Seat Exeo

Seat Exeo – Audi roudasi koko tuotantolinjan Espanjan lämpöön

Kun Audi A4 B7:n elinkaari tuli täyteen, roudattiin vanha tuotantolinja Saksasta Espanjaan. Tästä muutosta syntyi Seat Exeo.

Auton voi tehdä tunnetusti monellakin tapaa. Yleisin, mutta samalla työläin malli on suunnitella oma auto itse alusta loppuun saakka. Toinen melko yleinen vaihtoehto on lyödä hynttyyt yhteen toisen autovalmistajan kanssa, ja tehdä ajoneuvo yhteistyössä. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) yhteistyö on voinut tarkoittaa pelkkien logojen vaihtoja.

Logovaihdosta puhutaan usein termillä badge engineering, eli kärjistäen insinöörit vaihtavat autoon uudet logot ja urakka on valmis. Tämäntapainen toiminta on tarjonnut Koeajolle.comille lukuisia hauskoja tarinoita autojen historiasta. Usein tarinamme ovat traagisia tai tragikoomisia, mutta tällä kertaa keskiössä on tarina sieltä fiksummasta päästä.

Tällä kertaa keskiössä ovat Volkswagen-konserniin kuuluvat automerkit, saksalainen Audi ja espanjalainen Seat. Näiden autovalmistajien välinen yhteistyö oli melko poikkeuksellinen; kun Audi A4:n elinkaari tuli päätökseen, päätti Audi roudata vanhentuneen tuotantolinjan Espanjaan Seatin tehtaalle, ja aloittaa uuden auton valmistamisen. Tämä auto sai nimekseen Seat Exeo.

Seat Exeo
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seat_Exeo_20090603_front.JPG

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Yleisesti autovalmistajien yhteistyöstä

Kuten jo artikkelin alussa alustimme, automaailma on täynnä autovalmistajien välisiä yhteistöitä. Joskus yhteistyöt voivat olla hyvinkin eksoottisia, missä kaksi täysin erilaista autovalmistajaa vailla mitään aiempaa yhteistyötä päättää lyödä hynttyyt yhteen. Yksi esimerkki tällaisesta toiminnasta on vaikkapa Volkswagenin ja Toyotan yhteistyö, josta syntyi Toyota Hiluxiin perustunut Volkswagen Taro.

Yleisempi malli yhteistöille on toki se, että automerkit käyttävät “konserninsisäistä” yhteistyötä. Hyvin harva automerkki on nykypäivänä täysin itsenäinen, vaan erilaiset konsernit ja allianssit värittävät automarkkinaa. Siksi on melko luonnollista, että monesti yhteistöitä tehdään “oman talon sisällä”.

On kuitenkin hyvä muistaa, että konsernin sisäiset yhteistyöt voivat nekin mennä näyttävästi reisille, kun erikoinen lopputulema ei oikein puhuttele ketään. Tämäntapaisia tarinoita olemmekin jakaneet tällä sivustosta autoista kuten Cadillac Cimarron, Saab 9-2X tai Ford Scorpio.

Sen sijaan Volkswagen-konserni on onnistunut hyvällä prosentilla omissa merkkien välisissä yhteistöissään. Onnistumisia ovat olleet niin pienen kompaktit Volkswagen Up!, Skoda Citigo ja Seat Mii tai saman pohjalevyn jakaneet Volkswagen Golf ja Bora, Seat Leon ja Toledo, Audi A3 ja Skoda Octavia.

Audi A4 Avant B7
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Audi_A4_Avant_TDI_(B7,_2004%E2%80%932008)_front_MJ.JPG

Seat Exeon kantaisä tulee Audi A4 B7:sta, jota valmistettiin vuosien 2005-2008 välillä.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Seat Exeo – omaa sukua Audi A4 B7

Tämän tarinan päätähdet löytyvät Volkswagen-konsernin sisältä, joskin hieman poikkeavasta kaksikosta. Monesti on käynyt niin, että Volkswagen, Seat ja Skoda ovat päätyneet yhteistyöhön, josta Audi on jättäytynyt pois. Audin ja Volkswagenin välit tuntuvat olevan huomattavasti läheisemmät kuin vaikkapa Audin ja Skodan, tai Audin ja Seatin.

Mutta löytyypä historiasta myös tarinoita, jossa pääarkkitehdit löytyvät Audista ja Seatista. Audi A4 syntyi vuonna 1995 jatkamaan Audi 80:n perinnettä ja sukupolvinumerointia. Vuonna 2000 tuotantoon meni täysin uusi Audi A4 B6 ja viisi vuotta myöhemmin vähän faceliftin ja sukupolvimuutoksen sekoituksen sisältänyt Audi A4 B7.

Nämä kaksi Audi A4:ää noudattivat melko normaalia elinkaarta, vaikka Audi tykkääkin puhua niistä omina sukupolvina. Ensiksi luodaan auto, joka kestää aikaa noin 4-5 vuotta, ja sen jälkeen siitä tehdään facelift, jolla autolle saadaan vielä noin 4 vuotta lisää elinaikaa. Sen jälkeen onkin aika julkaista jo uutta sukupolvea.

Näin kävi myös vuonna 2008. Audi julkaisi silloin täysin uuden Audi A4:n, ja samalla tehtaan tuotantolinjat piti uusia. Useimmiten autovalmistajat vain uusivat tässä kohti kaikessa hiljaisuudessa tuotantolinjat valmistamaan uutta sukupolvea, mutta Audi päätti tehdä jotain uutta.

Seat Exeo
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seat_Exeo_02_aug_2009_Snetterton.JPG

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

1200 rekkakuormaa ja 8 viikkoa kellon ympäri

Audi A4 B7:n tuotantolinjat olivat sijainneet Saksan Ingolstadtissa, mutta nyt niistä tuli päästä eroon. Sinällään looginen, mutta samalla logistisesti hurja vaihtoehto oli antaa tuotantolinjat Seatin käyttöön, jotta Seat voisi jatkaa niillä vielä oman auton valmistamista. Näin myös tapahtui, eli tuotantolinja tuli siirtää noin 1500 kilometrin päähän Espanjan Martorelliin, Seatin tehtaalle.

Logistinen urakka oli valtava, sillä autojen tuotantolinjat ovat isokokoisia. Tuotantolinjan liikuttaminen vaati lopulta kahdeksan viikon mittaisen urakan, jossa työskenneltiin kellon ympäri 24 tuntia päivässä. Tässä ajassa Martorelin ja Ingolstadtin välillä kulki 1200 rekkakuormaa tuotantolinjan osia.

Oman haasteen logistiikkaan toi perinteinen siirron ongelma. Ensimmäisenä puretut osat ovat usein niitä, jotka tarvitsee asettaa määränpäässä viimeisenä paikoilleen, ja päinvastoin. Lopulta urakka saatiin kuin saatiin valmiiksi noin kahdessa kuukaudessa, ja Espanjassa päästiin valmistamaan uutta autoa vielä vuoden 2008 aikana.

Seat Leon ST
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seat_Exeo_ST_2.0_TDI_Sport_Magicoschwarz_Interieur.JPG

Sisätilassa suurin ero Seat Exeon ja Audi A4:n välillä oli puhaltimen suulakkeet, jotka olivat tavallisessa Audi A4:ssä neliskanttiset. Nämä pyöreät eivät kuitenkaan ole Seatin omaa käsialaa, vaan peräisin Audi A4 cabrioletista.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Poikkeuksellisen nimen Seat

Projekti kantoi aluksi nimeä Bolero ja sisäistä tyyppimerkintää Typ 3R. Myöhemmin auton nimi kuitenkin päivittyi Seat Exeoksi, joka oli Seatilta poikkeuksellinen veto. Tavallisesti Seat on nimennyt mallinsa espanjalaiskaupunkien mukaan, mutta nimellä Exeo viitatiin latinankieliseen sanaan exire, joka tarkoittaa “mennä pidemmälle”.

Auto esiteltiin yleisölle Pariisin autonäyttelyssä vuonna 2008. Se tulisi olemaan käytännössä sama auto Audi A4 B7:n kanssa, mutta Seat teki siihen pelkkien logojen vaihtamisen lisäksi myös muutamia ulkoisia muutoksia. Autoon tuli uudenmalliset valot eteen ja taakse, uudet tavaratilan luukut ja konepellit sekä myös ovet ja sivupeilit muuttuivat hieman Audin ulkonäöstä.

Sisällä muutokset olivat lähinnä logon muuttamisia. Seat keksi helpon ja valmiin ratkaisun hakea sisustaan pieniä eroavaisuuksia tavalliseen Audi A4:ään nähden, sillä Seat Exeon kojelauta otettiin Audi A4 cabrioletista. Avo-A4:ssä mm. puhaltimen suulakkeet erosivat normaalista A4:stä pyöreillä muodoillaan, joten Seat sai autoon “omaa ulkonäköä” käyttämällä valmiita ja hyllystä löytyviä ratkaisuja.

Uusi Seat Exeo oli espanjalaismerkin lippulaivamalli. Se oli merkin isoin perinteinen henkilöautomalli, joskin tila-automaiset Seat Altea, Seat Alhambra ja kolmannen sukupolven Seat Toledo tarjosivat ostajalle tilaa.

Seat Exeo ST
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2011_SEAT_Exeo_ST_SE_CR_TDi_2.0_Rear.jpg

Vuosi lanseerauksen jälkeen Seat Exeo sai farmarimallin, nimeltään Seat Exeo ST.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Myös farmarina, vaan ei nelivetona

Ensiksi Seat Exeo oli saatavilla ainoastaan neljän oven sedanina, mutta vuotta myöhemmin korimalleihin liittyvät vaihtoehdot täydentyivät vielä farmarikorisella Seat Exeo ST:llä. Kirjaimet ST viittaavat sports tourer, eli farmariin. Myöhemmin Seatin nimeämiskäytännöt farmareiden osalta levisivät myös Seat Leon ST -malliin vuonna 2013.

Vaikka sukulaisuussuhde Audiin oli kiistaton, aivan kaikkea Audin geeniperimää Seat Exeo ei saanut. Kaikki autot olivat nimittäin etuvetoisia, eli Seat Exeo “quattro” jäi tulematta toteen. Vaihteistovaihtoehdoksi sai kuitenkin manuaalin ohella tiettyihin malleihin Multitronic-automaattivaihteiston.

Moottorivaihtoehtoja Seat Exeoon oli tarjolla hyvin. Halvin malli oli vapaastihengittävä 1,6-litrainen bensiinimoottori, jonka yläpuolella oli ahdetut 1,8- ja 2,0-litraiset vaihtoehdot. Dieselin puolella vaihtoehdot olivat 2,0-litraisia turbodieseleitä hieman erilaisin maustein.

Seat Exen ST
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seat_Exeo_ST_(side).JPG

Etenkin sivuprofiilista katsottuna voi olla vaikeaa erottaa sitä, onko kyseessä Seat Exeo vai Audi A4.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Audi ilman logoa ja halvalla

Varustetasoja Seat Exeossa oli merkille ja aikakaudelle tyypillisesti kolme erilaista. Nämä olivat järjestyksessä halvimmasta kalleimpaan Reference, Stylance, ja Sport. Siinä missä normaalisti heikoiten varustellut Seatit olivat hyvin pelkistettyjä ja koruttomia, Seat Exeossa riitti varusteita jopa ihan hinnat alkaen -vaihtoehtona, kiitos Audi-taustan.

Audi-taustasta on lyhyt aasinsilta hintaan. Seat Exeo oli onnistuttu hinnoittelemaan houkuttelevasti. Moottorin mukaan halvin Seat Exeo 1.8T Reference kustansi vuoden 2009 lopulla 27 490 euroa. Samaan aikaan halvin Audi A4 maksoi hinnat alkaen -versiona 33 367 euroa, ja kun mallistosta haettiin Exeota vastaava versio, A4:n hintalappu oli noussut jo 36 729 euroon.

Seat Exeo oli siis monelle autoilijalle mahdollisuus päästä kiinni Audiin useita tuhansia euroja halvemmalla. Autohan oli siis ihka-aito Audi, mutta Seatin hintalapulla. Toki on syytä huomioida se, että auto oli aavistuksen vanhahtava, sillä alkuperäinen Audi A4 oli vuodelta 2005 (tai osittain jopa vuodelta 2000), kun taas uusi Audi A4 oli samaan aikaan uusinta uutta.

Tuotannon aikana Seat Exeo -mallisto täydentyi ja muokkaantui muutamiin otteisiin. Esimerkiksi farmari- ja automaattivaihteistot tulivat pienellä viiveellä, erilaisia uusia moottorivaihtoehtoja putkahteli matkan varrella ja nähtiinpä autosta yksi facelift vuonna 2011. Silloin Seat Exeo sai pienen kasvojenkohotuksen uusilla bi-xenon-LED-ajovaloilla ja uuden keulailmeen uusitun maskin voimin.

Seat Exeo
Kuvan lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SEAT_Exeo,_Powsin.jpg

Seatin lippulaivamalli oli tuotannossa viiden vuoden ajan, ja se poistui ilman jatkajaa.

Viisi vuotta ja jatkajaa ei tullut

Vaikka Seat Exeo oli merkin lippulaivamalli, se jäi jossain määrin varjoon suuren yleisön silmissä. Edes halpa hintakaan ei nostanut sitä automaailman terävimpään kärkeen. Toisaalta auto oli väkisinkin vanhahtava, sillä se perustui jo syntyessään Audin vanhaksi hylkäämään lähtökohtaan.

Audin vanha tuotantolinja Martorellissa ehti olla toiminnassa noin viisi vuotta, sillä Seat Exeo oli tuotannossa vuodet 2008-13. Näiden viiden vuoden aikana autoja ehti syntyä yhteensä 81 552 kappaletta, kunnes Seat lopetti Exeon ilman virallista seuraajaa.

Epävirallisia seuraajia Seat Exeo ST:llä oli Seat Leon ST. Porrasperäisen sedanin ystäville oli Seat-mallistossa tarjolla vain uusi neljännen sukupolven Seat Toledo, joka oli palannut tila-autohairahduksesta takaisin sedaniksi. Leon ja etenkin Toledo olivat kuitenkin huomattavasti Exeota pienempiä, alkeellisempia ja huokeampia, joten Seatin lippulaivamallin paikka jäi Exeon poistuttua käytännössä tyhjäksi.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat