Valmistajansa ensimmäinen oma täyssähköauto Toyota bZ4X on saanut karmean nimen, mutta sille voi povata hyvää menestystä.
Nimi ei tunnetusti miestä tai naista pahenna, mutta ihan oikeasti nyt hei. Toyotan kauan odotettu ensimmäinen täysin omaa tekoa oleva täyssähköauto on valmistajan kenties merkittävin malli tulevaisuutta ajatellen, mutta bZ4X on kaikilla mittareilla mitattuna karmaiseva mallinimi näin merkittävälle autolle.
Toyota bZ4X:n nimi koostuu vaikeasti lausuttavista kirjaimista, joita on sekaisin isoja ja pieniä – vieläpä kaikkien kieliopillisten sääntöjen vastaisesti. Nimi on suorastaan mahdoton lausua ääneen ja sitä myöten se jää heikosti ihmisten mieleen. Jotain nimestä kertoo sekin, että automedia Tuulilasi onnistui typottamaan auton nimen omaan juttunsa, eikä kirjoitusvirhettä ole viitsitty lähteä korjaamana.
Kuten hyvin usein surkeilla nimillä pruukaa olemaan, myös Toyota bZ4X:n nimen takana on oma tarina ja oma logiikka. Internet-lähteiden mukaan mukaan nimen bZ tarkoittaa Toyotan Beyond Zero -ohjelmaa, numero 4 taas tarkoittaa auton kokoluokkaa (vrt. RAV4) ja X tarkoittaa crossover-korimallia. Simppeliä? No ei meistäkään.
Toyotan ensimmäinen täyssähköauto
Lopetetaan nimestä paasaaminen. Kaikesta huolimatta Toyota bZ4X on japanilaismerkille äärimmäisen tärkeä malli tulevaisuutta ajatellen, sillä auto on valmistajan ensimmäinen omaa tuotantoa oleva täyssähköauto, joka tuli myyntiin vuonna 2022. Vuotta aiemmin toki myyntiin tuli Toyota Proace Verso EV, mutta tuo auto pohjautui PSA-konsernin tuotoksiin, eikä ollut täten Toyotan omaa tuotantoa.
Toki erilaiset automerkkien väliset mallinimikikkailut ovat voimissaan myös sähköautokaudella. Toyotan kanssa samaa konsernia edustava Subaru on niin ikään ottamassa ensimmäisiä askeliaan täyssähköautojen maailmassa, ja näin ollen Toyota bZ4X taipuu myös Subaru Solterraksi. Käytännössä autot ovat samat, mutta eri merkeillä vartustettuna.
Japanilaisvalmistajien ryntääminen täyssähköautojen markkinoille on ollut yllättävän hidas. Toyota herätti huomiota vuonna 2018 lopettamalla dieselautojen valmistamisen kuin seinään, ja tätä dieselien jättämää aukkoa lähdettiin paikkaamaan hybrideillä. Sen sijaan sähköautojen maailmaan Toyota pääsi vasta vuonna 2022.
Toyota bZ4X ja Subaru Solterra saivat heti alkuun hieman huonoa julkisuutta, sillä Toyotan takaisinkutsukampanja pitkitti autojen lanseerausta. Pahimmillaan Toyotalla seisoi 3000 kappaletta myyntiin tulevia autoja käyttökiellossa, sillä autoissa havaittiin riski.
Riskin mukaan pyöränpultit voivat löystyä, jolloin vaarana on jopa pyörän irtoaminen ajon aikana. Näin ei kuitenkaan päässyt onneksi koskaan käymään, mutta ainakin asiaan reagoitiin sen edellyttämällä tavalla.
Etu- tai nelivetoisena ja kolme varustetasoa
Kuten mallinimestä pystyi jo päättelemään, Toyota bZ4X vastaa kokoluokaltaan paljon Toyotan legendaarista RAV4-mallia. Kyseessä on siis kompakti crossover, joka on saatavilla joko etuvetoisena tai myöskin nelivetoisena mallina. Korkea maavara yhdistettynä nelivetoisuuteen tarjoaa Toyota bZ4X:lle varsin hyvät kulkemismahdollisuudet.
Varustetasot Toyota bZ4X:ssä ovat melko simppelit. Kolmesta varustetasosta halvin on nimeltään Active, keskimmäinen Style ja kalleimpana Premium. Koeajoyksilömme osui tällä kertaa kultaiselle keskitielle, eli Styleen. Vetotapana oli puolestaan neliveto.
Varusteet Toyotassa ovat ihan mukavahkot. Kaikista autoista löytyy mm. lämmitettävä ratti ja etuistuimet, peruutuskamera, sähköisesti aukeva ja sulketuva takaluukku sekä Pre-Collision, eli PCS-järjestelmä, joka tunnistaa ajoneuvot, jalankulkijat ja pyöräilijät ja tarvittaessa auttaa hätäväistön tekemisessä.
Style-pakettiin kuuluu taas herkkuja kuten kuljettajan vireystilan valvonta, eli DMC-järjestelmä, JBL Premium -audiojärjestelmä yhdessä 12.3″ Toyota Smart Connect+ multimedialaitteen kanssa, kuolleenkulman varoitin ja ympäristön 360-kamerajärjestelmä.
Taattua Toyotaa
Pitkältä kuulostavien varustelistausten luettelemisesta huolimatta Toyota bZ4X ei vähemmän yllättävästi tarjoa aivan samanlaista yksityiskohtien ilotulitusta, kuin vaikkapa mitä Polestar 2 tarjosi. Toisaalta Toyotan brändi on pohjautunut tietynlaiseen yksinkertauteen ja simppeliyteen – ja nimenomaan sillä hyvällä tavalla.
Koeajolla Toyota bZ4X:stä ei tunnu puuttuvan oikein mitään oleellista. Ajaminen on mukavaa ja helppoa, ja vaikka auton alla pyörivät sähköautolle tyypilliset isokokoiset renkaat, ei rengasmelu ole kuitenkaan häiritsevää. Vaikka etuistuimissa on sähkösäädöt, on niiden asettelumahdollisuudet kuitenkin melko rajalliset. Tämä voi kenties vaikuttaa ergonomiaan pidemmillä reissuilla, mutta nyt se ei menoa haitannut.
Myös tiloiltaan auto on jopa hyvä. Ainoana negatiivisena huomiona takapenkin matkustajat eivät saa kengänkärkiään aseteltua etuistuinten alle, mikä luo vähän ahtaan tunnelman. Toisaalta hanskalokeron totaali puuttuminen kasvattaa hurjasti apukuljettajan jalkatilaa, jolloin etuistuimia ei tarvitse viedä aivan niin taa, mitä yleensä hanskalokerollisissa autoissa on totuttu tekemään.
Valittamista ei ole myöskään muissa tiloissa. Autosta löytyy kaksi kappaletta melko tukevaa mukitelinettä, parit lokerot ja lisätilaa myös ovien alaosista. Erikoisin säilytystila löytyy kojelaudan alta, jonne voi heittää vaikka pienen käsilaukun matkan ajaksi. Nykyajan tarpeet on lisäksi huomioitu useilla USB-pistokkeilla, joita löytyy autosta vähän sieltä täältä.
Auto valvoo kuljettajaa
Keskimmäisen varustepaketin valitseminen toi Toyotaan ihan kelpo varusteet. Niistä kenties erikoisin on kuljettajan vireystilaa valvoja järjetelmä, jonka anturi sijaitsee heti ratin takana. Autoliikkeen myyjä vinkkasikin minulle ennen koeajoa, ettei autolla kannata ajaa vindieselmäisesti yhden käden otteella ratin yläosasta, sillä kamera ei tällöin näe kasvojani ja saan siitä varoituksen.
Kuljettajan vireystilan seuraaminen vaikuttaisi toimivan, sillä parin tunnin koeajon aikana järjestelmä herjaa minulle useita kertoja. Ei tarvitse kuin vähän kääntää katsetta tien reunaan, tai näpertää multimedialaitetta, niin järjestelmä antaa merkkiäänen. Merkkiääni on onneksi tosin melko pieni, eikä lainkaan häiritsevä.
Paljon parjattu toimintamatka
Toyota bZ4X sai markkinoille tullessaan renkaiden irtoamisongelman lisäksi kylmää vettä niskaansa myös muistakin asioista. Auton pikalataaminen on kerännyt osakseen paljon kritiikkiä, kuin myös lyhyeksi käynyt toimintamatka.
Näitä ongelmia Toyota on pyrkinyt nyt ratkaisemaan ohjelmistopäivityksellä, jonka myös koeajoautomme oli ehtinyt jo imaista sisuksiinsa. Eikä varmaan liene sattumaa, että Toyotan verkkosivuilta löytyy ihan mukavat laskurit, joilla voi laskea toimintamatkaa ja latausnopeuksia omassa käytössä.
Toimintamatkaa etuvetoiselle Toyota bZ4X:lle luvataan 511 kilometriä ja nelivetoisella mallilla se on hieman vähemmän. Tässä tuleekin esille taas sähköautoilun nurinkurisuuksia. Maksat nelivetoisuudesta tai Premium-varustetasosta (sisältää 20-tuumaiset vanteet ja panoraamakattoikkunan), jotka kuitenkin vähentävät autosi toimintamatkaa. Negatiivisesti ajateltuna maksa enemmän ja saa vähemmän.
Sekalaisen koeajon pohjilta on vielä vaikea lähteä analysoimaan toimintamatkaa sen tarkemmin. Seuraavaa sähköautoa hankkivan kuluttajan on kuitenkin hyvä pitää mielessä se, että Toyota bZ4X ei ole välttämättä se kaikista paras vaihtoehto, jos haluaa autolle pitkää toimintamatkaa. Toisaalta lyhyempiä siivuja ajavalle kuljettajalle bZ4X voi sopia täydellisesti.
Nelivedon mahdollisuudet jäivät kokematta
Toyota bZ4X:n nelivetoisuus on toteutettu kahden sähkömoottorin avulla. Sekä etu- että taka-akselilla on omat 80 kilowatin (109 hevosvoimaa) sähkömoottorit, jotka tekevät autosta nelivetoisen.
Harmillisesti kesäiset olosuhteet tarkoittivat sitä, että nelivedon olemassaoloa ei ehtinyt edes huomata. Eipä tosin tarvitse kelata kalenteria kuin pari kuukautta eteenpäin, kun neliveto alkaa olla taas yliveto.
Auton saa kuitenkin halutessaan myös etuvetoisena versiona, jolloin Toyotasta löytyy yksi 150 kilowatin (204 hevosvoimaa) sähkömoottori. Etuvedon valitseva autoilija saa pidemmän toimintamatkan lisäksi myös noin 4000 euroa riihikuivaa rahaa – tais siis säästää sen verran. Rahoituksella tai leasingeilla auton hankkivat eivät tietenkään asiaa huomaa.
Rahasta puheenollen, autoa tekee väkisinkin mieli verrata saman valmistajan hybridiin, eli Toyota C-HR:ään. Hintaero hybridin ja täyssähköauton välillä tuntuu olevan vieläkin valtava, sillä täyssähkön valitseva joutuu kaivamaan herkästi jopa kymppitonneja enemmän lompakostaan.
Yhteenveto: eiköhän tämäkin Toyota myy
Toyotan menestyksellä on Suomessa pitkät perinteet. Suomalainen autoilukansa on omaksunut vuosien varrella omakseen segmentistä riippumatta niin Corollat, Yarikset, Auriksen, Hiacet, Hiluxit ja RAV4:t.
Mutta miten käy uudella sähköisellä aikakaudella? Onko Toyota bZ4X nimestään huolimatta tuleva legenda? Kuka tietää, mutta jonkinlaiset edellytykset sille on kuitenkin olemassa. Hyvin todennäköisesti autoilijat kyllä omaksuvat täyssähköisen Toyotan omakseen, vaikka automallin lanseeraus ja ensiaskeleet olivat lievästi sanottunakin haparoivia.
Toyota bZ4X Style AWD
- Vuosimalli: 2023
- Moottori: 0-litrainen sähkö (160 kW)
- Vaihteisto: Automaatti
- Vetotapa: Neliveto
- Mittarilukema: 6700 km
- Koeajon tarjosi: OK Auto
Nyt luetuimmat