Autolla ajaminen vesilätäkköön

Vesilätäkköön ajaminen katkaisee monen auton matkanteon

Vaikka vesilätäkkö autotiellä saattaa kuulostaa täysin tavalliselta asialta, saattaa matkanteko pahimmillaan katketa lätäkköön ajamiseen.

Vesilätäkkö ja autotie – kaksi melko arkiselta kuulostavaa asiaa, jotka eivät yhdessäkään aiheuta sen suurempia tuntemuksia suuntaan tai toiseen. Tästäkin lähtökohdasta huolimatta vesilätäkkö voi kätkeä sisäänsä erilaisia vaaroja, jotka saattavat rikkoa autoa tai keskeyttää matkanteon tekemisen.

Mitä autoilijan tulee tehdä, jos tielle on kertynyt suuria ja syviä vesilätäköitä? Minkälaisia riskejä tämäntapaisissa tilanteissa on läsnä? Ja voiko vesilätäköihin ajamista jollain tavalla välttää? Näihin kysymyksiin annamme vastauksia tässä artikkelissa.

Autolla ajaminen vesilätäkköön

POP Vakuutus alennuskoodi INSSIN

Vesilätäköt vaanivat lähes ympäri vuoden

Toisin kuin monesti kuvitellaan, vesilätäköt eivät kiusaa autoilijoita vain sateisina kesinä ja syksyinä, vaan niihin voi törmätä oikeastaan läpi vuoden – vain talven kovimmat pakkasjaksot tarjoavat varmuudella vapauden vesilätäköistä.

Kesällä ja syksyllä vesilätäköiden syntyminen on helppo ymmärtää, sillä silloin vesisateet ovat osaltaan vauhdittamassa lätäköiden syntyä. Kesäisin ja syksyisin lätäköitä syntyykin etenkin alaviin paikkoihin sekä silloin, jos esimerkiksi kaivot tai ojat pääsevät syystä tai toisesta tukkeutumaan.

Mutta myös talvi ja kevät voivat aiheuttaa teille melkoisia lätäköitä ja vesivalleja, joskin niiden syntysyy on tällä kertaa erilainen. Mikäli takana on oikein runsasluminen talvi, sulava lumi muodostaa paljon vettä, joka taas voi jäädä lillumaan odottamattomiin paikkoihin.

Runsasluminen talvi aiheuttaa lätäköitä myös siten, että suuret ja jäiset lumivallit estävät sulaneesta lumesta seuranneen veden pääsyn ojiin, jolloin vesi jää norkoilemaan lumivallien väliin – usein siis ajokaistoille.

Valostore- Pohjoismaiden suurin ja halvin valokauppa

 • Valaisinalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 140€)
Tutustu valikoimaan

Mihin ja milloin vesilätäköitä syntyy?

Kuten tiedetään, vesi pyrkii liikkumaan aina matalimpaan kohtaan. Tästä syystä vesilammikoita muodostuu usein siltojen alle, tunneleihin ja muihin notkopaikkoihin. Lisäksi vesilätäköitä voi syntyä tukkeutuneiden kaivojen tai ojien, sekä yli äyräiden tulvivien jokien ja purojen yhteyteen.

Lähes aina lätäköiden syntyinen liittyy jollain tavalla sääilmiöihin. Runsaat sateet ovat Suomessa yleisin syy sille, miksi vettä päätyy tielle. Toki myös lumen äkillinen sulaminen saattaa sekin tuoda vettä sellaisiin paikkoihin, mihin se ei kuuluisi.

Nextory- E- ja äänikirjoja 45 päivää maksutta

 • Maksuton 45 päivän kokeilu (normaalisti 14 päivää)
 • Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin
 • Ei sitoutumisaikaa: voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat
Aloita kokeilujakso

Minkälaisia vaaratilanteita lätäköt aiheuttavat?

Runsas vesimassa tiellä aiheuttaa loppujen lopuksi yllättävän paljon erilaisia potentiaalisia vaaratilanteita, jotka autoilijan olisi syytä ottaa vakavasti, sillä seurauksena voi olla auton hallinnan menettäminen tai auton rikkoutuminen.

Aloitetaan uhkakuvien maalaus siitä perinteisimmästä. Vesilätäköistä ja autoilusta puhuttaessa keskustelu ohjautuu hyvin nopeasti vesiliirtoon, eikä tämäkään kerta tee siinä poikkeusta. Vesiliirrossa auton renkaat nousevat vauhdissa tien pinnalla olevan vesikerroksen päälle, jolloin renkaan ja tien pinnan välinen kitka pienenee olemattomiin, jolloin kulkuneuvon ohjattavuus häviää.

Vesiliirto on vaarallinen etenkin talvella, sillä talvirenkaat eivät ole suunniteltu yhtä hyvin vesiliirtoa ajatellen kuin samanlaiset kesärenkaat. Vesiliirtoa vastaan voi kuitenkin “taistella” mm. varmistamalla renkaiden riittävä urasyvyys.

Lisäksi vesilätäkköön ajamisella on taipumus hidastaa vauhtia yllättäen ja rajusti. Etenkin sellaisissa tilanteissa, missä vain toisen puolen renkaat ajavat lätäkköön, auto saattaa selvästi puoltaa lätäkön puolelle, josta voi pahimmillaan seurata auton hallinnan menetys.

Vesilätäköillä on taipumus myös aiheuttaa erilaisia roiskeita, jotka taas voivat heikentää joko sinun tai jonkun muun lähellä liikkuvan autoilijan näkyvyyttä hetkellisesti. Hyvät pyyhkijät tai sadetunnistin helpottavat yllättävän vesisuihkun hallitsemista.

Oma lukunsa on totta kai myös lätäköiden väistämisestä syntyvät vaaratilanteet. Vaaratilanne voi syntyä siitä, että auto jarruttaa yllättäen ennen lätäkköön ajamista, jolloin tilanteessa on riski peräänajon syntymiselle. Joskus lätäköitä myös kierretään käyttäen vastaantulijoiden kaistaa, joka sekin voi vaikeissa paikoissa aiheuttaa läheltäpititilanteita, jotka voivat päätyä aina kolariin saakka.

Autodude - Pohjoismaiden suurin ja halvin autonhoitokauppa

 • Autonhoitoalan parhaat tuotemerkit
 • Ilmainen 30 vrk palautusoikeus
 • Nopeat 1 - 2 vrk toimitukset
 • Koeajolle.comin lukijoille ilmaiset toimitukset yli 50€ tilauksiin (norm. 120€)
Tutustu valikoimaan

Syvät lätäköt pahimpia

Yllä mainittiin erilaisia turvallisuustekijöitä, joita vesilätäköihin ajaminen voi aiheuttaa. Lisäksi autoilijan on syytä huomioida, että vesilätäköihin ajaminen voi rikkoa autoa – vieläpä varsin monellakin eri tavalla.

Kaikista pahimmat tilanteet auton kannalta ovat usein niitä, joissa vesilätäkkö on poikkeuksellisen syvä. Hyvä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, ettei autolla pidä ajaa sellaiseen paikkaan, jossa veden pinta koskettaisi auton pohjaa. Käytännössä tämän toteuttaminen onkin sitten vähän vaikeampaa, sillä lätäkön syvyyden arviointi on hyvin vaikeaa autosta käsin.

Lisäksi on hyvä huomioida myös, että muu liikenne, kuten vastaantuleva tai edellä ajava auto saattavat nekin liikkumisellaan aiheuttaa vesilätäkköön aallokkoa, jonka vuoksi veden pinta nouseekin hetkittäin odotettua korkeammalle. Näistä syistä lätäköihin ajamista kannattaa aina välttää, mikäli se on suinkin mahdollista.

Oman haasteen kuvioihin tuo myös se, että toiselle autolle syvempikään lätäkkö ei juuri matkaa hidasta, kun taas toisen auton matka voi hyytyä jopa hyvinkin matalaan lammikkoon. Autoilijan kannattaakin pitää maltti kohdallaan, vaikka muut autot ajaisivatkin rohkeasti lätäkön läpi.

Solarplexius - ikkunantummennukset

 • Ilman vettä, liimaa, kupruja ja naarmuja
 • Tummennuskalvoa yksinkertaisempi ratkaisu
 • Täydellinen lopputulos joka kerta
 • Helppo ja nopea asennus 15 minuutissa
Tutustu tuotteeseen

Vesilätäkkö voi rikkoa auton monin tavoin

Lätäkön syvyyden arvioimishaasteiden ohella on myös syytä muistaa se, että yleensä lätäkön “sisään” on vaikea nähdä. Vedenpinnan alla autoa voi odottaa esimerkiksi routakuoppa tai vaikkapa suurikokoinen kivi, jota ei kuitenkaan lätäköstä johtuen näe. Kivet ja kuopat voivat usein rikkoa esimerkiksi auton renkaita ja vanteita, iskunvaimentimia, sähköautoissa pohjassa olevaa akkua sekä muita alustan osia.

Lätäkkö voi rikkoa autoa monin eri tavoin. Yleisin tapa lienee se, että auto niin sanotusti “hörppää vettä sisäänsä”, jossa vesi kulkeutuu imuilman mukana sisälle moottoriin aiheuttaen usein kalliin moottorivaurion. Oma lukunsa on toki myös tilanteet, joissa auton sähköiset komponentit hajoavat vesikosketuksesta.

Vesilätäkkö voi kiusata autoa myös muillakin tavoilla. Veteen liittyy usein suuret lämpötilaerot, esimerkiksi kylmän veden kohdatessa kuuman moottorin. Näissä tilanteissa on pieni riski lämpötilaerojen aiheuttamille vaurioille. Niin ikään vaurioita voi syntyä myös siitä, että vesi on loppujen lopuksi melko kova elementti, joten suurella nopeudella lätäkköön ajaminen voi rikkoa auton muoviosia.

Skruvat- Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä

 • Hintatakuu
 • Nopea toimitus
 • Pohjolan suurin valikoima
Tutustu valikoimaan

Vakuutus korvaa vain harvoin

Vesilätäköstä aiheutuneet ongelmat tai vauriot autoon ovat siinä mielessä ikäviä, että ne harvemmin kuuluvat autovakuutuksen piiriin. Monet autoilijat eivät välttämättä edes tiedä tätä. Suomessa mm. Autoliitto on monesti muistutellut autoilijoita siitä, ettei vakuutus välttämättä korvaa vesilätäkön rikkomaa autoa.

Yleensä vakuutus auttaa niissä tilanteissa, missä vesilätäkön sisällä oleva kuoppa tai este on rikkonut auton, sillä monet vakuutukset korvaavat tämäntapaisia vaurioita ilman lätäköitäkin. Sen sijaan huomattavasti haasteellisempia ovat ne tapaukset, missä autolla ajetaan liian syvään lätäkköön ja auto hörppää ylityksessä vettä. Näitä tapauksia vakuutusyhtiöt eivät yleensä korvaa, sillä autoilija on itse ajanut lätäkköön rikkoen auton.

Lue myös: Alijäähtynyt vesi – miten estää jäätävän tihkun jäätyminen auton tuulilasiin?

Mitä tehdä, jos vesi on katkaissut tien?

Kuvitellaan tilanne, jossa ajat autollasi tiellä ja vastaan tulee suurikokoinen vesilätäkkö. Mitä tässä tilanteessa voi oikein tehdä?

Ensimmäisenä kannattaa toki hidastaa vauhtia ja tutkia hieman lätäkköä. Onko lätäkkö kuinka syvä? Mahtaako lätäkön pinnan alta löytyä routakuoppia tai irtokiviä? Voisiko lätäkön kiertää? Jos ei, onko olemassa mahdollisia kiertoteitä?

Mikäli vesi on katkaissut tien, tilanteesta voi soittaa myös hätäkeskukseen. Usein esimerkiksi palokunta pystyy auttamaan vesimassojen siirtämisessä, mutta toisaalta jos lätäkkö on syntynyt sääilmiöiden seurauksena, palokunta ei välttämättä ehdi nopeasti paikalle.

YouTubesta löytää paljon hyviä videoita siitä, millä tavalla vesilätäkköön ajaminen voi rikkoa auton. Yksi videoista alla.

 • Vuosimalli:
 • Moottori: -litrainen bensiini ( kW)
 • Vaihteisto: Automaatti
 • Vetotapa: Etuveto
 • Mittarilukema: km
 • Koeajon tarjosi:

Nyt luetuimmat