Talvisin auto tarvitsee usein lämmitystä ennen käynnistämistä. Auton sopiva lämmitysaika riippuu sekä lämmittimestä että säästä.
Suomen talvi tuntuu usein pitkältä, pimeältä ja kylmältä. Autojen kannalta erityisen haastavaa talvessa on poikkeuksellisen kylmät säät, joita meillä riittää yhä ihan yllin kyllin. Lähes joka talvi pakkaslukemat kolkuttelevat eteläistä Suomea myöten 30 asteessa, ja leudommat pakkaset kestävät nekin useamman kuukauden.
Elämä Suomessa ei kuitenkaan pysähdy talveksi, ja autoja tarvitaan myös kylmimpinä pakkasaamuina. Talviautoilussa onnistuu kyllä varmasti jokainen autoilija, mutta se vaatii jonkin verran kesäautoilua enemmän ennakkovalmisteluja, huolellisuutta ja oikeita varusteita.
Auton esilämmittäminen on kenties tärkein osa talviautoilua, johon liittyvät niksit kannattaa opetella huolella. Olemme tehneet jo aiemmin artikkelin aiheesta auton sähköinen esilämmitys, mutta tässä artikkelissa pohdimme monien autoilijoiden suurinta kysymystä talviaikaan: mikä on oikea lämmitysaika autolle? Vinkkien avulla voit optimoida lämmitysajan talviaamuilla saavuttaaksesi parhaan tuloksen.
Alustus: miksi auton esilämmitys kannattaa?
Ennen varsinaiseen kysymykseen menemistä on aloittaa hieman perusteista. Miksi autoa tulee lämmittää talvella? Mitä hyötyjä siitä on, entä mitä tapahtuu niissä tilanteissa, jos autoa ei haluta, pystytä tai muisteta esilämmittää?
Auton esilämmitys tuo mukanaan hyvin paljon erilaisia etuja. Etuja on jopa niin paljon, että voidaan helposti todeta lämmityksen kannattavan oikeastaan aina, kun autolla tarvitsee lähteä liikkeelle pakkassäässä.
Esilämmityksen hyötyjä on mm. moottorin käynnistymisen helpottuminen, jonka ohella auton moottori kuluu tavallista vähemmän ja toisaalta esilämmitetty moottori syö myös vähemmän polttoainetta. Taloudelliset säästöt ovat siis merkittäviä.
Toisaalta esilämmityksellä saadaan aikaan mukavuutta ja turvallisuutta. Mukavuutta tuo se, että esimerkiksi ikkunoita tarvitsee raapata vähemmän ja autoon tulee nopeammin lämmintä ilmaa. Turvallisuutta lisää taas se, että lämmitetyn auton ikkunat ovat, ja pysyvä sulina, mikä taas takaa varmasti hyvän näkyvyyden liikenteessä. Lisäksi esilämmitys on myös ympäristöteko.
Lue myös: Auton kylmäkäynnistys – 7 vinkkiä, joilla otat niskalenkin talven pakkasista
Monenlaiset lämmityslaitteet – kaikki vaikuttavat lämmitysaikaan
Autoissa käytettävät lämmityslaitteet vaihtelevat hyvinkin paljon, mikä tuo lämmitysaikaan liittyviin kysymyksiin vähän ylimääräistä selvitettävää. Tästä syystä ensimmäinen vaihe oikean lämmitysajan selvittämiseen lähteekin siitä, että ensiksi autoilijan tulee tietää omassa autossa oleva lämmityslaite.
Yleisimmät lämmityslaitteet autoissa ovat:
- Lohkolämmitin on asennettu moottorilohkon kylkeen, jossa se lämmittää jäähdytysvettä.
- Letkulämmitin lämmittää letkussa olevaa jäähdytysvettä.
- Säteilylämmitin on asennettu yleensä öljypohjan kylkeen.
- Polttoainelämmitin (Webasto, Eberspächer) käynnistää auton lämmityslaitteen puhaltimen.
Vähän karkeana nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että vanhemmissa autoissa on tavallisesti vähän tehokkaampia lohkolämmittimiä, ja vastaavasti uudempien autojen alumiinilohkoisissa moottoreissa käytetään usein vähän tehottomampia säteilylämmittimiä. Tehokkaita polttoainelämmittimiä taas on hankittu usein vähän paremmin varusteltuihin autoihin.
Lue myös: Kokemuksia Webastosta – 5 syytä, miksen pärjää enää ilman
Kuinka kauan autoa tulee lämmittää?
Kuten jo artikkelissa totesimme, oikea ajallinen kesto auton lämmitykselle riippuu useista asioista. Pääasiassa tekijöitä on kaksi: mikä lämmityslaite autossa on ja paljonko on pakkasta ulkona lämmityksen aikana.
Luonnollisesti mitä enemmän ulkolämpötila on pakkasen puolella, sitä enemmän autoa tarvitsee lämmittää, eli lämmitysaika pitenee. Samoin toisilla lämmityslaitteilla lämmitys tapahtuu nopeammin kuin toisilla.
Alapuolen taulukoissa (lähde: Moottori) on kuitenkin syytä muistaa, että ne ovat vain suuntaa antavia. Oikea lämmitysaika riippuu mm. lämmittimen tehosta ja iästä, sekä auton moottorin ja sisätilojen koosta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä isompi, sitä enemmän tarvitaan aikaa lämmittämiseen.
Säteilylämmitin: sopiva aika lämmitykselle
Säteilylämmitin on lämmityslaitteista yleensä se heikkotehoisin, joten sen vuoksi se tarvitsee eniten aikaa lämpenemiseen. Lämmitysajat säteilylämmittimellä muodostuvat seuraavasti:
- 1h, kun ilman lämpötila on 0˚C – -5˚C
- 2h, kun ilman lämpötila on -5˚C– -10˚C
- 3h, kun ilman lämpötila on alle -10˚C
Lohko- tai letkulämmitin: sopiva aika lämmitykselle
Lohko- tai letkulämmitin on lämmityslaitteista jo hieman tehokkaampi, joten se tarvitsee vähän säteilylämmitintä vähemmän aikaa lämpenemiseen. Lämmitysajat letku- tai lohkolämmittimellä muodostuvat seuraavasti:
- 0,5h, kun ilman lämpötila on 0˚C – -5˚C
- 1h, kun ilman lämpötila on -5˚C– -10˚C
- 2h, kun ilman lämpötila on alle -10˚C
Polttoainelämmitin: sopiva aika lämmitykselle
Polttoainekäyttöinen lämmitin on lämmityslaitteista se kaikista tehokkain, joten se tarvitsee lämpenemiseen kaikista vähiten aikaa. Lämmitysajat polttoainetoimisella lämmittimellä muodostuvat seuraavasti:
- 10–15 min, kun ilman lämpötila on 0˚C – -5˚C
- 15–20 min, kun ilman lämpötila on -5˚C– -10˚C
- 20–30 min, kun ilman lämpötila on alle -10˚C
Mitä käy jos lämmitys kestää liikaa tai liian vähän?
Auton pitäminen lämmityksessä voi epäonnistua ajallisesti kahdellakin tavalla. Lämmitystä saatetaan tehdä joko liian vähän aikaa, tai vaihtoehtoisesti liian pitkään.
Mikäli autoa ei ole lämmitetty tarpeeksi kauan, jää operaatio siis jollain tavalla vajaaksi. Käytännössä tämä näkyy usein siten, että auto ei ole kyllin lämmin. Sen käynnistyminen voi olla vaikeaa tai pahimmillaan auto ei käynnisty ollenkaan. Lievemmillään ongelmia voi tulla siinä, ettei auton hyttiin tule tarpeeksi lämmintä ilmaa ja tästä syystä esimerkiksi ikkunat jäävät jäisiksi.
Toisaalta lämmitysajan optimoinnin voi vetää myös liian pitkäksi. Tietyn pisteen jälkeen auton lisälämmittäminen ei enää kannata, ja täten lämmitykseen heitetty energia menee harakoille. Esimerkiksi sähköistä esilämmitystä hyödyntäessä liian pitkät lämmitykset kasvattavat vain sähkölaskua.
Polttoainelämmittimiä käyttävissä autoissa on polttoaineen kulumisen lisäksi riski, että auton akku tyhjenee liian pitkässä lämmitysoperaatiossa. Erityisesti polttoainekäyttöisiä lämmittimiä käyttävien onkin hyvin tärkeä huolehtia siitä, ettei lämmitysoperaatio venähdä liian pitkäksi.
Lue myös: Vihaatko ikkunan raappaamista? Tässä 4 vinkkiä skrabaamisen vähentämiseen
Arki helpottuu ajastamalla
Jos autoa tarvitsee esilämmittää, sen tekeminen vaatii väkisinkin autoilijalta pientä suunnitelmallisuutta. Mikäli lämmittämiseen herätään vasta sillä hetkellä, kun autoa pitäisi käynnistää, ollaan suurissa ongelmissa. Edes tehokkaimmatkaan lämmittimet eivät lämmitä autoa minuuteissa, vaan siihen joutuu varaamaan jopa tunteja aikaa.
Auton esilämmityksessä onnistuminen vaatiikin kuljettajalta pientä suunnittelua omaan autoiluun. Autoilijan kannattaakin pohtia jo ennalta sitä, minä päivinä autolla pitää lähteä liikenteeseen ja mihin aikaan? Näiden ennalta pohtiminen helpottaa lämmityksessä onnistumista.
Vaikka autoa joutuisi pitämään jopa tunteja lämmityksessä ennen käynnistämistä, se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että varsinainen lämmitys tulee aloittaa manuaalisesti tunteja ennen lähtöä. Lämmitit autoasi sitten sähköisesti tai vaikkapa polttoainekäyttöisellä lämmittimellä, molempiin vaihtoehtoihin on usein tarjolla jonkinlaisia ajastimia.
Ajastinkello on halpa tapa helpottaa autoilijan arkea sähköisen esilämmityksen ajoittamisessa.
Kaikista halvimmat ajastimet löytyvät yleensä sähköiseen esilämmitykseen. Tavallisten ulkokäyttöön soveltuvien ajastinkellojen hinnat lähtevät noin kymmenestä eurosta eteenpäin. Esimerkiksi sivustomme yhteistyökumppanin Virtasenkauppa.fi:n myymä Calix-ajastinkello soveltuu erinomaisesti sähköiseen esilämmitykseen.
Polttoainekäyttöisissä lisälämmittimissä voi autosta riippuen olla erilaisia kaukosäätimiä, joiden kautta voi ohjelmoida lämmityksen aloitusaikoja jo etukäteen. Nämä tosin vaativat lämmittimeltä jonkinlaisia lisälaitteita, joita ei välttämättä aivan kaikista autoista löydy.
Polttoainekäyttöisten lisälämmittimien käyttö kannattaa opetella huolellisesti. Monesta kauksäätimestä löytyy erilaisia ajastusmahdollisuuksia.
Yhteenveto: muista oikea valita oikea lämmitysaika
Oikein ajoitettu ja oikean mittainen esilämmitys on avain talven aamujen sujuvaan autoiluun. Auton esilämmitys ei vain lisää mukavuutta, vaan myös auttaa vähentämään moottorin kulumista ja polttoaineenkulutusta – ympäristön säästämisestä puhumattakaan.
Jos et ole varma, mikä on paras lämmitysaika autollesi, kokeile eri aikoja ja tarkkaile miten autosi lämpenee. Harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa.
Nyt luetuimmat