Skoda Scala osoitti koeajon aikana olevansa ansaitusti simppelisti älykäs. Tässä perusautossa on hyvin vastinetta rahalle.
Automaailmassa ihmisen iän pystyy arvioimaan aika hyvin siitä, miten tämä suhtautuu tsekkiläiseen automerkki Skodaan. Vanhempi polvi saattaa vielä muistaa Skodan heikohkolaatuisena itäautona, mutta tämä mielikuva ei ole pitänyt paikkaansa enää vuosikymmeniin. Silti se elää yhä sitkeästi, vaikka mitään katetta sille ei 2000-luvulla ole enää ollut.
Skoda ajautui vuonna 1991 osaksi Volkswagen-konsernia, ja tästä konsernisisaruudesta johtuen autot jakavat hyvin paljon komponentteja Volkswagenin ja jopa Audin kesken. Erään vitsin mukaan Audi- ja Volkswagen-kuljettajat toimivat omalla rahallaan Skodan tuotetestaajina: mikäli joku uusi juttu todetaan Audissa ja Volkkarissa toimivaksi, pienellä viiveellä se ilmestyy tarjolle myös Skodaan.
Koeajolle.com on koeajanut Skoda-malleja melko kattavasti. Olemme ajaneet pienemmän luokan Skoda Fabian Monte Carlo -erikoismallina, Skoda Octavian Laurin & Klement -varustetasolla, sekä nelivetoisena Skoda Octavia Scout Combina ja täyssähköisen Skoda Enyaqin. Tällä kertaa keskiössä on Skoda Scala.
Skoda Scala pähkinänkuoressa
Skoda Scala on melko tuore auto Skoda-mallistossa, sillä sen valmistus alkoi vuonna 2019. Automallin perinteet ovat kuitenkin pidemmät, sillä sen edeltäjä oli vuonna 2012 lanseerattu Skoda Rapid – joskin Skoda Rapid oli tarjolla viistoperän lisäksi myös porrasperäisenä sedanina, jota Skoda Scalasta ei tullut tarjolle.
Kaikki Skoda Scalat ovat korityypiltään siis viisiovisia viistoperiä. Autosta ei ole tarjolla Rapidin tapaan porrasperäisiä malleja, eikä toisaalta myöskään farmaria – tosin moni saattaa ensisilmäyksellä luulla Skoda Scalaa farmariautoksi, sillä toisen sukupolven Audi A3:n tapaan sen tavaratila on melko kookas.
Farmari vai ei? Virallisesti ei, mutta eiköhän tätäkin joku erehdy farmariksi sanomaan.
Kuten jo totesimme, Skoda jakaa paljon yhteistä Volkswagenien kanssa, eikä Scala tee tässä poikkeusta. Skoda Scala perustuu pidennettyyn versioon MQB A0 -pohjalevystä, joka löytyy mm. Volkswagen Polosta. Pohjalevyn pidentämisen ansiosta Skoda Scalaa ei voi kuitenkaan oikein verrata Poloon hyvällä omatunnolla, vaan paras verrokki löytynee Volkswagen Golfista.
Skoda Scalan takalasi on korkea ja erikoisen muotoinen, sillä se ulottuu takaluukun puolivälin yli.
Konserninsisäinen Golfintappaja?
Skoda Scala kestääkin vertailut kestosuosikki-Golfiin erinomaisesti, sillä Scala on yli 10 senttimetriä Golfia pidempi, ja akseliväli on sekin pari senttimetriä Golfin vastaavaa pidempi. Vaikka auto ei ulkoisesti näytä miltään tilaihmeeltä, etenkin takapenkkien jalkatilat yllättävät positiivisesti. Tilaa tuntuu olevan jopa Golfia paremmin.
Skoda Scala sijoittuu tsekkiläismerkin mallistossa Fabian ja Octavian väliin. Skoda Octavia on tunnetusti täysi pesunkestävä perheauto, etenkin farmarimallina, mutta Skoda Fabiassa tuppaa tulemaan tila hyvin äkkiä vastaan, ainakin jos lapsia on useita tai pikkulapsiaika on ehditty ohittaa. Scala sen sijaan tarjoaa ihan hyvän auton myös lapsiperheisiin, sillä takapenkille mahtuu jopa aikuisen mittoihin ehtineet teinitkin.
Suunnittelijat ovat ihan selvästi pyrkineet maksimoimaan auton mitat, ja paikoittain auto näyttää sisältä todellisuutta suuremmalta. Paras esimerkki tästä saadaan kojetaulusta, joka on aika lahjakkaasti onnistuttu venyttämään täyteen leveyteen. Tämän venytystempun huomaa lähinnä auton ovia avatessa.
Äärimmilleen vietyä sentinvenytystä. Kojelaudasta on haluttu tehdä mahdollisimman leveä, ja osittain tässä on menty myös silmänkääntötemppujen puolelle.
Vaikka Skoda Scala vaikuttaa hieman farmarimaiselta autolta, sen takakontti ei ole järin suuri. Pientä lohtua hätään tuo toki mahdollisuus kääntää takapenkkejä, jolloin tavaratila kasvaa jonkin verran, mutta kiitos suht korkeiden takaistuimien, selkänojan kääntäminen ei tuo aivan tasaista pohjaa tavaratilalle. Suksia ja lätkämailoja sisältävä arki vaatii varmasti Skoda Scalassa pientä Tetris-harjoitusta.
Tavaratilassa neljäs kesärengas oli liikaa. Tilaa on hyvin, mutta ei missään nimessä liikaa.
Tekniikka ja varusteet
Tekniikan osalta Skoda Scala on ehta perusauto. Perusmallin moottorit ovat 1,0-litraisia kolmesylinterisiä turbomoottoreita, joista pienitehoisin 95-hevosvoimainen malli tarjoillaan aina viisivaihteisella manuaalivaihteistolla. Samasta moottorista löytyy myös tehokkaampi 115-hevosvoimainen versio, joka on saatavilla myös 6-vaihteisena manuaalina tai 7-vaihteisena automaattina. Lisäksi on tarjolla myös isompia 1,5-litraisia bensiinimoottoreita jopa 150 hevosvoiman teholla
Skoda Scalasta ehti saada aiemmin myös dieselinä sekä kaasuna, mutta nämä moottorivaihtoehdot ovat pudonneet ajan myötä pois valikoimasta. Sähköiset voimalinjat taas eivät ole ehtineet missään vaiheessa Scala-mallistoon, eli auto edustaa peruspolttista parhaimmillaan.
Takapenkkiläisille löytyy kaksi latauspistoketta ja tuuletinräppänät.
Käytetty koeajoyksilömme on tällä kertaa vuosimallia 2019, mikä tarkoittaa siis tuotannon alkupään Skoda Scalaa. Melko maltilliseksi jäänyt Skoda Scalan facelift nähtiin vuoden 2024 alussa, joten auto ei tunnu käytetyn auton statuksestaan huolimatta kovin vanhahtavalta. Päin vastoin, se on pysynyt yllättävänkin freesinä, vaikka matkaa autolla on taitettu 65 000 kilometrin edestä.
Freesiin fiiliksen vaikuttaa varmasti myös se, että Skoda Scalaan on tilattu uutena ihan mukavasti lisävarustetta, eikä auto ole mikään hinnat alkaen -malli. Autosta löytyy nahkapäällysteinen monitoimiratti, perinteinen vakionopeudensäädin, kaukovaloavustin, automaatti-ilmastointi, LED-päiväajovalot ja Easy Start -käynnistys-sammutuspainike.
Vauhdikasta koeajoa
Myös konepellin alle on tehty valintoja, jotka eivät edusta aivan kaikista alkeellisinta mallia. Koeajettu Skoda Scala oli varustettu sillä tehokkaammalla 1,0-litraisella bensiinimoottorilla kera 6-vaihteisen manuaaliaskin. Tehoa autosta löytyy 85 kilowattia eli 115 hevosvoimaa, jotka liikuttivat pienikokoista autoa rivakasti. Eihän tämä tietenkään GT-luokan sporteille pärjää, mutta pikkuautoksi tämä liikkuu kuitenkin liukkaasti.
Koeajon aikana positiivisesti yllättää myös rengasmelun vähäisyys, sillä edellytykset rengasmelulle olivat ilmassa. Autossa oli alla vielä nastarenkaat, jotka yleensä lisäävät rengasmelua. Lisäksi tämän kokoluokan autoissa rengasmelu on melko arkipäivää, eikä Skoda merkkinä ole yleensä aivan yhtä viimeistelty, kuin vaikkapa Volkswagen. Mutta mitä vielä, rengasmelu ei nouse häiritseväksi edes suuremmilla nopeuksilla.
Rengasmelun maltillisuus voi johtua myös osittain kuudennen vaihteen luksuksesta, joka tämän auton manuaalivaihteistosta löytyy. Manuaalivaihteisto tuntuu hyvältä, joten ei koeajon aikana tullut oikeastaan lainkaan ikävä automaattivaihteistoa. Sellaisiakin toki saa Scalaan, jos ostaja niin haluaa. Kuudennen vaihteen ansiosta myös Skoda Scalan kulutus pysynnee mukavasti aisoissa myös suuremmissa maantienopeuksissa.
Ajotuntuma autossa on hyvä. Auto ei tunnu liikenteessä miltään pikkukipolta, vaan sillä uskaltaa painella eteenpäin jopa motarin vasenta kaistaa. Tässä autossa ei ollut aivan kaikkia Skoda Scalan hienouksia, sillä joissakin malleissa kuljettaja voi maustaa ajokokemustaan mm. ajotilavalitsimien ja matalemman alustan avulla.
Tilaa erilaiselle irtaimistolle löytyy mukavasti. Vaihdekepin edessä on iso tila esimerkiksi puhelimelle…
…käsijarrun vierestä löytyy mukitelineitä…
…ja löytyypä etuistuinten välistä myös pieni säilytyslokero!
Suuri näyttö varastaa katseet
Hyvän sivuttaistuen tarjoavat stuimet tuntuvat mukavilta, vaikkakin niiden säätövarat ovat nykymittapuulla aika maltilliset. Nykyään hyvät istuimet yleistyvät vauhdilla myös tämän kokoluokan autoissa, joten tällä saralla tästä Skoda Scalasta ei voi puhua ainakaan edelläkävijänä.
Taustapeili on Skoda Scalassa oudon pieni, vaikkakin jättikokoinen verrattuna Volkswagen Sciroccon taustapeiliin.
Yksi Skoda Scalan vahvuuksista on suht isokokoinen ja helposti käytettävä multimedialaite, joka kantaa nimeä SmartLink. Se tukee sekä Android Autoa että Apple CarPlayta, kumpi käyttöjärjestelmä kuljettajan puhelimessa nyt sattuu olemaan. Vaikka laite toimii kosketusnäytöllä, tärkeimmät säädöt kuten virta ja äänentaso toimivat yhä perinteisten nappien kautta. Tämä kelpaa ainakin allekirjoittaneelle.
Skoda Scalan mittaristo on hyvin pelkistetty ja vähän jopa vanhahtava. Tämä johtunee siitä, että samaisesta multimedialaiteesta käytetään myös ajotietokonetta, eli esimerkiksi kulutuslukemia ei seurata perinteisesti ratin takaa, vaan keskinäytöstä.
Multimedialaitteesta löytyy jos jonkinlaista sovellusta…
…ja myös ajotietokoneen tärkeimpiä lukemia.
Mittaristo puolestaan on hyvinkin pelkistetty.
Myös Skoda Scala on Simply Clever
Skoda on jo pidemmän aikaa tahtonut brändätä merkkiinsä termin Simply Clever. Termillä tarkoitetaan ratkaisuja, joita löytyyä pääasiassa vain ja ainoastaan Skodista, ja jotka ovat ihan oikeasti fiksuja ja käytännöllisiä. Kenties tunnetuin Skodista löytyvä Simply Clever -ratkaisu on Skoda Superbissa oleva takaoveen upotettu sateenvarjopaikka.
Tämä on oikeasti simppelisti älykästä! Aivan tavallinen tuulilasinpesuenesteen korkki…
…joka kääntyy näppärästi suppiloksi!
Myös Skoda Scala on saanut omat Simply Clever -ratkaisunsa, jotka ovat tälläkin kertaa ihan aidosti fiksuja. Parkkilipukkeelle varattu paikka kuljettajan puolen A-pilarissa on tuttua huttua Skoda-kansalle, samoin kuin tilavat ja suuret juomapullot säilövät ovilokerot. Skoda Scalan erikoisuus löytyy kuitenkin konepellin alta, jossa lasinpesunestesäiliön korkki kääntyy näppärästi suppiloksi, joka helpottaa nesteen kaatamista sisään!
Vaikka tämä ei varsinainen Simply Clever -ratkaisu olekaan, niin haluan nostaa vielä uudelleen esiin Skodan fiksusti toteutetut sisätilat. Tavaratilaa lukuun ottamatta Skoda Scalasta löytyy yllättävän hyvin tilaa, myös takapenkiltä. Tämä saakin vähän jopa unohtamaan, että liikumme Volkswagen Polon pohjalevyn päällä. Sävyero esimerkiksi samaa pohjalevyä käyttävään Volkswagen T-Crossiin on huima!
Voiko pikkuauto herättää autokuumeen?
On aika palauttaa Skoda Scala takaisin autoliikkeen pihaan ja kiittää koeajosta. Automyyjänkin kanssa tulee juteltua tovi siitä, miten Skoda Scalassa on onnistuttu saamaan pieneen autoon suurempaa tuntua. Ajatus tämän sukulasuussuhteesta Volkswagen Poloon tuntuu hurjalta, sillä käytännössä tätä tekisi mieli verrata isompaan Volkswagen Golfiin.
Hauskaa on myös se, kun miettii mitä muita autoja Volkswagen Polon pohjalevystä on saatu jalostettua. Koeajoimme taannoin Volkswagen T-Crossin, joka ei herättänyt oikeastaan minkäänlaisia osto- tai omistushaluja. Sen sijaan Skoda Scala tuntuu sen verran hyvältä perusautolta, että sellaisen kanssa voisi jopa kuvitella elävänsä.
Skoda Scala on antanut selvästi myrskyvaroituksen perinteisille C-segmentin viistoperäautoille, kuten Ford Focus, Volkswagen Golf, Audi A3 tai Opel Astra. Toki jos edellä mainitut autot kiinnostavat nimenomaan farmarina, tällöin Skoda Scala putoaa kilpailusta auttamatta pois farmarimallin puutteen vuoksi.
Skoda Scala 1,0 TSI 115 Ambition
- Vuosimalli: 2019
- Moottori: 1.0-litrainen bensiini (85 kW)
- Vaihteisto: Manuaali
- Vetotapa: Etuveto
- Mittarilukema: 66000 km
- Koeajon tarjosi: Vaihtoplus, Jyväskylä
Nyt luetuimmat