kevythydridi version autosta, koska kevythybridin hintalappu oli ostohetkellä lähes 6000 euroa vähemmän kuin vastaavilla ominaisuuksilla olevan plug-in hybridin.

Vaikka intuitio ohjasi valitsemaan plug-in hybridin, niin Excel kertoi lisäinvestoinnin olevan täysin kannattamaton meidän ajokilometreillä ja suunnitellulla käyttöajalla vaikka 100 prosenttia ajoista olisi voinut mennä sähköllä. Ja tämä ei olisi ollut tietenkään realistista. 

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Audi A3 Sportback on takaapäinkin sporttisesti muotoiltu 

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Koeajossa Audi A3 Sportback hybridi pääsee näyttämään parhaat puolensa 

Audi A3 Sportback on alustaltaan sen verran matala, että sen kyytiin astuminen muistuttaa enemmän laskeutumista. Auton penkit ovat manuaalisesti säädettävät, mukavuudeltaan erinomaiset ja sen verran monipuolisesti ajoasentoa pystyy muokkaamaan, että sopivan ajoasennon löytäminen on lastenleikkiä.   

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Audi A3 Sportbackin suunnanvalitsin löytyy keskikonsolista 

Audi A3 on varustettu avaimettomalla käynnistyksellä, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että auton käynnistys tapahtuu keskikonsolissa sijaitsevasta Start/stop-painikkeesta. Kunhan jalka löytyy jarrupolkimelta käynnistyksen yhteydessä, niin matka pääsee alkamaan. Suunnanvalitsin on viety keskikonsoliin, joka käyttäminen on intuitiivista. 

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Kuljettajan penkit ovat matalalla, joten autoon käytännössä laskeudutaan nousemisen sijaan 

Ajotiloja Audi A3 Sportback kevythybridistä löytyy neljä, mitkä ovat Comfort, Auto, Dynamic ja Individual. Viimeisen parin kuukauden omistuksen aikana ajokilometreistä suurin osa on taittunut Auto -ajotilassa, joka pyrkii optimoimaan auton ominaisuudet jokaiseen hetkeen sopivaksi. Dynamic-ajotilassa autosta saa kuitenkin paljon ärhäkkäämmän lähtijän liikennevaloista, mutta perusajamiseen et tarvitse muuta kuin Auto-ajotilan, jolloin polttoaineen kulutus pysyy aisoissa. 

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Ajotilojen valitseminen onnistuu kosketusnäytön kautta 

Nahalla päällystettyyn monitoimiohjauspyörään on viety ajotietokoneen hallinta painikkeet ratin vasemmalle puolelle ja oikealle puolelle sitten taas medialaitteiden hallinta. Ratin vasemmalla puolella viiksessä on vakionopeuden säädin, joka tässä mallissa ei ole adaptiivinen, joka vaatii kuljettajalta enemmän omaa aktiivisuutta ajon aikana. 

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Monitoimiohjauspyörä on samankaltainen kuin edeltävissä ja muissa Audin malleissa 

A3 Sportback 8YA:ssa on useita kuljettajan avustusjärjestelmiä, jotka tekevät ajokokemuksesta entistäkin nautinnollisemman ja turvallisemman. Älykkäät kuljettajaa avustavat järjestelmät, kuten kaistavahti ja vakionopeudensäädin, auttavat sinua pitämään auton hallinnassa tiukimmissakin tilanteissa. Tämän lisäksi autosta löytyy Audi Pre-Sense -toiminto, joka esimerkiksi automaattisesti hidastaa vauhtia auton lähestyessä. 

Kosketusnäyttö on uudistetussa Audi A3:ssa edeltäjäänsä valovuosia edellä. Kosketusnäyttö on ensinnäkin nopea, viiveet loistavat poissaolollaan ja valikoiden selaaminen on yksinkertaista. Kaiken tarvittavan löytää juuri niistä paikoista, kun odottaa saattaa. 

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Kosketusnäytön kotinäkymässä on valikkoina niin musiikki, puhelin kuin navigointi. Navigointia ei ole autossa vielä aktivoitu 

Autossa on 7-portainen S-tronic kaksoiskytkinautomaatti, jonka vaihteen vaihtaminen on hyvin sulavaa ja huomaamatonta. Kevythybridin toimintaa on mahdollista seurata kätevästi ajotietokoneelta, joka ilmenee akun lataussymbolin värähtäessä näytölle ”moottorijarrutusten” yhteydessä. Pitkien rullausten aikana alamäissä huomaa myös polttomoottorin sammuvan automaattisesti kierroslukumittarin pudotessa nollaan. Kokonaisuus on todella toimiva ja johtaa erittäin pieneen kulutukseen, josta lisää tuonnempana. 

Tekninen ominaisuus Arvo 
Istuimet 5 kpl 
Leveys 1816 mm 
Korkeus 1449 mm 
Pituus 4351 mm 
Perävaunun enimmäispaino 670 kg (ilman jarruja) / 1 300 kg (jarrullinen) 
Paino 1355 kg 
Kiihtyvyys (0-100 km/h) 10.6 s 
Sähköenergian kulutus kWh / 100 km 
Tavaratilan tilavuus 380 L / 1200 L (penkit kaadettuna) 
Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Audin ulkoiset yksityiskohdat tekevät autosta upean ilmestyksen 

Sportbackin sisätilat ovat tunnetusti pienet, mutta riittävät yhden lapsen perheelle ja lapsettomille pariskunnille 

Ulkoisesti A3 Sportback huokuu sporttista henkeä. Sen aerodynaaminen muotoilu ei vain hivele silmää, vaan myös tehostaa ajon vakautta ja polttoainetehokkuutta. Kiiltävät linjat ja virtaviivainen etuosa antavat vihjeen tämän auton suorituskyvystä jo ennen kuin olet edes astunut sisään. Audi A3 Sportback 8YA on neljännen sukupolven A3, joka muistuttaa mitoiltaan hyvin paljon edeltäjäänsä.  

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Metalliset yksityiskohdat näyttävät hyvältä mustaa taustaa vasten 

Astuessasi autoon sisään kohtaat ensiluokkaisen sisätilan, joka huokuu laadukkaita materiaaleja ja hienostunutta muotoilua. Tilavan ja ergonomisen sisustuksen ansiosta matkustaminen on silkkaa nautintoa niin kuljettajalle kuin matkustajillekin.

Teknologian ystäville iloisen yllätyksen tarjoaa edistyksellinen infotainment-järjestelmä ja intuitiivinen käyttöliittymä, joka pitää sinut yhteydessä maailmaan matkan aikana. Kosketusnäyttö on tässä uudistetussa Audi A3:ssa viety kojelautaan sisälle, kun se vielä edellisessä mallissa tuli ulos kojelaudasta. Mielestäni tämä muutos tekee autosta paljon tyylikkäämmän kuin edeltäjänsä. 

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

10 tuuman kosketusnäyttö on viety sisään kojelautaan neljännen sukupolven Audi A3:ssa 

Audi A3 sisustus on pääasiallisesti mustaa muoviseosta, johon tuotu tyylikkäitä metallisia yksityiskohtia. Auton sisustus täyttää mielestäni hyvin premium-auton kriteerit, mutta tässä autossa on menty siitä huolimatta enemmän funktionaalisuus edellä kuin tyylikkyyden. 

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Sisustukseen on tuotu metalliset yksityiskohdat, jotka tekevät autosta korkealaatuisen 

Penkit niin edessä kuin takaa ovat kangasverhoilut, jotka tuntuvat niin istuessa kuin kosketettaessa mukavilta. Penkit ovat hyvin hengittävät, minkä vuoksi pitkätkään ajomatkat eivät johda hikoilusta kastuneeseen selkään.  

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Takapenkit ovat tiloiltaan pienet, joka on tyypillistä Sportback-mallisille autoille 

Auton takapenkit ovat matalakattoiselle Sportbackille ominaisesti pienehköt, vaikka reilusti alle 180 senttiselle veijarille ei ole mitään ongelmia mahtua matkustamaan mukavasti. Audi A3 Sportbackissa on mielestäni erinomaisesti huomioitu takapenkillä matkustavat kanssamatkustajat kaivertamalla etupenkkien takapuolelle syvennykset, johon polvet asettuvat kuin nakutetut. Tämän innovaation myötä mukavan matkustusasennon löytäminen on helppoa. 

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Juomatelineen ollessa alhaalla, takapenkeillä on tilaa vain kahdelle matkustajalle 

Tavaratilan suuruudesta Sportback-malliset autot eivät ole tunnettuja ja tämäkään yksilö ei ole poikkeus. Hattuhyllyn poistamisen jälkeen tilaa saadaan enemmän käyttöön esimerkiksi pienille koirille tarkoitetulle kuljetuskopalle (kuten kuvassa alla), mutta sen jälkeen matkatavaroille ei juurikaan jää kuljetustilaa. Tilavuutta tavaratilassa on 380 litraa ja takapenkkien kaatamisen jälkeen tilavuus kasvaa aina 1200 litraan asti.  

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Takapenkeiltä löytyy Isofix-kiinnityspaikat 

Näin kahden parsonrusselinterrierin omistavalle lapsettomalle pariskunnalle auton tilat ovat riittävät ja pienellä kipuilulla se saattaisi riittää vielä lapsen saamisen jälkeenkin, jos sellaisia joskus tähän maailmaan tulee tehtyä.  

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Tavaratiloihin mahtuu kahden pienen koiran kuljetuskoppa, mutta tilaa ei juurikaan jää matkatavaroille 

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Audi A3 kevythybridi on vähäruokainen 

Audi A3 Sportback kevythybridi on tarkan markan kaverille erinomainen valinta, koska sen käyttökustannukset ovat todella matalat kiitos pienen kulutuksen. Koeajossa ollut Audi A3 on kylmän kevään aikana kulkenut 100 kilometrin matkan keskimäärin 5.4 litralla, joka varmasti lämpötilojen lämmetessä putoaa heittämällä alle 5 litran. 5.4 litraa satasella kulutus on mitattu 3000 kilometrin aikana, joten voimme sanoa sen edustavan hyvin keskimääräistä kulutusta. Kevythybridin ominaisuudet pääsevät loistamaan erityisen hyvin työmatkallani, jossa on paljon jarruttamista alinopeutta ajavien autoilijoiden vuoksi. 

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Kevythybridin ominaisuudet pääsevät loistamaan työmatkallani, jossa on paljon jarruttamista ja kiihdyttämistä 

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Miten paljon Audi A3 Sportback Business 30 TFSI maksaa? 

Audi A3 Sportback Business 30 TFSI on kyseisen mallin ”karvalakkiversio”, joten sen saa omakseen kohtuullisen pienellä panostuksella (tai varmaan riippuu keneltä kysyy), kun kalleimmat ajokilometrit on ajanut jo edellinen auton omistaja.

Kirjoituksessa esitetyllä yksilöllä oli ostohetkellä ajettu 47 000 kilometriä, joka omalta osaltaan piti auton hinnan suhteellisen korkealla. Auton hinnaksi tinkaamisen jälkeen tuli 23 200 euroa, johon annoimme 11 500 euroa käsirahaa vanhan auton muodossa.

Neljän vuoden rahoitusajalla nollan euron viimeisellä erällä ja 4.99 prosentin kiinteällä korolla kuukausieräksi tuli 280 euroa. Näinkin uuteen autoon on mahdollista päästä omistajaksi siis hyvin kohtuullisen hintaan. 

Koeajo Audi A3 Sportaback MHEV kevythybridi kokemuksia

Audin teholuokat ovat hyvin harhaanjohtavia. Koeajossa ollut Audi A3 ei ole 3-litrainen vaan 1-litrainen. 

Audi A3 Sportback Business 30 TFSI 81 kW MHEV S tronic 
 • Vuosimalli: 2021
 • Moottori: 1.0-litrainen hybridi (bensiini/sähkö) (81 kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: 50000 km
 • Koeajon tarjosi: Yksityinen

Nyt luetuimmat