Auton jarruihin sisältyy kuluvia osia, jotka täytyy vaihtaa säännöllisesti. Jarrupalat ja jarrulevyt ovat näistä yleisimpiä vaihdettavia.
Auton huoltamiseen liittyvät artikkelit ovat olleet Koeajolle.comin sisällön kulmakivi. Aiemmin artikkelimme ovat käsitelleet mm. pyöränlaakeria, ilmastointihuoltoa, öljynvaihtoa, vaihteistoöljyjenvaihtoa, raitisilmasuodatinta tai polttoainesuodatinta.
Jarrut ovat oleellisessa roolissa auton turvallisen hallittavuuden kanssa. Ei ole siis ihme, että myös jarrut tarvitsevat säännöllistä huoltoa. Aiemmin sivustollamme on esitelty mitä jarrunesteen vaihto pitää sisällään, mutta tällä kertaa keskitymme auton jarrupaloihin ja jarrulevyihin. Vaikka nämä osat ovat jokseenkin itsenäisiä, näistä kahdesta on vaikea puhua erikseen.
Jarrulevyt ja jarrupalat – mitä ne ovat?
Artikkelin alussa on hyvä avata hieman termejä, jotta jokainen tietää mistä aiheessa on tällä kertaa kyse. Jarrulevyt on melko helppo ymmärtää, sillä ne ovat kirkkaat ja pyöreät levyt, jotka usein näkyvät auton vanteiden läpi. Jarrulevyn kaverina on jarrupalat, jotka puristavat jarrulevyä molemmin puolin. Puristuksesta syntyvä kitka pakottaa renkaan pysähtymään.
Jarruttamisessa syntyvä kitka tarkoittaa samalla myös sitä, että jarrulevyt ja jarrupalat kuluvat jatkuvasti. Mitä enemmän jarruja käytetään, sitä enemmän osat myös kuluvat. Jarrulevyjen ja jarrupalojen kuluminen on aivan normaalia, ja niitä kannattaakin vaihtaa säännöllisin väliajoin, jotta autolla ajaminen on varmasti turvallista.
Tavallisesti auton jarrulevyjen ja jarrupalojen kuntoa seurataan mm. auton määräaikaiskatsastuksissa. Mikäli auton jarrulevyt ja/tai jarrupalat ovat pahasti kuluneet, auto ei tule läpäisemään katsastusta, vaan se hylätään. Hylkäyksen jälkeen jarrut joutuu laittamaan kuntoon, jonka jälkeen katsastukseen tulee varata uusi aika.
Kenties juuri tästä syystä moni autohuolto silmäilee usein auton jarrujen kunnon erilaisten huoltotöiden lomassa, ja suosittelee tarvittaessa jarruremonttiin ryhtymistä. Jarrujen kuntoa voidaan mitata joko silmämääräisesti, mutta myös työkalua käyttäen.
Jarrun osille on tavallisesti olemassa melko tarkat minimimitat, jotka osien tulee ylittää. Sen vuoksi jarrujen kulumisen arviointi on melko helppoa ja täten peli on raatorehellinen: tietyn rajan ylittämisen jälkeen jarruremonttiin on pakko ryhtyä.
Jarrupalat: mistä tietää, että vaihto on ajankohtainen?
Jarrupalat ovat tavallisesti jarrulevyjä halvempi vaihtokohde. Hyvin usein nykyaikaisten autojen ajotietokoneet osaavat sytyttää varoitusvalon, kun jarrupalat alkavat olla aikansa eläneet. Lisäksi jarrupalojen elinkaaren päättymisen voi havaita esimerkiksi kuulemalla ylimääräistä rahinaa tai vaihtoehtoisesti huomaamalla jarrutustehon heikentyneen.
Jarruille on tavallisesti tyypillistä se, että ne myydään pareittain. Tämä koskee myös jarrupaloja, eli ostamalla jarrupalat autoon saat tavallisesti kaksi sarjaa jarrupaloja. Pareittain myytävät jarrun osat vaihdetaan aina akseleittain, eli osat vaihdetaan samaan aikaan oikealle ja vasemmalle puolelle. Etu- ja takajarruja voi halutessaan vaihtaa porrastaen, mutta akseleittain huollot tulee tehdä samanaikaisesti.
Syy sille, miksi jarruremontit tehdään tavallisesti aina akseleittain on hyvin simppeli. Mikäli autoon vaihdettaisiin vaikkapa vain toiselta puolelta jarrulevy tai jarrupala, tällöin muodostuu iso riski sille, että toisen puolen uusittu jarru on toista puolta tehokkaampi, jolloin jarrut alkavat puoltaa. Puoltavat jarrut aiheittavat merkittävän vaaratekijän liikenteessä, sillä auto alkaa kääntyä jarruttaessa.
Jarrulevyt: milloin tulee vaihtaa?
Jarrulevyä koskevat hyvin pitkälle samat pelisäännöt kuin jarrupaloja. Myös nämä tulee vaihtaa aina pareittain samalle akselille. Hyvin usein jarrupalojen vaihto laajenee loogisesti myös jarrulevyjen vaihtoon, sillä jarrulevyt ja jarrupalat toimivat eräänlaisessa yhteistyössä. Jos jompi kumpi on huonokuntoinen, eivät jarrut välttämättä toimi ollenkaan.
Jarrulevyt kannattaa vaihtaa jarrupalojen kanssa myös siksi, että tällöin levyt ja palat kuluvat samassa tahdissa. Mikäli jompi kumpi osista jätetään vanhaksi ja toinen uudeksi, kuluttavat nämä toinen toisiaan tavallista nopeammin, mikä taas vauhdittaa seuraavan jarruremontin syntymistä.
Jarrulevyjen vaihtotarpeen huomaa vähän eri asioista kuin mitä jarrupalojen vaihtotarpeen. Myös kuluneet jarrulevyt voivat pitää omituista ääntä jarruttaessa. Tämän ohella jarrulevyjen vaihtotarpeen voi nähdä silmällä, jos niihin muodostuu naarmuja, ruostetta, pilkkuja tai selviä reunoja.
Vialliset jarrulevyt voi myös tuntea ajaessa. Mikäli tunnet jarruttaessa auton ravistamista tai vispaamista joko jarrupolkimessa tai ratissa, tällöin jarrulevyt ovat tiensä päässä. Kulumisen ohella jarrulevyt voivat myös kieroutua, mikä niin ikään pakottaa autoilijan jarrulevyjen vaihtopuuhiin.
Kuinka usein jarrulevy ja jarrupalat tulee vaihtaa?
Auton jarrulevyt ja jarrupalat eivät ole välttämättä samalla tavalla merkittynä auton huolto-ohjelmaan, kuin esimerkiksi öljyjenvaihdot tuppaavat olemaan. Sen takia autoilijan kannattaakin seurata niiden kulumista itse ja olla tarvittaessa oma-aloitteinen huollon järjestämiseen.
Jarrut kuluvat yleensä kaikista eniten käytössä, joten vaihtovälin kertominen voi vaihdella merkittävästi eri autojen, mutta myös käyttäjien välillä. Toiset meistä ajavat autolla raivokkaammin, joka kuormittaa jarruja tavallista enemmän. Toisaalta myös auton vähäinen käyttö tai liiallinen “jarrujen säästö” voi sekin aiheuttaa jonkinlaisia ongelmia jarruihin esimerkiksi jumiutumisen muodossa.
Keskimäärin nykyautoihin tarvitsee vaihtaa jarrupaloja ja levyjä noin 60 000 – 90 000 ajokilometrin välein. Luonnollisesti ajotapa merkitsee todella paljon jarrujen kulumiseen, toiset kuljettajat saavat jarrut kulumaan edellä mainittua nopeammin, toiset taas hitaammin.
Kokemuksia jarrupalojen ja levyjen vaihdosta
Esimerkiksi Koeajolle.comin Käyttökokemuksia-juttusarjan Opel Astra K Innovation Plus päätyi jarruremonttiin kolmen vuoden ja 109 000 ajetun kilometrin jälkeen. Takajarrupalojen kuluminen huomattiin sattumalta tavallisen öljynvaihdon yhteydessä, ja jarrupalat sekä -levyt päätettiin vaihtaa näppärästi samalla reissulla.
Jarrulevyt ja jarrupalat voi halutessaan vaihtaa myös itse, sillä työ on melko helposti tehtävissä kotikonsteinkin. Työssä ei vaadita sen suurempaa osaamista tai erikoistyökaluja. Auto tulee kuitenkin saada ilmaan, ja auton renkaat pois tieltä. Vaihtotyö muistuttaa jossain määrin “tavallista laajempaa renkaanvaihtoa”, eli esimerkiksi pyöränpulttien oikea kiristysmomentti ja muut tulee osata ottaa huomioon.
Koska työn pystyy tekemään tarvittaessa jopa kotikonstein, ei jarrupalojen ja jarrulevyjen vaihto ole tavallisesti kovin kallis operaatio ammattilaisellakaan teetettynä. Meidän Astramme tapauksessa takajarrulevyjen ja -palojen vaihto töineen ja osineen kustansivat noin 250 euroa.
Vastaavasti taas perhepiirin toiseen K-Astraan etujarrulevyjen ja palojen vaihto maksoi toisessa liikkeessä 744 euroa. Vaikka eri huoltamoketjujen välisiä hintoja on vaikea verrata, selvää on kuitenkin se, että yleensä etujarrujen huolto maksaa hieman takajarruja enemmän.
Näin vältät jarrujen turhaa kulumista
Perstuntumalta sanottuna nykyautot kuluttavat auton jarruja entistä enemmän. Vaikka tätä ei ole virallisesti todistettu, on asia silti helppo ymmärtää. Autojen koko ja massa ovat kasvaneet jatkuvasti, mikä laittaa jarrut entistä suuremmalle koetukselle. Lisäksi monet ajoavustimet ovat kytköksissä auton jarruihin, mikä lisää jarrujen käyttöä.
Näistä lähtökohdista huolimatta auton jarruja voi säästää, jolloin jarrupalojen ja jarrulevyjen vaihtoa ei tarvitse suorittaa aivan niin tiheästi, mikä säästää autoilijan rahaa ja aikaa. Auton jarruja voi säästää pitkälti samoilla keinoilla, millä polttoainetaloudellinen ajotapa tapahtuu. Näitä keinoja ovat mm. seuraavat:
- Suunnittele ajamisesi huolella välttäen turhaa ajoa
- Mitä rauhallisemmin ja ennakoivasti ajat, sitä vähemmän jarrut kuluvat
- Mahdollisuuksien mukaan hyödynnä moottorijarrutusta
- Ylimääräinen paino pois autosta, paino kuormittaa jarruja
Lisäksi jarrujen elinikää voi ylläpitää myös sillä, että muistaa käyttää auton jarruja. Jarruilla kannattaa tehdä säännöllisesti joku rajumpi jarrutus, että jarrun osat pysyvät varmasti notkeina ja liikkuvaisina. Lisäksi joskus paikoillaan ollessa, esimerkiksi liikennevaloissa kannattaa painaa auton jarrut pohjaan asti, jolloin jarrusylinterit joutuvat tekemään pientä liikettä.
Lähteet: K-Auto
Nyt luetuimmat